x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Certificatele trebuie iar schimbate

Certificatele trebuie iar schimbate

04 Aug 2004   •   00:00

POLITIC

Certificatele de revolutionar vor trebui preschimbate in perioada urmatoare, urmare a intrarii in vigoare, de la 20 iulie 2004, a Legii de acordare a unor drepturi persoanelor care au luptat la Revolutia din ’89. Certificatele de revolutionar vor trebui preschimbate in perioada urmatoare. Aceasta este o consecinta a intrarii in vigoare, de la 20 iulie 2004, a legii de acordare a unor drepturi persoanelor care au luptat la Revolutia din ’89.
ANIELA NINE

Primul efect al nou adoptatei Legi a revolutionarilor va fi reprezentat de preschimbarea certificatelor de revolutionar, masura care a fost anuntata ieri de catre seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), Emilian Vasile Cutean. Totodata, Cutean a precizat conditiile pe care revolutionarii trebuie sa le indeplineasca pentru a intra in posesia unui nou document care sa le ateste participarea la evenimentele din decembrie 1989.

CONDITII. Pentru preschimbarea certificatelor, revolutionarii trebuie sa prezinte o cerere in acest sens si dovezi clare ca au avut o contributie deosebita in desfasurarea evenimentelor din decembrie 1989. Cutean a explicat ca dovezile vor consta in probarea faptului ca respectiva persoana a participat la ocuparea unor sedii importante ale fostei administratii comuniste, recunoasterea din partea unei asociatii, trei declaratii de la persoane recunoscute ca revolutionari, filme, fotografii. Solicitantii isi asuma raspunderea penala, impreuna cu seful asociatiei de revolutionari care confirma preschimbarea, ca datele prezentate sunt reale.

PROCEDURA. Persoanele care vor beneficia de noile prevederi ale legii se vor stabili dupa analizarea celor 30.000 de dosare de revolutionar, masura preconizata a dura sase luni, urmand apoi sa fie efectuata si o analiza a celor care nu solicita preschimbarea certificatelor. In cazul in care se constata ca au existat persoane care au beneficiat de drepturi dupa Legea 42, fara a indeplini insa conditiile necesare, vor fi sesizate Procuratura si Politia, a explicat secretarul de stat. De asemenea, Cutean a precizat ca persoanelor care nu vor primi reconfirmarea potrivit acestor noi reglementari li se vor retrage drepturile de care au beneficiat pana in acel moment prin Legea 42.

DREPTURI. Emilian Vasile Cutean a precizat ca Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989, care a intrat in vigoare in 20 iulie 2004, nu prevede drepturi suplimentare pentru revolutionari. Prin noile reglementari se transfera toate drepturile prevazute de Legea 42, singura exceptie fiind acordarea unei indemnizatii pentru revolutionarii care au venituri mai mici decat salariul mediu pe economie, drept acordat in compensatie la scutirea de impozit, la care s-a renuntat in 1999. Revolutionarii carora li se va preschimba certificatul vor beneficia de dreptul de a obtine, printre altele, spatii comerciale in limita unei suprafete de 100 de metri patrati, locuinte in cazul in care nu detin si nu au detinut o proprietate locativa, proteze si scaune cu rotile gratuite, acces gratuit la crese si gradinite daca veniturile se situeaza sub salariul mediu pe economie, credite in valoare de maximum 20.000 de euro, cu dobanda subventionata, pentru construirea unei locuinte, in cazul in cazul in care nu detin locuinte, a mai precizat secretarul de stat.

FOST REVOLUTIONAR. Emilian Cutean a precizat ca, in calitate de revolutionar, a primit si el in 1998 un spatiu comercial, care i-a fost insa luat inapoi ca urmare a retrocedarii cladirii catre fostul proprietar. El a mai spus ca atata timp cat ocupa postul de secretar de stat nu va solicita un nou spatiu, dar nu a exclus acest lucru ulterior.

Cutean a mai afirmat ca imaginea proasta a revolutionarilor in ultima perioada a aparut ca urmare a unei aplicari incorecte a Legii 42, dar acest lucru nu justifica anularea drepturilor si a recunostintei de care acestia trebuie sa beneficieze: "Eu cred ca aceia care, in momentul acela, au fost in primele randuri si au sacrificat absolut tot pentru o cauza merita respectul nostru", a precizat secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor.

PRESEDINTE

Secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor a precizat ca si actualul presedinte Ion Iliescu va trebui sa-si preschimbe certificatul de revolutionar. Cutean a explicat insa ca actualul sef al statului nu s-a prevalat niciodata de acest certificat si nu a beneficiat de nici un drept in urma acestei calitati. In Monitorul Oficial sunt publicate numele a 26.726 de revolutionari cu certificate, din care 361 au decedat. In 1995, numarul acestora se ridica la 8.972 de persoane.
×
Subiecte în articol: politic precizat cutean