x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciolacu, scrisoare către Ursula von der Layen despre „derapajele antidemocratice ale guvernului”

Ciolacu, scrisoare către Ursula von der Layen despre „derapajele antidemocratice ale guvernului”

04 Mar 2021   •   16:22
Ciolacu, scrisoare către Ursula von der Layen despre „derapajele antidemocratice ale guvernului”
Sursa foto: Lucian Alecu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Layen, prin care „atrage atenția asupra derapajelor nedemocratice ale actualului Guvern manifestate prin politizarea fondurilor publice, a finanțării europene și a funcțiilor publice din România”.

„Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a trimis joi, 4 martie, o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prin care atrage atenția asupra derapajelor nedemocratice ale actualului Guvern manifestate prin politizarea fondurilor publice, a finanțării europene și a funcțiilor publice din România”, anunță social-democrații, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, necesitatea unei poziții publice din partea oficialilor europeni este justificată prin faptul că „cetățenii români trebuie să se simtă protejați de Uniunea Europeană atunci când sunt comise abuzuri, iar guvernele încalcă principiile democratice ale statului de drept”.

„Țara noastră alunecă spre o cale nedemocratică, iar în calitate de lider al opoziției din România am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români și pentru a ne apăra valorile democratice europene”, se arată în scrisoarea trimisă de președintele Marcel Ciolacu, care a mai subliniat că PSD este deschis la discuții constructive despre viitorul României pe calea europeană și democratică.

Ciolacu acuză, în scrisoare faptul că la dezbaterea bugetului niciunul din cele peste 3500 de amendamente nu a fost acceptatși că Guvernul a adăugat pentru prima dată, în istoria democratică a României, o anexă la buget, care prezintă sume financiare „alocate preferențial” județelor și localităților conduse de reprezentanți care aparțin partidelor care formează majoritatea, în ciuda faptului că majoritatea aleșilor locali aparține partidelor de opoziție.

„Anexa 7.03 legalizează mita politică din bugetul de stat. Fondurile sunt distribuite pe baza unui algoritm politic corespunzător distribuției politice în coaliție. Și acest lucru poate fi dovedit prin argumente solide: PNL a primit 52%, USR 35%, în timp ce UDMR 13% și toate aceste date reflectă distribuția politică din coaliția de guvernare. Există localități conduse de politicieni aleși din coaliția de guvernare care primesc mai multe fonduri decât județele conduse de social-democrații cu o populație de câteva ori mai mare. În ciuda faptului că a planificat un buget cu un deficit de peste 7% și a împrumutat constant bani pe piața internațională, actualul guvern a decis să aloce zeci de milioane de euro fără niciun criteriu transparent, ci doar în baza intereselor politice. Din păcate, au făcut același lucru la sfârșitul anului trecut din fondul de rezervă al premierului. Fără nicio reacție publică din partea Comisiei Europene, ei vor continua politizarea fondurilor publice”, se arată în scrisoarea lui Marcel Ciolacu.

Totodată, liderul PSD critică faptul că, în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență, nu au fost implicați Parlamentul, mediul de afacari, organizațiile sindicale, opoziția sau partenerii sociali.

„În ultimele două zile, actualul prim-ministru și ministrul Justiției au criticat în mod public o decizie definitivă luată de o instanță de judecată. Un amestec extrem de grav în sistemul judiciar românesc. Nu în ultimul rând, au început să atace public sindicatele, precum și reprezentanții societății civile și ai sectorului privat care le contestă politicile. Premierul a amenințat în mod public liderii sindicatelor și reprezentanții HoReCa pentru organizarea grevelor pașnice împotriva unora dintre deciziile luate fără consultări. Lista pe care o prezint prin această scrisoare ilustrează, din păcate, doar o mică parte din lucrurile care se întâmplă în prezent în România. Țara noastră alunecă spre o cale nedemocratică sub o clică de politicieni care au uzurpat puterea din România în ciuda pierderii alegerilor legislative. Știu că după greșelile comise în trecut este greu de crezut că lucrurile pot merge chiar mai rău în România, dar, din păcate, acesta este adevărul”, potrivit scrisorii lui Marcel Ciolacu, semnată în calitate de membru al Parlamentului, președinte PSD România și „lider al opoziției din România”.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu Ursula von der Leyen