Procurorul general Codruţa Kovesi a cerut Camerei Deputaţilor să reia votul în plen pentru cererea de începere a urmăririi penale în cazul lui Adrian Năstase pe dosarul "Zambaccian 1", dar conducerea forului Legislativ a decis prin vot să trimită solicitarea Comisiei pentru Regulament pentru a lua o decizie.
Rezultatul votului din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a fost de şapte la cinci, membrii PSD, alături de cei ai PNL şi UDMR au apreciat că asupra acestui dosar s-a dat deja un vot în plen, în timp ce deputaţii PD-L au considerat că solicitarea procurorului general de reluare a votului trebuie să meargă direct la Comisia juridică unde să se facă un raport care să fie supus aprobării plenului."Noi am considerat că cererea nu se referă la aceeaşi problemă", a spus deputatul PD-L Sever Voinescu. Comisia pentru regulament are două săptămâni la dispoziţie pentru a decide dacă se impune sau nu reluarea votului în plen.
HOTĂRĂRILE CC, PUTERE NUMAI PENTRU VIITOR
La începutul şedinţei Biroului Permanent, Adrian Năstase a transmis punctul său de vedere, în care a susţinut că cererea lui Kovesi nu respectă prevederile legale pentru a fi supusă din nou votului parlamentar.
"În nici un caz nu se poate solicita un nou vot pe un subiect în legătură cu care Camera a dat legal o hotărâre definitivă şi executorie obligatorie faţă de orice autoritate a statului", a arătat Năstase, adăugând că decizia Curţii Constituţionale (CC), care a dus la modificarea Regulamentului de care se prevalează acum procurorul general, are putere numai pentru viitor nu şi pentru un dosar în legătură cu care Parlamentul s-a proununţat deja.
Năstase mai consideră că reluarea acestei cereri în plină campanie electorală nu face decât să reconfirme că dosarul său este unul politic. "Procedura propusă acum de procurorul general este jignitoare pentru Parlament şi periculoasă pentru democraţie şi statul de drept", a mai spus Năstase.
"DOVADA PRESIUNILOR LUI BĂSESCU"
El a menţionat că după întâlnirea de la Cotroceni din februarie 2009, "cei convocaţi de Traian Băsescu au dorit să rezolve cât mai rapid cazul Năstase", motiv pentru care s-a cerut retrimiterea la Cameră a dosarului pentru care deputaţii votaseră deja în 2008.
"Dovada presiunilor exercitate de preşedintele Băsescu a fost făcută publică de deja celebra mapă personală a ministrului de Externe austriac. La 10 martie 2009, solicita-rea lui Traian Băsescu a fost împlinită de Laura Codruţa Kovesi. Iar acum, după câteva luni, solicitarea a fost scoasă din sertarul preşedintelui Camerei, pentru a fi fructuficată de PD-L în campania electorală", mai precizează Năstase.
Deputatul PSD a arătat totodată că se va crea un precedent grav dacă se va accepta solicitarea de a se relua un vot politic. "Dacă s-ar accepta această paradigmă, foarte multe hotărâri luate deja de Camera Deputaţilor în baza vechiului regulament ar trebui resupuse votului. Şi mă refer la hotărârile privind validarea deputaţilor, cele privind alegerea conducerii camerelor, cele privind numirea unor judecători la Curtea Constituţională", a precizat Năstase.