„Este foarte bine că s-a formalizat această candidatură. Apreciem că este vorba despre o responsabilitate pentru asumarea unei resonsabilități a României. Această candidatură este sprijinită de tot ceea ce a realizat armata României în acești 20 de ani”, a declarat Nicolae Ciucă.
Președintele Senatului a mai spus că în perioada următoare vor fi negocieri între țările membre.
„Sigur, nu este vorba doar de armata română, pentru că trebuie să vedem aici întreg sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională care a avut o contribuție esențială în realizarea acestei imagini de pivot de stabilitate în regiunea Mării Negre, pe Flancul de Est și desigur în interiorul Alianței. Vom veni cu argumente cât se poate de solide în ceea ce înseamnă necesitatea unei perspective a țărilor din Europa Centrală și de Est la conducerea Alianței Nord-Atlantice. Pentru oricare dintre candidați există nevoia unui consens, ca atare fiecare dintre candidați va veni cu argumente, țările care vor sprijini candidature, de o parte sau de alta, vor avea propriile argumente și în final se va ajunge la o decizie stabilită la nivelul NATO, la Summit-ul din luna iulie de la Washington”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, într-o declarație susținută de la Palatul Cotroceni, că intră în competiție pentru funcția de secretar general al NATO.
„Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea”, a spus șeful statului.
Decizia privind noul șef al NATO va fi luată la summitul din vară de la Washington.
(sursa: Mediafax)