x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine nu e cu Ponta zboară

Cine nu e cu Ponta zboară

de Adriana Duţulescu    |    24 Feb 2010   •   00:00
Cine nu e cu Ponta zboară
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Victor Ponta ameninţă: cine nu gândeşte ca el nu îşi duce funcţia la capăt. El i-a promis lui Diaconescu şefia Senatului contra sprijin la Congres. Năstase trage tare să îl ajute pe Geoană.



În a doua zi a mandatului său de preşedinte al PSD, Victor Ponta a avertizat că acei lideri ai PSD care "nu gândesc ca el" nu vor ajunge la finalul mandatului în funcţiile obţinute la Congresul de sâmbătă. Ponta a declarat ieri că nu crede că întreaga echipă alături de care şi-a început mandatul în fruntea partidului "va ţine pasul" cu el şi doreşte ca o dată pe an toată conducerea să primească votul de încredere al social-democraţilor.

"Lucrurile sunt foarte clare, eu am pornit cu noua echipă şi cu toţi oamenii din partid pe un drum nou, nu cred că până la capătul acestui drum vom ajunge neapărat cu toţii, vom ajunge doar cei care ţin şi pasul şi cei care cumva gândesc la fel cu ceea ce vreau eu să facem, un partid clar de stânga, mult mai consecvent, organizat, aşa cum a fost PSD-ul atunci când a câştigat alegerile din 2000", a explicat Ponta la un post de radio.

"Dacă Marian Vanghelie vrea să meargă cu mine pe acest drum, nu aştept demisia lui", a spus şeful PSD, referindu-se la rivalitatea sa cu liderul de la Bucureşti.

VOT DE ÎNCREDERE ANUAL
Noul şef al PSD a mai spus că anual va cere un vot de încredere, deci mandatul său poate să ia sfârşit la finalul lui 2010, nu în 2014.

"Nu neapărat facem alegeri din an în an, mandatul este de patru ani, aşa cum e normal, în schimb faptul că într-o convenţie anuală în care discuţi probleme de ideologie, de direcţie principală a partidului, şi în acelaşi timp îi întrebi pe colegii tăi, de data asta prin vot, «mai aveţi încredere în mine că pot să vă duc pe drumul ăsta?» mi se pare un mod de control al partidului asupra liderului.

Dacă nu primeşte acest vot, conducerea se consideră demisă, se fac noi alegeri. Dacă ai practic un vot de încredere, asta îţi dă dreptul de a doua zi să le spui tuturor «oameni buni, aţi votat că aveţi încredere în mine, nu mai cârcotim iarăşi... mergem pe drumul ăsta foarte hotărât». Din an în an simt nevoia unui control al partidului, un mandat de patru ani necontrolat în partid mie mi s-a părut şi mi se pare mult prea lung", a apreciat Ponta.


Năstase nu vrea sacrificarea lui Geoană
Victor Ponta a declarat luni seară, la Antena 3, că a avut o discuţie cu senatorul social-democrat Cristian Diaconescu, în care i-a propus acestuia să preia şefia Senatului în situaţia în care l-ar fi sprijinit la Congresul partidului, însă acesta a refuzat. Ponta a fost întrebat dacă i-a promis lui Diaconescu preşedinţia Senatului.

"Da, am promis că îl voi sprijini şi că, din punctul meu de vedere, Cristi Diaconescu ne-ar fi reprezentat mai bine la Senat", a declarat noul preşedinte al PSD într-o emisiune la Antena 3. El s-a arătat deranjat de gestul lui Diaconescu de a se retrage chiar în ultimul moment dinaintea începerii votării la Congres, special pentru a contrabalansa susţinerea lui Geoană. "M-a deranjat la nivel personal, în rest, politic fiecare merge pe drumul lui", a mai spus Ponta, precizând însă că fostul preşedinte PSD Mircea Geoană rămâne la şefia Senatului.

Tot la Antena 3, Adrian Năstase a pledat pentru păstrarea lui Geoană în funcţia de la Senat. "Trebuie să înţelegem că este oricum mai bine să avem un om de-al nostru (la preşedinţia Senatului - n.r.), chiar dacă nu ne e simpatic Mircea Geoană", a adăugat el. Solicitat să facă precizări privind această afirmaţie, Năstase a arătat că lui îi este "simpatic" Geoană şi că a vorbit în general. "Şi am spus, chiar dacă nu ne-ar fi simpatic Mircea Geoană, din punct de vedere practic, din punct de vedere politic, ar fi o mare greşeală să nu-l susţinem", a adăugat el.

"Din an în an simt nevoia unui control al partidului, un mandat de patru ani necontrolat în partid mie mi s-a părut şi mi se pare mult prea lung"
Victor Ponta, preşedintele PSD

×
Subiecte în articol: politic psd schimbari Victor Ponta