x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coaliția, pe picior de rupere. PSD, în pericol să nu aibă conducere

Coaliția, pe picior de rupere. PSD, în pericol să nu aibă conducere

de Ion Alexandru    |    09 Aug 2019   •   08:05
Coaliția, pe picior de rupere. PSD, în pericol să nu aibă conducere

Liderul Pro România, Victor Ponta, face presiuni asupra ALDE să iasă de la guvernare, dar și asupra PSD, de a primi Pro România la guvernare. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu “fierbe”, la rândul lui, tot mai multe voci cerând ruperea Coaliției. În tot acest timp, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, se pregătește să le dea lovitura de grație succesorilor săi, contestând în instanță congresul în urma căruia Viorica Dăncilă a devenit președintele formațiunii.

 

Surse politice dezvăluie că în cadrul ALDE s-a constituit un nucleu dur care militează puternic pentru ieșirea de la guvernare. Ieri, mai mulți lideri ai formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu au discutat și au stabilit că partidul trebuie să ceară PSD o rectificare bugerară axată mai mult pe investiții, iar Guvernul trebuie să fie restructurat “masiv”. De asemenea, acest grup de presiune vrea să impună condiționarea rămânerii la guvernare de sprijinul PSD pentru candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la alegerile prezidențiale și, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, partidul lui Victor Ponta să fie primit la guvernare.

Aceste discuții interne au loc în condițiile în care Pro România și ALDE poartă negocieri serioase pentru realizarea unei alianțe, în vederea constituirii a ceea ce se numește “a treia forță politică din România”. De altfel, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu a postat pe Facebook un mesaj în care a scris, inițial, că această alianță a fost “hotărâtă”, pentru ca, ulterior, să revină și să înlocuiască acest termen cu “s-a discutat”.

 

ALDE strânge cu ușa PSD, Ponta îl strânge cu ușa pe Tăriceanu

În acest context, Victor Ponta condiționează, la rândul lui, formarea alianței cu ALDE de schimbarea actualului Guvern și de renunțarea la programul de guvernare al lui Liviu Dragnea. Referindu-se la alegerile prezidențiale, că “o guvernare ca cea de azi îi asigură lui Barna prezenţa în turul doi şi bătălia cu Iohannis. Viorica Dăncilă nu are nicio şansă să ajungă în turul doi conducând un Guvern şi un Partid care, în fond, nu s-a schimbat deloc faţă de perioada lui Dragnea”, susține Victor Ponta.

 

Lovitura lui Dragnea

În toiul acestei situații tensionate, de la Tribunalul București vine o altă lovitură pentru PSD. La închiderea ediției, instanța judeca o contestație formulată de Liviu Dragnea cu privire la modificarea statutului PSD, în cadrul congresului din data de 29 iunie. Tocmai această contestație a amânat validarea de către instanță a rezultatului acestui congres, în care Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte al partidului. În fapt, acțiunea lui Liviu Dragnea nu are legătură directă cu partidul, ci vine într-o serie de demersuri pe care ex-liderul PSD le întreprinde în cadrul unei strategii de depunere a unei cereri de revizuire în dosarul în care a fost condamnat definitiv. Însă consecințele acțiunii pot fi devastatoare pentru PSD, deoarece, conform acțiunii, PSD și-a ales un alt președinte, deși avea un președinte în funcție, care nu a demisionat. Dacă instanța admite contestația lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă nu mai este președinte PSD, Eugen Teodorovici nu mai este președinte executiv, iar Mihai Fifor nu mai este secretar general. Și, pentru reglementarea situației, va fi nevoie de organizarea unui nou congres extraordinar.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta