x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coliva Alianţei: 200.000

Coliva Alianţei: 200.000

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    21 Iun 2007   •   00:00
Coliva Alianţei: 200.000
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU/

Şase posturi de parlamentar şi o datorie de 200.000 euro din campania electorală sunt singurele lucruri care mai ţin Alianţa D.A. in viaţă. Cum liberalii şi democraţii nu pot obţine decizia de divorţ pănă nu işi rezolvă cele două probleme, secretarii generali ai PNL şi PD au avut ieri o intălnire pentru a găsi o soluţie. Â



Şase posturi de parlamentar şi o datorie de 200.000 de euro din campania electorală sunt singurele lucruri care mai ţin Alianţa D.A. in viaţă. Liberalii şi democraţii nu pot obţine decizia de divorţ pănă nu işi rezolvă cele două probleme.


Secretarii generali ai PNL şi PD, Dan Motreanu şi Vasile Blaga, au avut ieri-dimineaţă o discuţie despre situaţia celor şase locuri vacante din Parlament care revin Alianţei D.A. şi despre o datorie financiară, chestiuni a căror nerezolvare impiedică demersul democraţilor de a desfiinţa la tribunal Alianţa. Motreanu a declarat că Vasile Blaga a ridicat problema datoriei, dar fără a pronunţa sume, problema urmănd să fie discutată de mandatarii financiari al PNL, Mihai Voicu şi trezorierul PD, Gheorghe Albu. "Este o datorie din campania electorală care a fost raportată Curţii de Conturi, nu este o chestiune nouă. Este o datorie comună a PNL şi PD către firma de consultanţă GMP, care s-a ocupat şi de materialele publicitare, şi de contractele cu media etc. Era o datorie mai mare, in ultimul an s-a mai acoperit din ea. Zilele următoare vor reglementa cu PNL cine şi căt mai are de plătit", a declarat Albu. Surse din Alianţă spun că ar mai fi cel puţin 200.000 de euro de plătit firmei lui Felix Tătaru, sumă care se va plăti in raport de 1,3 la 1 in favoarea PNL, aşa cum a fost raportul pe listele electorale. Din cauza acestei datorii, susţin aceleaşi surse, Alianţa D.A. nu poate fi desfiinţată din punct de vedere juridic, pentru că trebuie clarificată situaţia financiară.


POSTURI VACANTE. Secretarul general al PD, Vasile Blaga, anunţa la inceputul săptămănii trecute că democraţii vor denunţa in instanţă Protocolul PNL-PD imediat după ce vor "lămuri" cu liberalii problema celor şase posturi neocupate de parlamentar ale Alianţei. "După ce lămurim această problemă, ne asumăm riscul fiecare, şi PNL, şi PD, ne inţelegem unii cu alţii şi vom denunţa in instanţă Protocolul Alianţei PNL-PD", a precizat Vasile Blaga, arătănd că acest protocol "nu există, de fapt, din punct de vedere politic". Ca atare, PNL şi PD trebuie să rezolve şi chestiunea locurilor libere din Parlament, pentru că după desfiinţarea Alianţei nu o mai pot face. "Legea spune că locurile parlamentare nu pot fi ocupate decăt de persoane care reprezintă formaţiuni care au candidat in alegeri, iar PNL şi PD nu apar ca partide care ar fi candidat", a explicat Motreanu. Dintre cele şase posturi, cinci au rămas vacante intrucăt doi parlamentari ai Alianţei au murit, democratul Augustin Zegrean a plecat judecător la Curtea Constituţională, democratul Romeo Raicu şi-a dat demisia, iar un parlamentar liberal de la Sibiu a fost numit director la Romgaz chiar in 2005, dar locul nu a fost ocupat din cauza neinţelegerilor dintre cele două partide. Liberalii spun că patru locuri dintre cele şase le aparţin şi, dacă nu se va ajunge la o inţelegere cu PD, cele două partide vor pierde locurile din Parlament.

×
Subiecte în articol: politic pnl alianţei alian