x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine sunt independenţii de lux care-şi caută job

Cine sunt independenţii de lux care-şi caută job

de Marius Gîrlașiu    |    04 Aug 2016   •   16:44
Cine sunt independenţii de lux care-şi caută job
Sursa foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Unii dintre cei mai cunoscuţi şi influenţi parlamentari ar putea rata prezenţa în viitorul Legislativ dacă nu-şi vor găsi rapid partide care să-i adopte. Folosită cu succes la alegerile locale, moda candidaţilor pe cont propriu nu prea funcţionează la alegerile parlamentare, asta pentru că legea electorală le impune independenţilor criterii draconice de participare.

Revenirea la scrutinul pe liste de partid şi condiţiile drastice pe care trebuie să le îndeplinească dacă vor să candideze pe cont propriu, le-ar putea crea mari probleme senatorilor şi deputaţilor rămaşi fără partid. Unul dintre cei care ar putea rata un nou mandat este chiar fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Exclus din PSD după ce s-a răzvrătit împotriva lui Liviu Dragnea, Zgonea a devenit deputat independent, postură de care a profitat cât a putut pentru a tergiversa înlăturarea sa din jilţul de şef al Camerei. Acum, fostul număr doi din PSD se vede pus în faţa unei situaţii neobişnuite pentru ragul său: dacă nu-şi va găsi partid în viitoarea sesiune, Zgorro ar trebui să se apuce rapid de strâns semnături pentru o eventuală candidatură. În aceeaşi postură se află şi primul lider din istoria PMP, Elena Udrea, devenită “independentă” din februarie 2014. Zvonurile din piaţă spun că Udrea ar lua serios în calcul o candidatură pe cont propriu, în cazul în care nu va prinde un loc eligibil pe listele lui Băsescu. Un alt mare greu devenit “orfan politic” este fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă. Implicat în numeroase dosare penale şi membru în comisia pentru controlul SRI, deputatul de Prahova ar trebui să strângă şi el semnături de susţinere din partea ploieştenilor.

Liberalii mai au o şansă

Există şi câţiva liberali de seamă care au rămas în afara partidului. Alături de senatoul Cristian Bodea, deputatul Theodor Paleologu a fost dat afară din PNL după alegerile locale pentru că a “îndrăznit” să ceară demisia cuplului Blaga-Gorghiu. Dacă Bodea şi-a găsit imediat un loc călduţ, acela de vicepreşedinte al Ecologiştilor, Paleologu ar trebui să-şi caute şi el un partid adoptiv, însă a anunţat că nu ia în calcul înscrierea într-o altă formaţiune. Probleme ar putea avea şi deputatul PNL Diana Tuşa, pe care o paşte excluderea după criticile recente la adresa conducerii. În cazul unora dintre liberali există însă o portiţă de scăpare prin transferul la ALDE, după modelul brevetat de Mihăiţă Calimente. ”Oameni care cred că sunt liberali şi care sunt oameni de valoare, care au şi voturi în spate, o să luăm. Să ştiţi că sunt foarte mulţi membri PNL, cunoscuţi la nivel local şi la nivel naţional, care doresc să vină la noi”, anunţa recent Tăriceanu. După 20 de ani în PSD, senatorul Daniel Savu a demisionat din partid în luna martie şi a candidat ca independent la primăria Ploieştiului. Rămas fără afliliere politică, Savu îşi caută partid care să-l pună pe liste. “Sunt foarte mulţi care mi-au făcut propuneri din partide, m-au căutat să mă întrebe, la toţi le-am spus că analizez. Am explicat că rezonez cu ideile promovate de ALDE, dar nu am avut până acum o discuţie directă”, dezvăluia recent fostul ofiţer SRI.

 

Daniel Savu, senator independent: Independenţii nu se poartă la alegerile generale şi mie îmi place să fiu în echipă. Îmi place să fac echipă cu oameni cerebrali. Mă uit pe statutele partidelor care sunt în România să văd care statut mi s-ar potrivi mai bine.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a candida

Candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reședinţă în circumscripţia în care candidează, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători. Asta doar dacă vor să fie înscrişi în cursa electorală pentru un loc în Parlament. Mai mult, potrivit legii, candidaţii independenţii nu au dreptul la însemne electorale şi apar obligatoriu la coada buletinului de vot, în ordinea înregistrării candidaturilor. Obţin un mandat de senator şi deputat candidaţii independenţi care obţin un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral al circumscripţiei în care au candidat. Grupul neafiliaţilor din Camera Deputaţilor numără în prezent 32 de deputaţi. Unii dintre aceştia fac parte din partide care nu au grup parlamentar. La Senat există 20 de senatori neafiliaţi, printre care Gabriel Oprea, Şerban Mihăilescu şi Ilie Năstase. Primii doi şi-au anunţat retragerea din viaţa politică după alegeri.

×