Coalitia vrea sa promoveze legea privind comasarea alegerilor locale si parlamentare din 2012 prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament. Informatia a rasuflat ieri si pe surse, si oficial, insa liderii PDL incearca sa convinga ca de fapt nu s-a luat nici o decizie in acest sens. Totul a pornit de la declaratia liderului senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente. Acesta a declarat pentru Mediafax ca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare si locale, cel mai probabil saptamana viitoare. El a spus ca data asumarii raspunderii Guvernului va fi stabilita astfel incat sa poata sa fie discutata in Parlament, inclusiv o eventuala o motiune de cenzura inainte de Craciun. Potrivit liderului senatorilor UDMR, proiectul de act normativ care vizeaza comasarea alegerilor va fi, in mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul de Interne la sfarsitul saptamanii trecute, dar "cosmetizat". Fekete Andras Levente a precizat ca in acest proiect nu va fi precizat numarul de parlamentari. In 14 noiembrie, coalitia convenise comasarea alegerilor locale si parlamentare pentru noiembrie 2012 si reducerea numarului de parlamentari la 388 – 300 de deputati si 88 de senatori. Surse din partid citate de Mediafax spun ca PDL a renuntat la modul de reducere a numar-ului de parlamentari, propus de UDMR si stabilit in coalitie, dupa ce a constatat ca aplicarea unei asemenea formule avantajeaza UDMR, care ar castiga mai multe mandate de senatori, respectiv 11 din totalul de 88.
Liderul senatorilor UDMR a mai spus ieri ca norma de reprezentare va fi calculata atat pentru alegerile locale, cat si pentru cele parlamentare, in functie de acelasi numar de locuitori. Acest numar ar putea fi, potrivit lui Fekete, cel rezultat in urma referendumului din octombrie 2011, ale carui rezultate ar putea fi disponibile pana in iunie-iulie 2012 sau raportat la numarul de locuitori inregistrati la evidenta populatiei cu trei luni inainte de alegeri. Parlamentarul a mai declarat ca in actul normativ se va stipula ca delimitarea colegiilor nu va putea fi modificata in ultimele trei luni dinaintea scrutinului.
Dupa ce senatorul UDMR a dat din casa cat a putut, liderii PDL au inceput si ei, rand, pe rand, sa dea inapoi. "Pana la sfarsitul saptamanii vom stabili in coalitie si forma in care vom promova acest proiect extrem de important", a declarat prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, precizand ca o varianta de promovare a legii de comasare a alegerilor poate fi asumarea raspunderii Guvernului. Flutur a mai spus ca data alegerilor ar urma sa fie stabilita prin hotarare de guvern, intr-o zi de duminica, la sfarsitul anului 2012. Dupa Flutur a venit randul ministrului de Interne, Traian Igas, sa nege ca ar exista vreo decizie privind angajarea raspunderii Guvernului pe legea de comasare a alegerilor. A recunoscut in schimb ca se lucreaza la "cosmetizarea" proiectului de lege privind comasarea alegerilor, elaborat de MAI, acesta urmand sa fie "imbunatatit" inainte de a fi discutat in Guvern. Igas a mai spus ca stabilirea numarului de parlamentari va face obiectul unui alt proiect legislativ, iar capitolul privind pedepsele pentru infractiuni electorale poate fi modificat in urma dezbaterii publice. "Sunteti foarte grabiti sa aflati toate dedesubturile" a replicat Igas intrebarilor repetate ale jurnalistilor despre scaderea pedepselor privind mita electorala.
La sfarsitul saptamanii trecute, vicepresedintele PDL Victor Tarhon declara, potrivit Agerpres, ca "in Biroul Permanent National de la inceputul acestei saptamani s-a decis ca in procedura de urgenta pana pe 6 ianuarie sa fie elaborat si aprobat proiectul de lege vizand comasarea alegerilor".
USL pregateste motiunea de cenzura
Copresedintele USL Crin Antonescu a declarat ieri ca Uniunea este "categoric" impotriva comasarii alegerilor. "Nu exista nici un motiv pentru ca derularea democratica, normala, a alegerilor sa nu aiba loc. Suntem categoric impotriva comasarii alegerilor, pentru ca nu exista motive nici de natura constitutionala, nici de alta natura", a spus Antonescu. El a adaugat ca in cazul in care Guvernul va veni cu un proiect pe care isi asuma raspunderea si care se refera la comasarea alegerilor si care, de asemenea, presupune si pastrarea numarului de parlamentari, mijlocul parlamentar prin care USL se opune va fi depunerea unei motiuni de cenzura. Anterior sedintei USL, viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca opozitia are mai multe solutii in cazul angajarii raspunderii pe legea privind comasarea alegerilor, printre care si "retragerea din Parlament". Crin Antonescu a spus ca aceasta solutie poate fi luata in calcul si discutata in situatia in care USL considera ca nu mai exista nici un alt mijloc de a-si face datoria in raport cu cei care au votat-o.
Interdictii pentru candidati
Prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ieri ca proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare contine restrictii, in sensul ca "un candidat nu poate sa candideze pentru functia de primar si cea de presedinte al Consiliului Judetean sau pentru functia de primar si cea de deputat sau senator sau pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean si pentru cea de deputat sau senator". El a motivat aceste restrictii, aratand ca, in cazul in care o persoana care ar candida pentru functia de primar si un mandat de parlamentar ar castiga in ambele variante, ar trebui sa se organizeze din nou alegeri pentru locul ramas vacant in urma optiunii persoanei in cauza.
Mai putini parlamentari
Decizia de comasare a alegerilor parlamentare si locale trebuie insotita de celelalte modificari ale legislatiei electorale, inclusiv reducerea numarului de parlamentari si instituirea Parlamentului unicameral, care sunt obligatorii, a declarat ieri ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea. "Este un prim pas, pentru ca intram in cele sase luni inainte de alegerile din iunie si nu s-ar mai putea face comasarea, dar obligatoriu trebuie sa trecem la Parlament unicameral si la reducerea numarului de parlamentari", a declarat ministrul Udrea, vicepresedinte al PDL.
Constitutie noua in 2012
PDL isi propune ca in prima parte a anului 2012 sa modifice Constitutia, a declarat ieri prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur, care a adresat in acest sens un apel opozitiei, pentru a veni la dezbaterile privind revizuirea legii fundamentale. Flutur a precizat, intr-o conferinta de presa, ca prioritatile pentru PDL sunt in urmatoarea ordine: discutarea legii privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, apoi modificarea Constitutiei in prima parte a anului 2012, dupa care legea electorala care sa stabileasca "procedurile clare" privind alegerile parlamentare si cele locale.
Un nou soft
Secretarul general al AEP, Tiberiu Kovacs, a declarat ieri ca, daca alegerile locale si parlamentare vor fi comasate, este necesara achizitionarea unui nou program informatic. "Daca alegerile locale se vor desfasura potrivi legii pe baza careia s-au desfasurat in iunie 2008 si exact pe aceiasi parametri, fara modificari in lege, atunci programul informatic poate fi utilizat. Dar daca va referiti la o comasare a alegerilor, sigur ca softul respectiv nu se mai potriveste", a declarat Tiberiu Kovacs.