x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloș, despre proiectul privind reducerea vârstei de la 18 la 16 ani a celor care pot vota: Inutil

Cioloș, despre proiectul privind reducerea vârstei de la 18 la 16 ani a celor care pot vota: Inutil

07 Sep 2022   •   22:40
Cioloș, despre proiectul privind reducerea vârstei de la 18 la 16 ani a celor care pot vota: Inutil

Senatorii puterii au acceptat adoptarea tacită a acestui proiect fără să susțină și modificarea Constituției în acest sens, doar pentru a se lăuda că acordă tinerilor de 16 ani drept de vot, afirmă Dacian Cioloș: „Nu doar că e imposibil ceea ce promit, dar e și lipsit de decență să minți”.

„O nouă generație de tineri își începe viața socială și civică în România printr-o ipocrizie și un populism al actualei clase politice. Senatorii puterii au acceptat adoptarea tacită a acestui proiect fără să susțină și modificarea Constituției în acest sens, doar pentru a se lăuda că acordă tinerilor de 16 ani drept de vot. Nu doar că e imposibil ceea ce promit, dar e și lipsit de decență să minți o nouă generație de tineri care merită mai mult respect și mai multă decență”, scrie pe Facebook Dacian Cioloș.

El afirmă că este „un gest inutil pe care niște politicieni inconștienți s-au gândit să-l folosească electoral fără să înțeleagă consecințele”.

„Mințind cetățenii mereu, îi determini să nu mai aibă încredere în instituțiile democratice și să își caute un viitor în altă parte. Contrar opiniei populare că românii pleacă din țară din motive pur economice, eu cred că ei pleacă pentru că nu au încredere în clasa politică. Una care îi minte permanent și care îi face să se teamă de viitor. Acum, avem un nou exemplu prin care li se promite tinerilor ceva ce nu au cum să primească. Aș spune că acestor oameni ar trebui să le fie rușine, dar mă îndoiesc că pricep ce așteptări au tinerii de la ei. În ceea ce mă privește, subiectul este o prioritate personală și îmi doresc să le oferim tinerilor din România respectul pe care-l merită”, încheie Cioloș.

Reacția lui vine după ce, marți, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care prevede reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani.

Proiectul este inițiat de mai mulți parlamentari, printre care fostul premier Florin Cîțu, președintele interimar al Senatului, ALina Gorghiu, Ștefan Pălărie (USR), Filip Havârneanu (USR), Ludovic Orban și liderul AUR, George Simion.

Proiectul urmează spă intre în dezbaterea Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dacian ciolos