x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine va fi șeful Guvernului începând de astăzi?

Cine va fi șeful Guvernului începând de astăzi?

de Marius Gîrlașiu    |    21 Iun 2015   •   23:12
Cine va fi șeful Guvernului începând de astăzi?
Sursa foto: Diana Oros

Victor Ponta şi-a luat concediu medical după operaţia la genunchi şi i-a propus lui Klaus Iohannis să-l numească interimar pe Gabriel Oprea. Problema este că, legea fundamentală nu obligă preşedintele să accepte sugestia premierului. Iohannis poate desemna ca interimar orice membru al Guvernului, fără a fi nevoie de o recomandare a premierului. Deşi s-a externat, Ponta a rămas în Turcia pentru recuperare şi a promis că va reveni „în maximum 28 de zile”.

Imediat după ce medicii turci au decis să-l externeze în cursul zilei de ieri, Victor Ponta a anunţat într-o postare pe facebook că va lua o pauză de la guvernare. Premierul a ales să se recupereze la Istanbul, unde îşi va schimba zilnic pansamentele şi va face şedinţe de fizioterapie, fără să se mai întoarcă în ţară. A explicat, însă, că-şi va relua activitatea ca prim-ministru în cel mult o lună, când va putea merge fără ajutoare medicale. Printr-o adresă oficială, Ponta i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis să-l desemneze ca înlocuitor pe vicepremierul Gabriel Oprea. Doar că nicio lege în vigoare, nici măcar Constituţia, nu îl obligă pe şeful statului să urmeze sfatul premierului.

Constituţia este ambiguă

Legea fundamentală prevede doar că „Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru până la formarea noului Guvern” (art. 107, alin. 3). „Un alt membru al Guvernului” înseamnă, practic, că totul rămâne la libera decizie a preşedintelui. Nici Legea 90/2001 nu îl constrânge pe Klaus Iohannis în alegerea unui prim-ministru interimar. Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului reia, de fapt, prevederile din Constituţie (art. 9, alin. 1), cu precizarea că „interimatul pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor încetează dacă primul-ministru îşi reia activi-tatea în Guvern în cel mult 45 de zile”. Ceea ce înseamnă că Victor Ponta îşi poate pierde funcţia dacă nu revine la Guvern în această perioadă. Prevederile legale şi constituţionale sunt cu atât mai imprecise, cu cât în ambele variante apare completarea „până la formarea noului Guvern”.
 

×