x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Clientelă aleasă pe sprânceană

Clientelă aleasă pe sprânceană

de Monica Iordache Apostol    |    31 Mai 2010   •   00:00

Conducerile instituţiilor deconcentrate au intrat iar în degringoladă, în urma deciziei Curţii Constituţionale, din 14 aprilie, prin care se declara necontituţională şi cea de-a treia modificare a statului funcţionarilor publici, operată de Guvernul Boc. Termenul de 45 de zile în care Guvernul ar fi trebuit să pună în acord legislaţia cu decizia Curţii au expirat, fără apariţia unui act normativ nou.

Fiind declarate succesiv drept neconstituţionale ordonanţele 37 şi 105 din 2009 şi legea de modificare a Statului funcţionarilor publici adoptată de Parlament la începutul acestui an, Guvernul ar trebui să îi îndepărteze din funcţii pe directorii de instituţii deconcentrate numiţi în baza acestor acte normative şi ar trebui să îi reinstaleze pe cei pe cei care au obţinut posturile în timpul Guvernului Tăriceanu. Directorii lui Tăriceanu, foşti sau actuali liberali camuflaţi, sunt singurii care au decizii de numire în funcţie conforme cu legea.

Guvernul a găsit însă soluţii să îşi impună tot apropiaţii politici. Surse parlamentare au declarat că în judeţul Bacău au început să primească decizii de repunere în funcţie foştii directori din vremea lui Tăriceanu care şi-au întărit relaţiile cu PDL. Astfel, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice a fost repus în funcţie Ilie Liviu, pe a cărui decizie de reinstalare se arată că schimbarea sa a fost făcută în baza unor acte legislative neconstituţionale. Ilie Liviu a avut însă sprijinul declarat al PDL pentru a fi repus în funcţie, deşi în 2006, în vremea Guvernului Tăriceanu, tot PDL îl acuza, într-un comunicat, că "angajează numai persoane apropiate PNL, politizând astfel activitatea DJFP Buzău".

Scrisori de repunere în funcţie au mai primit şi foştii şefi ai Gărzii de Mediu, Gabriela Brezeanu, şi Gărzii Financiare, Ion Leu, din judeţ, spre deosebire de alţi foşti şefi de deconcentrate care nu au reuşit să-şi recupereze funcţiile deşi aveau decizii judecătoreşti favorabile.
Numirile preferenţiale făcute de Guvern nu ţin cont de deciziile date de instanţe. La Mureş, şeful Direcţiei Finanţelor Publice Mureş, Andrei Moscviciov (PSD), a fost demis a doua oară de Ministerul Finanţelor, deşi obţinuse, la începutul anului, suspendarea actului prin care fusese schimbat din funcţie în octombrie 2009, după ieşirea PSD de la guvernare.

Noua demitere a lui Moscviciov a fost motivată de expirarea contractului de management şi dispusă printr-un ordin al Ministerului Finanţelor Publice, în locul său fiind numit, cu titlu interimar, cel care l-a înlocuit şi în timpul primei demiteri, Alexandru Iclănzan. "Ministerul Finanţelor Publice a dispus reactivarea funcţiilor publice de conducere reglementate de Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu exercitarea atribuţiilor de director executiv al DGFP Mureş fiind imputernicit domnul Alexandru Iclănzan", se arată în comunicatul Direcţiei.

Din cauza numirilor neconstituţionale de pe parcursul anului 2009, toate actele semnate în această perioadă de directorii instituţiilor deconcentrate sunt lovite de nulitate. Liberalii au cerut deja Curţii Constituţionale să verifice prejudiciile financiare aduse de angajarea de cheltuieli de aceste instituţii în baza unor acte nule, precum şi prejudiciile aduse bugetului de stat prin plata salariilor pentru mai mulţi directori - unii numiţi politic, alţii repuşi în funcţie de instanţe.

"Guvernul Boc a apelat la practica demiterilor pe criterii politice şi a fost obligat, ulterior, prin decizii ale instanţelor, să reîncadreze foşti directori, creând astfel suprapuneri pe funcţii de conducere", se arată într-un comunicat al PNL. Primul val de schimbări a avut loc în aprilie 2009, când sute de directori de instituţii deconcentrate numiţi de Guvernul Tăriceanu şi deveniţi funcţionari publici au fost înlocuiţi de reprezentanţi ai PDL şi PSD. Al doilea val al epurărilor a avut loc în octombrie 2009, fiind expulzaţi reprezentanţii PSD.

×
Subiecte în articol: politic