x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ne-au sfidat şi acum ne cer să-i votăm

Ne-au sfidat şi acum ne cer să-i votăm

de Marius Gîrlașiu    |    18 Noi 2016   •   18:52
Ne-au sfidat şi acum ne cer să-i votăm

Mai mulţi aleşi care s-au remarcat prin declaraţii controversate sau de-a dreptul sfidătoare candidează şi anul acesta pentru un loc în Parlament. De la senatoarea PNL căreia nu-i ajunge indemnizaţia pentru o vizită la coafor, până la pesedistul care înjură alegătorii de mamă pe reţelele de socializare, toţi vor votul românilor pentru încă patru ani de mandat în Casa Poporului.

Un pesedist cu grave carenţe gramaticale deschide lista PSD Dolj la Senat. Este vorba despre liderul judeţean Claudiu Manda, cel care s-a remarcat înjurând cu patos un român aflat la muncă în Marea Britanie. “Marş! Băgaţi-aş (sic!) p... în mă-ta”, i-a scris pesedistul conaţionalului, într-un mesaj pe Facebook. Degrabă vărsătoriu de sânge, social-democratul oltean şi-a băgat din neştiinţă şi picioarele... în gramatica limbii române. Liberalii au şi ei “mândria” lor. Senatoarea Vasilica Miron ocupă locul al doilea la Senat pe listele PNL Suceava. Vasilica i-a lăsat pe jurnalişti cu gura căscată după ce le-a spus că indemnizaţia de senator nu-i ajunge nici măcar pentru o vizită la salonul de înfrumuseţare. “Noroc cu soţul meu şi cu părinţii mei că mă susţin financiar. Din salariul de la Parlament nu mi-ar ajunge banii nici pentru coafor", mărturisea amazoana PNL. Fiecare ales primeşte o indemnizaţie care pleacă de la 5.400 de lei şi poate ajunge până la 16.000 de lei în cazul şefilor celor două Camere. Un loc în Senat îşi doreşte şi fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, primul după C.P. Tăriceanu pe lista ALDE pentru Senat în Bucureşti. În luna septembrie, senatorul lui Tăriceanu le spunea aleşilor locali că şi-au ales o meserie mai grea decât misiunea unui soldat în Afghanistan. “Este cea mai grea dintre meserii. Este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”, declara Barbu la Liga Aleşilor Locali ai partidului.

 

Cristiana Anghel, “la capătul pământului”

Pe listele ALDE va candida şi senatoarea grevistă, Cristiana Anghel. Profesoara din Caracal a fost trimisă de Tăriceanu “la capătul pământului”, după cum singură mărturiseşte şi va deschide lista ALDE pentru Camera Deputaţilor în Caraş-Severin. În decembrie anul trecut, senatoarea a coborât printre ciobanii care protestau în faţa Parlamentului împotriva unei legi care limita numărul de câini la stână. Unul dintre ciobani i-a rupt foile, iar senatoarea l-a făcut prost. “Era spălat, era orăşean, nu mirosea a oaie, mirosea a parfum, ca mine. Ciobanii nu miros a parfum”, a explicat aleasa poporului. Mai mult, astă-vară l-a blestemat pe fostul premier Emil Boc într-o postare veninoasă pe Facebook: “Blestemat să fii în veci, criminal ordinar! Să nu ai linişte şi pace nici pe pământ, nici în cer”, a scris senatoarea ranchiunoasă. Culmea sfidării se regăseşte însă pe listele PRU. Finul lui Victor Ponta, deputatul Marius Manolache, s-a lepădat de social-democraţie şi a îmbrăcat la nevoie haina naţionalismului de carton. Manolache deschide lista PRU pentru Camera Deputaţilor în Argeş, după ce în vara lui 2015 proclama noua ordine de clasă pe holurile Parlamentului. “Nu putem să punem egalitate între un demnitar, înalt funcţionar public, care are o răspundere extraordinară şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer sau medic”, justifica deputatul pensiile speciale ale parlamentarilor. Manolache s-a mai remarcat şi cu afinitatea pentru balerine. Şi-a angajat la biroul parlamentar o fostă dansatoare din Bamboo, “recomandată de nişte prieteni”, însă fata l-a băgat rapid în belea. Tot pe listele PRU candidează şi fostul pesedist Cristian Rizea, primul pe lista PRU Argeş pentru Camera Deputaţilor. Rizea a plâns astă primăvară în plenul Camerei, implorându-şi colegii să nu-l dea pe mâna justiţiei ca să nu-şi piardă fiul înfiat. Acelaşi fiu care l-a ajutat să facă peste 190.000 de euro din “botez şi tăierea de moţ”, sume trecute în declaraţia de avere.

 

Senatoarea izvorâtoare de mir, la capăt de drum

Una dintre vedetele Parlamentului va dispărea din peisaj după alegerile din 11 decembrie. Este vorba despre senatoarea Florina Jipa, fostă UNPR, actualmente PSD. Jipa este cea care l-a miruit pe Dan Şova în martie 2015 la votul din plenul Senatului pentru ridicarea imunităţii fostului ministru. “A fost un gest pur şi simplu spontan. Sunt un om credincios, mirul l-am adus de la Mormântul Sfânt. Eu am un crez pe lumea asta. Nu voi sta niciodată în genunchi, pentru că aici s-a ajuns, să se stea în genunchi”, explica senatoarea imaginile care au făcut deliciul televiziunilor. Jipa s-a mai remarcat şi cu declaraţia “mai lăsaţi-mă cu Constituţia”, rostită cu lehamite pe holurile Parlamentului, dar şi cu momentul în care a sărit să-i ia apărarea lui Gabriel Oprea la votul pentru ridicarea imunităţii în cazul abuzului de coloane oficiale. “Domnul Oprea avea dreptul şi la trupe antitero, nu doar la coloane oficiale!”, a sunat pledoaria fostei judecătoare. Din noul Legislativ va lipsi şi “colegul lui Mihai Viteazul”, Valeriu Zgonea, dat afară din PSD după ce a cerut demisia lui Liviu Dragnea. Zgonea s-a comparat pe Facebook cu celebrul Zorro, alegându-se cu apelativul “Zgorro”.

 

Marius Manolache, candidat PRU la Camera Deputaţilor: Eu cred că nu putem să punem galitate între un demnitar, înalt funcţionar public, care are o răspundere extraordinară şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer sau medic

 

×