După ce s-au mai alergat o săptămână ca şoarecele şi pisica, liderii PSD şi PD-L au decis ieri să ia un time-out ca să mai respire puţin. După şedinţa de ieri-dimineaţă, liderii celor două partide au anunţat că nu rup coaliţia, deşi situaţia este, după cum o vede Mircea Geoană, "păguboasă".
Chiar de dimineaţă, liderii PSD şi PD-L au pus placa împăcării, declarând, înaintea şedinţei, că n-au venit cu gând de divorţ la întâlnirea cu partenerii de coaliţie. "Nu se rupe, de ce să se rupă? Numai pentru că vrea preşedintele? Ar trebui să ne ocupăm de necazurile de acum", a declarat vicepreşedintele PSD, Victor Ponta. "Cei de la PD-L spun ce a zis preşedintele. Noi (PSD, n.r.) ne facem treaba şi ei fac ce li se spune. Noi (PSD, n.r.) am vrut să guvernăm până la prezidenţiale, pentru că ştiam că nu se poate mai mult", a adăugat Ponta, citat de Mediafax. "A venit clipa să ne întoarcem la lucrurile fundamentale care sunt criza economică, locurile de muncă. Sunt şi probleme care trebuie discutate şi rezolvate, dar sunt absolut convins că în acest moment România aşteaptă de la această coaliţie şi de la această guvernare răspunsul la problemele care sunt cu adevărat importante", a spus şi preşedintele PSD, Mircea Geoană. "Restul lucrurilor sunt importante, dar sunt jocuri politicianiste", a completat el, referindu-se la atacurile
din coaliţie.
Premierul Emil Boc a declarat şi el că actuala coaliţie de guvernare nu se va rupe. "Eu vă spun o singură frază şi după care plec: din punctul meu de vedere, acest Guvern ori face reformele de care are nevoie ţara în acest moment şi pe care n-au avut curajul nimeni în 20 de ani să le facă, ori pleacă acasă. Altă alternativă nu există", a spus Boc. Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, i-a ţinut şi el isonul. "Nu se pune problema ruperii coaliţiei. Am convingerea că vom discuta despre modul în care decurg discuţiile cu FMI şi CE şi despre măsurile care trebuie luate. Probabil se va discuta şi despre situaţia asta interesantă, tipic românească, cu puterea şi opoziţia care se regăsesc în Guvern", a spus Blaga.
VIDEANU: "PSD E ŞI LA GUVERNARE, ŞI ÎN OPOZIŢIE"
La o distanţă de câteva ore, la finalul unei alte şedinţe, cea a conducerii PSD, Mircea Geană a spus însă că situaţia din coaliţie este "păguboasă". "Consider că situaţia de astăzi, din coaliţia pentru guvernare, este păguboasă pentru România. În acest moment, relaţiile din interiorul coaliţiei riscă să iasă de sub control. Acest lucru l-am comunicat în cadrul coaliţiei şi faptul că fiecare dintre cei doi parteneri îşi urmăreşte cu prioritate interesele de partid şi obiectivele viitoarei campanii prezidenţiale dăunează în acest moment calităţii actului de guvernare şi intereselor economiei şi populaţiei din ţara noastră", a declarat Geoană. Liderul PSD a mai declarat că prezenţa partidului său la guvernare nu însemnă sprijin necondiţionat pentru iniţiativele premierului sau subordonare faţă de preşedintele Traian Băsescu, şi că parteneriatul PSD-PD-L nu îl cuprinde pe Traian Băsescu. "Suntem nemulţumiţi de modul în care funcţionează, de relaţiile pe care le avem cu partenerii noştri, de unele acţiuni şi decizii ale Guvernului Boc, dar România nu îşi permite, acum cel puţin, nici crize politice, nici guverne interimare sau minoritare şi nici vreun fel de experiment politic", a explicat liderul PSD.
