x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cei 70 care vor primi două pensii speciale

Cei 70 care vor primi două pensii speciale

de Adrian Ilie    |    Marius Gîrlașiu    |    22 Dec 2015   •   09:06
 Cei 70 care vor primi două pensii speciale
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Parlamentul şi-a dat în petic încă o dată adoptând legea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Deşi au plâns de mila bieţilor primari care ar ajunge la pensie săraci lipiţi pământului, nu mai puţin de 70 de aleşi tocmai s-au pricopsit cu încă un rând de pensii speciale, pe lângă cele primite ca parlamentari.

De pensii speciale vor beneficia foştii primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, cu condiţia să fi fost în funcţie cel puţin doi ani. Cuantumul pensiei speciale se calculează ca produsul dintre 0,55% din indemnizaţia lunară brută aflată în plată şi numărul de luni de mandat. Astfel, un primar de comună va primi o pensie de 550 de lei, iar un preşedinte de CJ, una de 1.400, ambele cifre pentru un singur mandat complet. Cifrele se pot tripla întrucât pensia specială se acordă în limita a trei mandate. În momentul de faţă, 47 deputaţi şi 23 senatori sunt foşti aleşi locali ce vor primi astfel două pensii speciale, pe lângă cea din sistemul public.

Doi dintre iniţiatorii legii au fost direct interesaţi de adoptarea ei. Deputatul Mircea Man (PNL) are la activ trei mandate de preşedinte al CJ Maramureş, iar deputatul UDMR Kereskneyi Gabor a fost un mandat viceprimar în Satu Mare.

Luna cadourilor pentru președintele PSD
În Camera Deputaţilor, cel care va primi pensia cea mai consistentă ca fost ales local, după ce se va retrage din viaţa activă, este chiar preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care are deja trei mandate ca preşedinte al CJ Teleorman (2000- 2012), la care se va adăuga pensia pentru mandatul ca deputat şi pensia normală din sistemul public. Lui i se vor alătura doi primari „de legendă” aflaţi acum în Parlament: Neculai Răţoi, primar în Paşcani din 1982 până în 2008, aflat acum la al doilea mandat de deputat, mandate care singure îi vor asigura o pensie de peste 4.000 de lei; al doilea este Victor Cristea, fost primar în Vaslui (1992-2008), care în acea vreme s-a cadorisit singur cu titlul de cetăţean de onoare ca să scape de plata taxelor locale. Dintre deputaţii care vor primi două rânduri de pensii speciale, mulţi au fost primari mulţi ani în comune mici, motiv pentru care nici pensiile nu vor depăşi un anumit prag, însă pe listă se găsesc şi foşti preşedinţi sau vicepreşedinţi de CJ şi edili din oraşe mari, pentru care vom plăti cu toţii sume consistente.

Printre beneficiarii legii va fi şi Klaus Iohannis, ce a fost 14 ani primar la Sibiu. Legea adoptată luni de Senat va merge la promulgare către preşedinte.

23 de senatori cu bătrâneţi liniştite
Şi la Senat există aleşi ai neamului care vor trăi pe picior mare la bătrâneţe. Nu mai puţin de 23 de senatori vor pune la saltea, pe lângă pensia specială de parlamentari, şi pensia pentru munca prestată în trecut ca aleşi locali. Există senatori care înainte să intre în Parlament, au exercitat două, trei sau chiar patru mandate ca primari, viceprimari sau președinţi de Consilii Judeţene. În top se află senatorul Eugen Durbacă (foto), cu opt ani ca primar al Galaţiului, apoi încă opt ca preşedinte şi vicepreşedinte al CJ Galaţi. Tot 16 ani au fost primari senatorul UNPR Lucian Iliescu la Giurgiu şi senatorul PSD Nicolae Mohanu la Turnu Măgurele. Următorul în top, cu „doar” trei mandate, 12 ani, este fostul edil al comunei Strunga din Iaşi, senatorul PSD Sorin Constantin Lazăr. Un alt primar de comună este senatorul PSD Marian Pavel, cu trei mandate în comuna Gheorghe Lazăr din Ialomiţa. Alt PSD-ist cu trei mandate este senatorul Victor Mocanu, cu două mandate de preşedinte şi unul ca vicepreşedinte al CJ Buzău. Liberalul Gavrilă Ghilea a fost şi el patru ani vicele CJ Bihor şi trei ani viceprimar de Oradea.
 

×