x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comasarea alegerilor pe repede înainte

Comasarea alegerilor pe repede înainte

de Gabriela Antoniu    |    05 Dec 2011   •   21:00
Comasarea alegerilor pe repede înainte

Coalitia vrea sa promoveze legea pri­vind comasarea alegerilor locale si par­la­mentare din 2012 prin asu­ma­rea raspunderii Guvernului in Par­la­­ment. Informatia a rasuflat ieri si pe surse, si oficial, insa liderii PDL in­­­cearca sa convinga ca de fapt nu s-a luat nici o decizie in acest sens. To­tul a pornit de la declaratia liderului se­­natorilor UDMR, Fekete Andras Le­vente. Acesta a declarat pentru Mediafax ca Guvernul isi va asuma ras­­punderea in Parlament pentru pro­­iectul de lege privind comasarea ale­­gerilor parlamentare si locale, cel mai probabil saptamana viitoare. El a spus ca data asumarii raspunderii Guvernului va fi stabilita astfel incat sa poata sa fie discutata in Parlament, inclusiv o eventuala o motiune de cenzura inainte de Craciun. Potrivit liderului senatorilor UDMR, proiectul de act normativ care vizeaza co­masarea alegerilor va fi, in mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul de Interne la sfarsitul saptamanii trecute, dar "cosmetizat". Fekete Andras Levente a precizat ca in acest proiect nu va fi precizat nu­marul de par­lamentari. In 14 noiembrie, co­a­li­tia convenise comasarea ale­gerilor lo­cale si parlamentare pentru noiembrie 2012 si reducerea numarului de parlamentari la 388 – 300 de deputati si 88 de senatori. Surse din partid ci­tate de Mediafax spun ca PDL a re­nun­tat la modul de reducere a nu­ma­r-ului de parlamentari, propus de UDMR si stabilit in coalitie, dupa ce a constatat ca aplicarea unei ase­me­nea formule avantajeaza UDMR, ca­re ar castiga mai multe mandate de se­natori, respectiv 11 din totalul de 88.

Liderul senatorilor UDMR a mai spus ieri ca norma de reprezentare va fi calculata atat pentru alegerile locale, cat si pentru cele parlamentare, in functie de acelasi numar de locuitori. Acest numar ar putea fi, potrivit lui Fekete, cel rezultat in ur­ma referendumului din octombrie 2011, ale carui rezultate ar putea fi dis­ponibile pana in iunie-iulie 2012 sau raportat la numarul de locuitori in­re­gistrati la evidenta populatiei cu trei luni inainte de alegeri. Parlamentarul a mai declarat ca in actul normativ se va stipula ca delimitarea colegii­lor nu va putea fi modificata in ul­ti­me­le trei luni dinaintea scrutinului.
Dupa ce senatorul UDMR a dat din casa cat a putut, liderii PDL au in­ceput si ei, rand, pe rand, sa dea ina­poi. "Pana la sfarsitul saptamanii vom stabili in coalitie si forma in care vom promova acest proiect extrem de im­por­tant", a declarat prim-vi­ce­pre­sedintele PDL, Gheorghe Flutur, precizand ca o varianta de promovare a legii de comasare a alegerilor poate fi asu­marea raspunderii Guvernului. Flutur a mai spus ca data alegerilor ar ur­ma sa fie stabilita prin hotarare de gu­vern, intr-o zi de duminica, la sfar­si­tul anului 2012. Dupa Flutur a venit ran­dul ministrului de Interne, Traian Igas, sa nege ca ar exista vreo de­ci­zie privind angajarea raspunderii Gu­vernului pe legea de comasare a ale­gerilor. A recunoscut in schimb ca se lucreaza la "cosmetizarea" pro­iec­­­tului de lege privind comasarea ale­­­­gerilor, elaborat de MAI, acesta ur­­­mand sa fie "imbunatatit" inainte de a fi discutat in Guvern. Igas a mai spus ca stabilirea numarului de parla­mentari va face obiectul unui alt pro­iect legislativ, iar capitolul privind pe­­­dep­sele pentru infractiuni electo­rale poate fi modificat in urma dez­ba­te­rii publice. "Sunteti foarte grabiti sa aflati toate dedesubturile" a replicat Igas intrebarilor repetate ale jur­na­­listilor despre scaderea pedepselor pri­vind mita electorala.
La sfarsitul sap­ta­ma­nii trecute, vi­ce­presedintele PDL Victor Tarhon de­clara, potrivit Agerpres, ca "in Bi­roul Permanent Na­ti­o­nal de la in­ce­pu­tul acestei sap­ta­mani s-a de­cis ca in procedu­ra de urgenta pana pe 6 ia­nua­rie sa fie ela­borat si aprobat pro­iectul de lege vizand comasarea alegerilor".

