x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş: România recunoaşte pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiaţi

Cioloş: România recunoaşte pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiaţi

21 Sep 2016   •   07:07
Cioloş: România recunoaşte pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiaţi
Sursa foto: Steluta Popescu

Premierul Dacian Cioloş a subliniat marţi că România recunoaşte "pe deplin responsabilitatea comună" pentru gestionarea afluxului mare de refugiaţi, susţinând totodată că este nevoie de o serie de măsuri urgente pentru a rezolva această criză, informeaza Agerpres.

"România recunoaşte pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiaţi. Există diverse posibilităţi, resurse şi politici pentru a răspunde acestei provocări, precum există şi diferite forme de a contribui la eforturile comune ale comunităţii internaţionale. În acest context, România a crescut treptat contribuţia sa pe mai multe planuri în domeniul umanitar, atât ca donator, cât şi ca ţară de relocare. Prin eforturile sale, România a căutat să atenueze presiunea umanitară prin furnizarea de contribuţii financiare pentru organizaţiile umanitare internaţionale, cum ar fi: Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC), Agenţia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiaţi din Orientul Apropiat (UNRWA) şi Programul alimentar mondial", a afirmat prim-ministrul, în discursul său rostit în cadrul summitul liderilor privind criza globală a refugiaţilor, organizat de SUA alături de Canada, Etiopia, Germania, Iordania, Mexic si Suedia, care are loc la New York marţi.

Cioloş a mai arătat că România a acordat ajutor umanitar bilateral Turciei, Iordaniei, Libanului, Irakului şi Afganistanului, precizând că ţara noastră a oferit refugiaţilor "adăpost temporar" în Centrul de Tranzit de Urgenţă situat la Timişoara.

"De la înfiinţarea sa în 2008, această facilitate a oferit asistenţă pentru mai mult de 2.000 de refugiaţi în timp ce cazurile lor au fost prelucrate pentru relocarea ulterioară. În ceea ce priveşte oportunităţile de educaţie şi angajare legală, România oferă tuturor copiilor cetăţenilor străini care beneficiază de protecţie aceleaşi drepturi la educaţie care se aplică copiilor români prin lege", a precizat prim-ministrul român.

Acesta a insistat şi asupra faptului că luna trecută Guvernul a trimis Parlamentului "un nou proiect de lege, care va crea un nou cadru de cooperare pentru dezvoltare şi ajutor umanitar, îmbinând în mod inovator umanitarul, dezvoltarea şi instrumentele financiare".

"Procesul de revizuire a politicilor relevante în România se bazează pe convingerea că cel mai eficient mod de a face faţă crizei refugiaţilor este acela de a aborda cauzele sale principale şi pentru a sprijini ţările de origine ale refugiaţilor şi ţările de tranzit. În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România a sprijinit răspunsul coordonat al Uniunii, de a participa la procesul de transfer şi de realocare pe bază de voluntariat", a susţinut Dacian Cioloş.

De asemenea, premierul a amintit că "România contribuie în mod substanţial, cu resurse umane şi mijloace tehnice la controlul de frontierelor, precum şi la operaţiunile de căutare şi salvare în Marea Mediterană", precizând că, în 2016, 49 de experţi naţionali în materie de azil au fost detaşaţi la FRONTEX şi la Biroul European de Sprijin pentru Azil (BESA).

"Prin aceste eforturi, ne menţinem angajamentul faţă de cauza noastră umanitară comună, aceea de a răspunde crizei refugiaţilor", a conchis Dacian Cioloş.

×
Subiecte în articol: dacian ciolos