Filialele conduse de Ioan Rus, Marian Vanghelie, Constantin Niţă şi Ilie Sărbu se numără printre organizaţiile codaşe ale PSD la alegerile europarlamentare. Deşi la nivelul partidului se face o analiză, sunt şanse puţine să se ia măsuri impotriva acestora.
EUROALEGERI - Scoruri mici in judeţe conduse de lideri mari
Filialele conduse de Ioan Rus, Marian Vanghelie, Constantin Niţă şi Ilie Sărbu se numără printre organizaţiile codaşe ale PSD la alegerile europarlamentare. Deşi la nivelul partidului se face o analiză, sunt şanse puţine să se ia măsuri impotriva acestora.
Â
Organizaţiile Cluj, Bucureşti, Timiş şi Braşov se află pe lista celor zece judeţe in care PSD a obţinut cele mai mici scoruri la alegerile pentru Parlamentul European. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, pesediştii au obţinut, cum era de aşteptat, cele mai slabe rezultate in Harghita şi Covasna, judeţe cu populaţie majoritar maghiară (3,35%, respectiv 5,7%) şi lista continuă cu Mureş - 11,83% şi Arad - 12,51%. Pe onorantul loc cinci la "cele mai mici scoruri" se află insă o filială care are un cuvănt greu de spus la nivel central, cea de Cluj, condusă de Ioan Rus, care a intrunit doar 15,01% din voturile clujenilor. Poziţiile pănă la zece sunt ocupate in continuare de Arad - 15,37%, de Bucureştiul lui Marian Vanghelie - 15,98%, Braşovul condus de Constantin Niţă - 16,37%, Alba - 16,55% şi Timişul lui Ilie Sărbu - 16,65%. In total, nu mai puţin de 22 de filiale ale PSD se află sub scorul obţinut de partid la nivel naţional, respectiv 23,11%, printre aceste organizaţii numărăndu-se şi cele conduse de Doru Ioan Tărăcilă - Călăraşi, Gabriel Oprea - Ilfov, Marian Săniuţă - Prahova şi Eugen Nicolicea - Mehedinţi. La polul celălalt, al filialelor care au inregistrat cele mai bune rezultate, pe primul loc se află Oltul - cu 38,28%, urmat de Vaslui - 36,56%, Teleorman - 35, 81%, Vrancea - 34,46%, Argeş - 33,78% şi Dămboviţa - 32,22%.
CE URMEAZĂ. In momentul de faţă, PSD realizează atăt la nivel central, căt şi la nivelul organizaţiilor judeţene o analiză a rezultatelor obţinute la euroalegeri. Reprezentanţii grupării Iliescu, care au acuzat că scorul inregistrat duminică este cel mai slab din istoria partidului, au insistat ca in cadrul acestei analize să fie identificaţi aceia care se fac vinovaţi de acest scor şi să se ia măsuri in consecinţă. Preşedintele Mircea Geoană spune insă că o decizie in această privinţă va fi luată luni, la Comitetul Executiv Naţional, după ce va fi finalizată analiza. "Avem o analiză, vom vedea luni care sunt deciziile conducerii", ne-a declarat Geoană, intrebat fiind dacă aşteaptă demisia de onoare sau va cere demisia liderilor din judeţele care au obţinut rezultate foarte slabe. Pe de altă parte, liderul PSD a arătat că in această analiză nu va conta numai scorul şi că se va ţine seama şi de o serie de "criterii obiective" (ca de pildă, ponderea primarilor social-democraţi intr-un judeţ şi a preşedinţilor de consilii judeţene). Unii lideri ai partidului sunt sceptici că se va ajunge la o sancţionare a liderilor codaşi, cu atăt mai mult cu căt printre aceştia se află apropiaţi ai liderului Mircea Geoană. Este cazul lui Vanghelie şi al lui Niţă, dar şi al celor doi reprezentanţi ai grupului de la Cluj - Ioan Rus şi Ilie Sărbu.
lavinia.dimancea@jurnalul.ro