De la sediul PD-L, prim-vicepreşedintele partidului, Adriean Videanu, a replicat şi el acuzând PSD de duplicitate, spunând că social-democraţii sunt, în acelaşi timp, "la guvernare şi în opoziţie". "Domnul Geoană este în campanie electorală. Dincolo de ceea ce discutăm în cadrul coaliţiei, domnia sa are altă prezenţă publică. Avem un program de guvernare comun, care se bazează pe gestionarea crizei, nu pe duplicitatea pe care PSD o are, la guvernare şi în opoziţie. Vă rog să îi reamintiţi domnului Geoană că are jumătate din Cabinet. Poate uită acest lucru", a mai spus prim-vicepreşedintele PD-L.
ILIESCU: "NU VĂD ALTERNATIVA"
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că orice soluţie de ieşire din coaliţia guvernamentală este complicată, având costuri atât ca imagine, cât şi din punctul de vedere al guvernării. "Situaţia este complicată, nu cred că până la alegerile prezidenţiale lucrurile se vor rezolva", a afirmat el, citat de Mediafax. "Sunt două maşinării care trebuie să funcţioneze împreună la guvernare, dar separat în alegerile prezidenţiale. Este clar că aceste tensiuni, aceste divergenţe trebuie să asigure minime condiţii de guvernare, dar şi o diferenţiere a punctelor de vedere, pentru a justifica o competiţie la prezidenţiale", a mai afirmat deputatul PSD. Şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că nu vede alternativă la coaliţia de guvernare dintre PSD şi PD-L. Întrebat dacă este posibilă ruperea coaliţiei de guvernare, Iliescu a spus: "Nu cred, nu este simplu. Relaţia dintre partenerii de guvernare este cu năbădăi, ca într-o căsătorie cu nervozităţi". "Sunt puncte de vedere divergente, dar în politică trebuie să ştii să fii deschis la dialog permanent", a adăugat el, precizând că a fost clar de la momentul semnării protocolului că această coaliţie nu va fi una "obişnuită".
Bugetari versus...
Liderii celor două partide au rămas pe poziţii irenconciliabile în chestiunea reducerii numărului de bugetari. În ciuda recomandărilor preşedintelui Traian Băsescu, Mirecea Geoană spune că nu este o soluţie "aruncarea în stradă a 300.000 de funcţionari de la stat". În schimb, el preferă o reducere de cheltuieli cu salariile. "Pentru România, costurile cu administraţia şi cu birocraţia excesivă sunt într-adevăr mari, dar nu considerăm că soluţia o reprezintă aruncarea în stradă a 20% din sectorul public. Este o măsură primitivă, iar acest lucru trebuie realizat prin măsuri mai inteligente", a spus el. "Ar fi nevoie de o reducere, dar a arunca în stradă 300.000 de oameni ar fi un gest fără justificare economică şi fără justificare socială", a adăugat Geoană.
... Legile educaţiei
Un alt motiv de divergenţă este adoptarea legilor educaţiei prin asumarea răspunderii guvernamentale. În timp ce PSD respinge această soluţie, PD-L o promovează. Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a declarat ieri că partidul său susţine în continuare adoptarea legilor educaţiei prin asumarea răspunderii guvernamentale, pentru "rapiditatea procedurii". "Opinia noastră este că am rata un timp important în care am putea într-adevăr să facem o reformă şi a sistemului de educaţie, respectând şi principiul dezbaterii publice. Noi credem că este momentul să luăm această decizie în beneficiul tuturor, al copilului, profesorului şi al părintelui, pentru ca reforma în educaţie să se facă cât mai repede cu putinţă", a declarat Adriean Videanu.
"Nu se rupe, de ce să se rupă (coaliţia - n.r)? Numai pentru că vrea preşedintele? Cei de la PD-L spun ce a zis preşedintele. Noi (PSD - n.r) ne facem treaba şi ei fac ce li se spune. Noi (PSD - n.r) am vrut să guvernăm până la prezidenţiale, pentru că ştiam că nu se poate mai mult"
Victor Ponta, vicepreşedinte PSD
Citește pe Antena3.ro