"Dânsa ştiţi foarte bine că a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai României. Dânsa este cel mai mare susţinător al nostru şi va fi, umăr la umăr, alături de România pentru acest demers şi consideră că România este nedreptăţită pentru că nu a intrat în Spaţiul Schengen şi terestru. Nu aş vrea să intru în detaliile discuţiei, dar am discutat", a declarat Ciolacu, joi, într-o conferinţă de presă, la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, la finalul întrevederii cu Ursula von der Leyen.
Întrebat dacă o decizie ar urma să se ia anul acesta, premierul s-a arătat convins că ţara noastră va adera deplin la Schengen în perioada următoare.
"Categoric, dar ne trebuie maturitate şi multă înţelepciune. După cum aţi văzut, am avut o abordare total diferită faţă de cei dinaintea mea, împreună cu vicepremierul şi ministrul de Interne, domnul Cătălin Predoiu, şi eu cred că, deja, se şi vede, am intrat cu dreptul în Schengen, maritim şi aerian", a afirmat Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul şi-a exprimat speranţa ca, în urma alegerilor din Austria din luna septembrie, în coaliţia de guvernare să se regăsească şi partidul care aparţine de familia europeană S&D, fapt care ar uşura, în opinia sa, negocierile purtate pe subiectul Schengen.
"Aşteptăm alegerile din Austria şi eu îmi doresc ca în viitoarea majoritate din Austria, după aceste alegeri din septembrie, partidul care face parte din familia europeană S&D să fie cooptat la guvernare şi atunci lucrurile o să ne fie mult mai uşoare", a susţinut Ciolacu.
El a amintit că actualul prim-ministru al Austriei reprezintă o formaţiune politică aparţinând de familia europeană PPE, din care face parte şi PNL.
"Primul-ministru al actualei guvernări este din partea PPE, familie europeană din care face parte şi Partidul Naţional Liberal", a menţionat Marcel Ciolacu.
Premierul a precizat că discuţia cu şefa CE pe tema Schengen nu a inclus şi Bulgaria.