USL pregateste motiunea de cenzura
Copresedintele USL Crin Antonescu a declarat ieri ca Uniunea este "categoric" impotriva comasarii alegerilor. "Nu exista nici un motiv pentru ca derularea democratica, normala, a alegerilor sa nu aiba loc. Suntem categoric impotriva comasarii alegerilor, pentru ca nu exista motive nici de natura constitutionala, nici de alta natura", a spus Antonescu. El a adaugat ca in cazul in care Guvernul va veni cu un proiect pe care isi asuma raspunderea si care se refera la comasarea alegerilor si care, de asemenea, presupune si pastrarea numarului de parlamentari, mijlocul parlamentar prin care USL se opune va fi depunerea unei motiuni de cenzura. Anterior sedintei USL, viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca opozitia are mai multe solutii in cazul angajarii raspunderii pe legea privind comasarea alegerilor, printre care si "retragerea din Parlament". Crin Antonescu a spus ca aceasta solutie poate fi luata in calcul si discutata in situatia in care USL considera ca nu mai exista nici un alt mijloc de a-si face datoria in raport cu cei care au votat-o.

Interdictii pentru candidati
Prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ieri ca proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare contine res­trictii, in sensul ca "un candidat nu poate sa candideze pentru functia de primar si cea de pre­se­dinte al Consiliului Judetean sau pentru functia de primar si cea de deputat sau senator sau pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean si pentru cea de deputat sau senator". El a motivat aceste restrictii, aratand ca, in cazul in care o persoana care ar candida pentru functia de primar si un mandat de parlamentar ar castiga in ambele variante, ar trebui sa se organizeze din nou alegeri pentru locul ramas vacant in urma optiunii persoanei in cauza.

Mai putini parlamentari
Decizia de comasare a alegerilor parlamentare si locale trebuie insotita de celelalte modificari ale legislatiei electorale, inclusiv reducerea numarului de parlamentari si instituirea Parlamentului unicameral, care sunt obligatorii, a declarat ieri mi­nistrul Dezvoltarii, Elena Udrea. "Este un prim pas, pentru ca intram in cele sase luni inainte de alegerile din iunie si nu s-ar mai putea face comasarea, dar obligatoriu trebuie sa trecem la Parlament unicameral si la reducerea numarului de parlamentari", a declarat ministrul Udrea, vicepresedinte al PDL.

Constitutie noua in 2012
PDL isi propune ca in prima parte a anului 2012 sa modifice Constitutia, a declarat ieri prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur, care a adresat in acest sens un apel opozitiei, pentru a veni la dezbaterile privind re­vi­zu­i­rea legii fundamentale. Flutur a precizat, intr-o conferinta de presa, ca prioritatile pentru PDL sunt in urmatoarea ordine: discutarea legii privind co­ma­sa­rea alegerilor locale cu cele par­la­mentare, apoi modificarea Constitutiei in prima parte a anului 2012, dupa care legea electorala care sa stabileasca "pro­cedurile clare" privind ale­ge­rile parlamentare si cele locale.

Un nou soft
Secretarul general al AEP, Tiberiu Kovacs, a declarat ieri ca, daca alegerile locale si parlamentare vor fi comasate, este necesara achi­zit­i­o­narea unui nou program informatic. "Daca alegerile locale se vor desfasura potrivi legii pe ba­za careia s-au desfasurat in iunie 2008 si exact pe aceiasi parametri, fara modi­ficari in lege, atunci programul informatic poate fi utilizat. Dar daca va re­feriti la o comasare a alegerilor, sigur ca softul respectiv nu se mai potriveste", a declarat Tiberiu Kovacs.

×