Colegiul CNSAS a dat, in şedinţa de joi, o decizie de poliţie politică in cazul lui Andrei Andreicuţ, episcop de Alba. Cazul lui Andrei Andreicuţ a fost singurul discutat şi votat in şedinţa de joi, potrivit declaraţiei făcute de Mircea Dinescu la ieşirea din institut.
Colegiul CNSAS a dat, in şedinţa de joi, o decizie de poliţie politică in cazul lui Andrei Andreicuţ, episcop de Alba. Cazul lui Andrei Andreicuţ a fost singurul discutat şi votat in şedinţa de joi, potrivit declaraţiei făcute de Mircea Dinescu la ieşirea din institut.
Surse din CNSAS au declarat, pentru Mediafax, că numele conspirativ al lui Andrei Andreicuţ era "Ionică". "Sunt incă alţi opt ierarhi cu probleme mari in dosar, ierarhi importanţi, in legătură cu care urmează să ne pronunţăm, insă s-a decis să amănăm luarea unor verdicte şi să ii mai invităm o dată la audiere", a spus Dinescu. Acesta a precizat că printre cei opt ierarhi intraţi in vizorul CNSAS nu se află noul patriarh Daniel, numele său apărănd doar pe lista titularilor de dosare arse in 23 decembrie 1989. "Aia e o altă listă, la care lucrăm separat", a spus Dinescu. Potrivit lui Dinescu, nici numele lui Bartolomeu Anania nu este intre cele opt, in cazul acestuia Colegiul hotărănd că, pentru mai multe lămuriri, "trebuie infiinţată o comisie specială, impreună cu experţi de la SIE, care să ne ajute să desluşim cum stau de fapt lucrurile in cazul său".            Dinescu s-a arătat nemulţumit de verdictul dat in cazul lui Andrei Andreicuţ, susţinănd că acesta "a fost forţat să colaboreze cu securitatea", după ce a fost prins, pe cănd era un tănăre preot, incercănd "să pună o pilă pentru cineva ca să intre la Seminarul Teologic".     Mircea Dinescu s-a arătat nemulţumit şi de decizia luată de Colegiu conform căreia mai mulţi inalţi ierarhi citaţi anterior pentru a fi audiaţi de CNSAS vor fi din nou invitaţi pentru a da detalii inainte de a se lua o decizie.
Â
"Se pare că unii dintre colegii mei nu au luat in serios acea adresă venită de la Patriarhie prin care eram informaţi că ierarhii citaţi nu se vor prezenta la audieri, astfel că au votat pentru repetarea procedurii de citare. Ne conformăm şi ii mai invităm o dată la dans", a declarat Dinescu. Acesta a spus că citaţiile vor fi trimise personal celor vizaţi şi că aceştia au zece zile la dispoziţie pentru a se prezenta la audieri. In caz contrar, colegiul va lua o decizie in absenţa unei depoziţii din partea tuturor.
Â
Episcopul de Alba, Andrei Andreicuţ, a fost audiat, săptămăna trecută, de membrii Colegiului CNSAS. La ieşirea de la audieri, episcopul declara că toată perioada comunistă a fost hărţuit de Securitate şi că a avut mult de pătimit, inaltul ierarh impărţind jurnaliştilor o carte din care a spus că vor afla despre el tot ce ii interesează. Surse din Colegiul CNSAS declarau că episcopul de Alba Andrei Andreicuţ, episcopul Argeşului şi Muscelului Calinic Argatu şi episcopul Aradului Timotei Seviciu se numără printre persoanele care vor fi invitate de CNSAS pentru a fi audiate in legătură cu o posibilă colaborare cu Securitatea. CNSAS l-a chemat la audieri şi pe mitropolitul Bartolomeu Anania, insă acesta a refuzat să se prezinte. Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Bartolomeu, a apreicat că invitaţia de a se prezenta la audieri la Colegiul CNSAS poartă toate semnele unei inadmisibile imixtiuni in treburile interne ale unei instituţii autonome. Mircea Dinescu declara, al sfărşitul lunii august, că circa 20 de inalţi prelaţi ai BOR sunt suspectaţi că ar fi făcut poliţie politică, in cazul "a trei-patru" dintre ei indiciile fiind solide. "Din ce am verificat pănă acum, sunt trei-patru la care situaţia este destul de clară, insă există alţi 16 la care avem doar suspiciuni", spunea Dinescu. Patriarhia Romănă a negat afirmaţiile făcute de Mircea Dinescu in legătură cu unii ierarhi ortodocşi care ar fi făcut poliţie politică, apreciind că acestea sunt "halucinante", iar el "continuă să manipuleze, să dezinformeze şi să mintă", motiv pentru care preoţii se roagă pentru "luminarea" lui.