x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cereri - Batalie pe Prefectura Covasna

Cereri - Batalie pe Prefectura Covasna

03 Ian 2005   •   00:00

Cum pana pe 10 ianuarie, data la care vor fi anuntati cei 22 de noi prefecti, mai sunt cateva zile, lupta pentru posturi a inceput deja, UDMR fiind prima formatiune din coalitie care si-a anuntat public pretentiile.


ANIELA NINE

DISPUTA. Cererea lui Gyorgy Frunda a deschis conflictul cu aliatii de la guvernare
Astfel, conform Mediafax, senatorul Gyorgy Frunda, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali al UDMR, a declarat ieri ca Uniunea solicita postul de prefect in patru judete si pe cel de subprefect in alte sapte. Astfel, sunt vizate posturile de prefect in judetele Bistrita-Nasaud, Maramures, Arad si Covasna si cele de subprefect in Mures, Harghita, Bihor, Brasov, Hunedoara, Satu Mare si Salaj.

REPREZENTARE. De asemenea, UDMR solicita reprezentare proportionala a maghiarilor in posturile de conducere ale institutiilor din judetul Mures. "Daca in judetul acesta 40% sunt unguri, 40% din posturile de conducere trebuie sa ne revina, 52% romanilor si restul rromilor, evreilor sau altora", a declarat Frunda, potrivit caruia, pentru posturile solicitate in Mures, UDMR va propune in general oameni tineri, mergand pe considerentul ca este mica probabilitatea ca acestia sa fie corupti sau sa asculte de comenzi politice.

AMENINTARE. Pretentiile Uniunii au declansat nemultumirea partenerilor de coalitie, liderii Aliantei D.A. Covasna anuntand imediat ca, in cazul in care Guvernul va numi prefect maghiar in acest judet, vor da in judecata statul roman pentru incalcarea drepturilor omului. Reprezentantii Aliantei, prin vocea deputatului PD Petre Strachinaru, au amenintat si cu sesizarea forurilor europene in acest caz. "In cazul in care se va numi un prefect UDMR in judetul Covasna, drepturile romanilor din zona vor fi incalcate", a sustinut Strachinaru. Nemultumirile conducerilor locale ale PNL, PD si PUR Covasna au fost transmise si conducerii centrale, dar si primului-ministru, caruia i-au cerut, prin intermediul unei scrisori, sa nu cedeze in fata UDMR si sa nu numeasca un prefect al Uniunii. In caz contrar, liderii locali ai celor trei partide au anuntat ca isi vor depune demisiile si vor dizolva filialele pe care le conduc.

Concurenta pentru postul de prefect este mare si in celelalte judete. In Hunedoara, nu mai putin de sase politicieni ai Aliantei D.A. candideaza pentru aceasta functie, in timp ce in Bacau postul este vizat de sase politicieni - trei liberali, doi democrati si un umanist.
FARA FALITI
"Nu trebuie sa mergem pe principiul inlocuirii falitilor lor cu falitii nostri, ci avem nevoie de persoane care si-au dovedit profesionalismul, care sunt capabile sa duca la indeplinire functiile care li se ofera si care sa nu fie numite pe criteriul apartenentei la un partid politic anume", a declarat ieri co-presedintele Aliantei D.A., Emil Boc, in legatura cu numirea prefectilor. El a explicat ca numirea in functii dupa algoritm politic s-a dovedit o solutie falimentara in timpul guvernarii CDR si ca de data aceasta "va fi o competitie a CV-urilor". (Elena Stanciu)
BUCURESTI
La Prefectura Capitalei itele sunt incurcate. In prima faza, postul a fost adjudecat de Partidul Democrat, Silvian Ionescu, fost consilier general, fiind unul dintre pretendenti. Intre timp lucrurile s-au mai schimbat, functia de prefect ajungand acum in ograda liberalilor pe motiv ca interimatul Primariei Capitalei este asigurat in prezent de un democrat, Razvan Mugeanu. Se pare ca intr-un final si candidatul Aliantei PNL-PD pentru functia de edil-sef al bucurestenilor va fi tot un democrat. (Gabi Golea)
×
Subiecte în articol: politic prefect