x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cel mai de nădejde susţinător al lui Băsescu: Tőkés László

Cel mai de nădejde susţinător al lui Băsescu: Tőkés László

30 Iul 2012   •   16:38
Cel mai de nădejde susţinător al lui Băsescu: Tőkés László

Tokés László, europarlamentar, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, a dat publicitatii azi, 30 iulie 2012, la Oradea, urmatoarea declaratie:

In furia care l-a cuprins din cauza esecului referendumului ocazionat de incercarea pseudo-constitutionala de demiterea presedintelui Traian Basescu, ce seamana mai bine cu o lovitura de stat, primul ministru Victor Ponta l-a acuzat pe premierul Ungariei, domnul Viktor Orbán cu 'imixtiune in treburile interne a Romaniei' si invocand principiul nefast al 'vinovatiei colective', pentru rezultatul nedorit de Uniunea Social Liberala (USL), a aruncat raspunderea asupra comunitatii maghiare din Transilvania.

Respingand categoric acuzatiile nemernice, multumim in primul rand premierului Viktor Orbán, pentru felul in care, in calitatea sa de vicepresedinte al Partidului Popular European (PPE) isi asuma raspunderea la nivelul european pentru democratia din Romania, si in acord cu presedintele Basescu, respinge incercarea restaurarii postcomuniste.

Respingand atacurile antimaghiare tendentioase venite din partea premierului Victor Ponta, invinuit de plagiat, multumim deasemenea comunitatii maghiare din Transilvania pentru ca s-a ghidat dupa propria ei constiinta lucida, si n-a dat ascultare 'relei constiinte' a UDMR, care de fapt asista la restaurarea politica din Romania. Prin neparticiparea masiva la vot, electoratul maghiar a adus un aport decisiv la stoparea cursului politic antidemocartic in derulare.

Suntem mandri de comunitatea noastra maghiara! Apreciem insa, ca fiind rusinoasa, atitudinea ambigua a UDMR. Prin chemarea la vot, UDMR n-a facut altceva decat sa legitimeze referendumul de tenta dictatoriala, acordand un ajutor neprincipial perechii social-liberale Ponta-Antonscu. Acest lucru s-a evidentiat mai ales in cazul unor politicieni de frunte ai UDMR ca senatorul György Frunda si vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Sándor Kiss, cei doi facand campanie asiduua pentru xenefobii si antimaghiarii ca Antonescu si compania.

La Baile Tusnad s-a enuntat ca - in termeni sportivi – in spiritul 'independentei judecatorilor' Traian Basescu nu ar trebui eliminat de pe teren de arbitrii, aducandu-l in mod neregulamentar in joc pe Crin Antonescu, deoarece astfel 'echipa' Romaniei ar ajunge definitiv in postura invinsului.

Multumim comunitatii nationale maghiare din Romania pentru felul in care – potrivit chemarii Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT) si a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), in spiritul schimbarii de regim din 1989 – s-a angajat in mod exemplar si de aceasta data pentru continuarea procesului schimbarilor democratice incepute acum 22 de ani, pentru protejarea valorilor democratice si a intereselor comune romane si maghiare bine justificate.

×