x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Clubul Parlamentarilor Români și-a predat terenurile de tenis Camerei Deputaților. Ele vor fi închiriate, la liber, publicului larg

Clubul Parlamentarilor Români și-a predat terenurile de tenis Camerei Deputaților. Ele vor fi închiriate, la liber, publicului larg

de Ion Alexandru    |    04 Iul 2022   •   07:45
Clubul Parlamentarilor Români și-a predat terenurile de tenis Camerei Deputaților. Ele vor fi închiriate, la liber, publicului larg

Camera Deputaților a aprobat, la finalul săptămânii trecute, preluarea a patru terenuri de tenis, a unui balon pentru utilizarea lor iarna, precum și a unei clădiri amplasate pe un teren de aproape 5.000 de metri pătrați, în incinta Palatului Parlamentului. Aceste „active” au fost preluate de la Clubul Parlamentarilor Români “Ion Rațiu”, asociație condusă de fostul deputat PRM Corneliu Ciontu, care a administrat baza sportivă începând cu anul 2012. Odată intrate în administrarea Camerei Deputaților, terenurile de tenis vor fi „păstorite” de Centrul Internațional de Conferințe, care va „produce” bani de pe urma lor, prin închirierea către publicul larg. Aprobarea acestui transfer s-a făcut la inițiativa a patru deputați de la PSD, PNL, USR și UDMR.

Este vorba despre proiectul de hotărâre privind încetarea dreptului de folosință acordat Clubului Parlamentarilor Români „Ion Rațiu” asupra terenului aflat în administrarea Camerei Deputaților, precum și preluarea bazei sportive aferente Clubului parlamentarilor Români de către Camera Deputaților, proiect inițiat de deputații Alfred Simonis, de la PSD, Gabriel Andronache, de la PNL, Ionuț Moșteanu, de la USR, și Szabo Odon, de la UDMR.

În anul 2012, prin Hotărârea nr. 23 a Camerei Deputaților, s-a transmis în folosință Clubului Parlamentarilor Români „Ion Rațiu” un teren cu suprafața de 4.857 de metri pătrațI, iar conform acestei hotărâri, terenul era destinat amenajării unei baze sportive a acestui club, bază compusă din patru terenuri de tenis, un imobil format din parter și terasă acoperită, precum și un chioșc pentru băuturi răcoritoare. Acestea au și fost, între timp, construite.

În legătură cu cheltuielile de funcționare a acestei baze sportive, acestea au fost acoperite din resursele financiare proprii, constituite, în principal, din taxele de înscriere, din cotizațiile parlamentarilor și din donații.

4.875 de metri pătrați

Potrivit celor patru parlamentari care au inițiat proiectul de transfer, „însă, având în vedere creșterea cheltuielilor și imposibilitatea de a asigura fondurile de întreținere și de funcționare a bazei sportive”, Adunarea Generală Extraordinară a Clubului Parlamentarilor Românii „Ion Rațiu” a decis, în cadrul unei ședințe on-line, care a avut loc în data de 8 decembrie 2021, cu majoritatea voturilor celor prezenți, să împuternicească Consiliul de Administrație „pentru a purta demersuri în vederea predării definitive a bazei sportive”. Iar prin decizie a aceleiași Adunări Generale, s-a aprobat, la data de 10 decembrie 2021, predarea către Camera Deputaților a acestei baze sportive, prin proces-verbal de predare-primire.

Decizia Consiliului de Administrație are ca efect imediat revenirea terenului de 4.875 de metri pătrați în administrarea Camerei Deputaților și, pe cale de consecință, baza sportivă construită aici putea fi predată către Camera Deputaților. Cei patru deputați arată, în Expunerea de Motive, că baza „poate fi dată spre folosință Centrului Internațional de Conferințe, pentru a fi valorificată”.

Baza ar urma să producă bani, pe piața liberă

Mai exact, în proiectul de hotărâre, adoptat săptămâna trecută, se propune ca Centrul Internațional de Conferințe din cadrul Camerei Deputaților care, în prezent, desfășoară activități destinate persoanelor fizice și juridice de tipul vizitelor turistice la Palatul Parlamentului, organizarea de conferințe naționale și internaționale, de seminarii, workshopuri, mese rotunde, expoziții, activități de alimentație și catering, să își extindă obiectul de activitate și cu evenimente culturale și sportive, care pot fi organizate pe terenul și pe amenajările bazei sportive preluate.

