x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noi modificări în Codul fiscal. Se aplică de la 1 ianuarie 2024!

Noi modificări în Codul fiscal. Se aplică de la 1 ianuarie 2024!

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2023   •   14:00
Noi modificări în Codul fiscal. Se aplică de la 1 ianuarie 2024!

Guvernul României a votat joi un proiect de modificare și completare a Codului fiscal, cu aplicare începând din 1 ianuarie 2024. Modificările vizează prevederi legate de termenele de depunere a declarațiilor pentru regimurile speciale menționate la art. 314, 315 și 315^2 din Codul fiscal.

Potrivit comunicatului oficial al Executivului, se propune o clarificare a termenului de depunere a acestor declarații, stabilind explicit ultima zi a fiecărei luni, inclusiv în cazul în care aceasta cade într-o zi nelucrătoare. În varianta actuală a Codului fiscal, se permite depunerea acestor declarații până la sfârșitul lunii următoare încheierii perioadei fiscale respective.

„Astfel, se clarifică prevederile referitoare la termenul de depunere a declaraţiilor aferente regimurilor speciale prevăzute la art. 314, 315 şi 315^2 din Codul fiscal, stabilind în mod expres ultima zi calendaristică a fiecărei luni, chiar dacă aceasta este nelucrătoare. În actuala variantă a Codului fiscal se prevede că aceste declaraţii se pot depune până la finalul următoarei luni, după încheierea perioadei fiscale acoperite", se precizează într-un comunicat al Executivului.

Scopul principal al modificării este evitarea situațiilor în care, deși declarația a fost depusă în termen conform legislației române, legislația statelor membre de consum ar putea considera că termenul a fost depășit. Astfel, persoanele impozabile care aplică regimul special în România ar putea evita aplicarea unor dobânzi și penalități conform legislației străine.

Proiectul mai include și abrogarea prevederilor referitoare la posibilitatea desemnării unui reprezentant fiscal autorizat în cazul unor categorii de importuri în România de bunuri transportate dintr-un teritoriu terț. În plus, se introduc dispoziții similare pentru accizele aplicate producției de gaze naturale utilizate în scop tehnologic, comparabile cu cele aplicate energiei electrice.

„Pentru accizele aplicate producţiei de gaze naturale utilizate în scop tehnologic se introduc dispoziţii similare cu cele aplicate energiei electrice", se arată în comunicat.

„Transpunerea în legislaţia naţională a acestei directive va avea un impact favorabil asupra mediului de afaceri, deoarece, prin păstrarea de către prestatorii de servicii de plată de evidenţe referitoare la plăţile transfrontaliere şi punerea acestora la dispoziţia autorităţilor fiscale, acestea vor dispune de mai multe informaţii pentru a detecta frauda în materie de TVA în sectorul comerţului electronic şi pentru a colecta TVA suplimentara", transmite Guvernul.

×
Subiecte în articol: cod fiscal guvern accize