x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Chiul la APCE - La asa deputati, asa sefi

Chiul la APCE - La asa deputati, asa sefi

de Lavinia Dimancea    |    14 Oct 2005   •   00:00
Chiul la APCE - La asa deputati, asa sefi

Absenta deputatilor de la sesiunea de toamna a APCE nu este luata in tragic de liderii grupurilor parlamentare. Unii invoca treburile importante din Camera Deputatilor, altii habar n-au de chiul. Nici vorba insa de vreo sanctiune.

Nici unul din cei 12 deputati din Parlamentul Romaniei nu a catadicsit sa participe saptamana trecuta la lucrarile sesiunii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Liderii de grup aduc explicatii de tot felul. Democratii sunt, de pilda, scuzati de prezenta absolut necesara la lucrarile Camerei Deputatilor. Asa spune viceliderul Valeriu Tabara. El ne-a declarat ieri ca la nivelul grupului s-a decis ca deputatii PD sa nu mearga la Strasbourg, intrucat "problemele din Parlament sunt mai importante decat deplasarile in strainatate". Problemele au fost Regulamentul si legile integrarii, din care Tabara a nominalizat un proiect de lege, cel privind comunitatea de informatii, initiat de PSD si care trebuia respins. "Nu are consecinte asupra Romaniei", "este o practica intalnita si in Parlamentul altor tari europene", "fiind vorba de o decizie a grupului, nu se pune problema unor sanctiuni", a spus Tabara, insa ceea ce nu a putut preciza a fost cine sunt deputatii PD membri si supleanti la APCE.

"NU STIU". La PNL, viceliderul Cornel Stirbet nu stie de ce colegii sai liberali au lipsit. "Nu sunt in tema. A existat o discutie, dar nu s-a luat o decizie la nivelul grupului parlamentar sau al altui for de conducere", ne-a declarat Stirbet, care considera totusi ca "nu este normala" absenta deputatilor PNL de la sesiunea APCE, dar nici nu se poate pronunta in privinta unor eventuale sanctiuni. Cam la fel si in PSD. Viceliderul Constantin Nita nu are informatii despre absenta pesedistilor, nici nu s-a discutat la grup si nu ii intra in atributii sa stie asemenea lucruri. Dar "e o greseala ca nu s-a participat". Si, pentru ca l-am informat de absenteism, va ridica problema la sedinta viitoare a grupului parlamentar.

ABSENT, CU AVIZ. In tabara conservatorilor, deputatul Stefan Glavan a primit aviz pentru deplasarea la Strasbourg de la liderul grupului, Bogdan Pascu. Insa Pascu nu stia ieri ca deputatul nu a participat la sesiunea APCE si nici de ce. El nu s-a pronuntat totusi asupra unei sanctiuni, spunand ca va discuta cu Glavan pentru a afla motivele lipsei de la lucrari. In schimb, viceliderul grupului UDMR, Varga Attila, a explicat absenta deputatului Kelemen Attila prin faptul ca era plecat la Bruxelles, in calitate de euroobservator. Udemeristul a spus ca nu i se pare nici lui normala absenta tuturor celor 12 deputati si crede ca activitatea "importanta" din Parlament nu era o scuza. "Deputatii puteau merge linistiti, pentru ca nu se intampla nimic interesant in lipsa lor", a spus Varga Attila.

CINE AU FOST ABSENTII DIN DELEGATIA ROMANA
Desi a fost ultima sesiune APCE dinainte de preluarea de catre Romania a sefiei Consiliului de Ministri, doar patru senatori din cei 20 de parlamentari romani au spus "prezent" la lucrari. Cei 12 deputati au considerat ca au alte treburi mai bune de facut. Atat cei de la Putere - deputatii PNL Relu Fenechiu (membru) si Adrian Miutescu (supleant), democratii Cezar Preda (membru) si Laurentiu Mironescu (supleant), conservatorii Stefan Glavan (membru) si Gratiela Iordache (supleant), deputatul UDMR, Kelemen Attila (supleant), cat si cei din Opozitie - deputatii PSD Minodora Clivetti si Adrian Severin (membri) si Florentina Toma si Mihai Tudose (supleanti), plus deputatul independent Daniel Ionescu (supleant). Unii dintre ei si-au scuzat saptamana trecuta absenta de la APCE prin importanta dezbaterilor din Camera Deputatilor, inclusiv cele la Regulament. Pauzele dese si lungi de consultari, plictiseala din plen, asezonata cu cateva certuri si chiulul de la comisii au demonstrat insa cat de importanta a fost activitatea din Camera saptamana trecuta.
×
Subiecte în articol: politic apce