„Prin aceste măsuri, se urmărește o utilizare eficientă din punct de vedere socio-economic a terenului transferat către Camera Deputaților. Activitățile culturale și sportive care se vor desfășura pe terenul și amenajările existente vor fi destinate publicului larg, persoane fizice și juridice, pe baza unor tarife care vor fi stabilite prin decizie a Biroului Permanent al Camerei Deputaților”, se arată în documentul citat.

Mai mult, conform aceleiași surse, „pe terenul și amenajările respective vor fi organizate și alte tipuri de evenimente culturale și sportive, cum ar fi competiții școlare, activități culturale în aer liber, activități educaționale”. Iar veniturile extrabugetare încasate în tarife „vor acoperi cheltuielile curente și de personal necesare desfășurării activităților culturale și sportive, precum și cheltuielilor de capital necesare pentru întreținerea, modernizarea infrastructurii sportive și a amenajărilor adecvate”.

Clubul, condus de fostul deputat PRM Corneliu Ciontu

Entitatea care a administrat această bază sportivă până de curând, Clubul Parlamentarilor Români, este o asociație care a dobândit personalitate juridică în data de 18 martie 1996, ca urmare a unei sentințe civile pronunțate de Judecătoria Sectorului 6. Clubul își are sediul chiar în incinta Palatului Parlamentului.

Încă din 21 aprilie 1998, Camera Deputaților a aprobat darea în folosință pentru acest Club al parlamentarilor Români a mai multe spații situate în Palatul Parlamentului, Corp A1, P1, Cota +9 Central, în suprafață de 3.452 de metri pătrați. Ani buni mai târziu, în 2007, s-a aprobat modificarea spațiului atribuit, cedarea folosinței extinzându-se și prin atribuirea unor alte spații situate în Corpul B1, la etajul al treilea.

La data de 3 februarie 2009, Camera Deputaților a mai aprobat atribuirea unor spații situate în Corp E4, la parter, locație în care se află, în prezent, sediul Clubului Parlamentarilor Români „Ion Rațiu”. Mai departe, în anul 2012, s-a transmis în folosința Clubului întregul teren de 4.875 de metri pătrați, destinat amenajării bazei sportive, iar cheltuielile aferente au fost stabilie prin hotărâre a Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

Clubul Parlamentarilor Români a construit respectiva bază sportivă, cu terenuri de tenis de câmp, vestiare și anexe, pe care a împrejmuit-o cu gard perimetral. Clădirea are o sală de conferințe, vestiar, trei grupuri sanitare și centrală termică proprie. A fost montată și o instalație de iluminare nocturnă pentru terenurile de tenis. Există și un balon care acoperă trei din cele patru terenuri de tenis, pentru utilizarea lor în sezonul rece.

Clubul Parlamentarilor Români „Ion Rațiu” este condus de Corneliu Ciontu (FOTO), în calitate de președinte. Ciontu a fost activist PCR la Sectorul 4, în perioada 1973-1989, după care a devenit deputat ales pe listele Partidului România Mare, în perioada 1996 – 2008. În 2005 însă el a fost exclus din PRM și s-a înscris în partidul lui Gigi Becali, PNGCD.

Finul Elenei Udrea, Adrian Gurzău, pe lista membrilor Adunării Generale

Interesantă este însă și componența Adunării Generale a Clubului Parlamentarilor Români „Ion Rațiu”. Adunarea are 59 de membri, printre care îl regăsim pe fostul deputat PD Adrian Gurzău, Acesta este nimeni altul decât finul Elenei Udrea și partener de afaceri al lui Adrian Alexandrov în afacerile de la Cluj legate de mega-cartrierul de lux construit acolo. Gurzău a fost însă, la un moment dat, dat în judecată de Camera Deputaților, pentru că, la terminarea mandatului, a uitat să restituie laptopul și o imprimantă.

Însă pe listă mai regăsim personaje celebre, cum ar fi deputatul PNL Laurențiu Leoreanu, fostul deputat Cristian Rădulescu “Mitralieră”, ex-ministrul UDMR Laszlo Borbely, Ovidiu Raețchi, Iulian Iancu, Ion Mocioalcă, vestitul Dan Claudiu Tănăsescu, Gheorghe Tinel, Valentin Iliescu, Adriana Săftoiu, V arujan Pambuccian sau Dan Radu Rușanu.

×