x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comemorare - Un liberal a adus cearsaful prietenului revolutionar

Comemorare - Un liberal a adus cearsaful prietenului revolutionar

de Carmen Vintila    |    21 Dec 2005   •   00:00
Comemorare - Un liberal a adus cearsaful prietenului revolutionar

Senatorii si deputatii s-au imbracat ieri festiv si s-au adunat in aula Parlamentului pentru a comemora implinirea a 16 ani de la Revolutia din decembrie 1989.
Dupa ce s-a intonat imnul de stat si s-a pastrat un moment de reculegere pentru eroii martiri ai Revolutiei, presedintele de sedinta, Adrian Nastase, i-a invitat la microfon pe cei care au fost desemnati de grupurile parlamentare sa vorbeasca despre acest eveniment. In sala, alesii i-au ascultat cuminti pe cei care au luat cuvantul, pastrand o atmosfera solemna, atmosfera pe care rar o intalnesti la sedintele obisnuite de plen. In jur de 20 de revolutionari, putini, comparativ cu ceilalti ani, s-au asezat si ei pe locurile din loje, de unde au urmarit discursurile tinute de parlamentari.

"JOS CRIMINALII". Deputatul PNL Nicolae Mircovici a fost singurul care a iesit din tiparul sedintei solemne dedicate Revolutiei. El a purtat un cearsaf alb pe care scria "Jos criminalii", "Libertate", mai multe textulete scrise de mana cu pixul, printre care si unul care ii apartine fostului sef de stat Ion Iliescu. Cearsaful, care avea desenat pe el si un topor, a fost purtat pentru ca "astazi se implinesc 16 ani de cand Timisoara s-a eliberat", dupa cum a explicat Mircovici. Potrivit acestuia, cearsaful a fost purtat de "muncitorul Ion Marcu", prietenul sau care a participat la Revolutie si care nu a primit certificat de revolutionar "din lipsa de probe". "Eu sunt depozitarul acestui cearsaf pentru ca nu a avut incredere sa-l dea la un muzeu", a mai spus deputatul liberal.

Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, le-a amintit colegilor sai ca adevarul esential al evenimentelor din 1989, indiferent cum au fost considerate, revolutie, revolta populara sau lovitura de stat, reprezinta moartea romanilor pentru libertate.

"Pentru noi libertatea nu e corn, nu e lapte, nu e nici portocala, nu e de stanga, nu e nici de dreapta sau un slogan electoral", a adaugat liderul deputatilor liberali.

RUGACIUNE
Deputatul PSD Dan Iosif a fost "vocea" celor care au murit la Revolutie. "Tatal nostru care esti in ceruri" a fost rugaciunea pe care Dan Iosif a rostit-o pentru cei care au cazut pentru libertate, gest care i-a determinat pe alesi sa se ridice in picioare si sa se inchine. "Cautati criminali, asasini, teroristi, dar pe noi de ce ne cautati doar in asemenea momente?", a pus pesedistul intrebarea in numele celor care nu mai pot face asta. "Noi, cei de aici, care va privim de aici de sus, din ceruri, v-am dat ce nu va da democratia, v-am dat libertatea pe care am platit-o cu sange, cel mai nobil pret pe care il poate plati fiecare dintre noi pentru ca semenii lui sa-l tina minte. Unde este respectul pe care vi-l cerem de 16 ani?", i-a mai intrebat Dan Iosif pe alesi, reprosandu-le acestora faptul ca nu au luat nici o initiativa pentru ca in manualele de istorie sa se scrie mai mult despre revolutionari si despre eroii martiri.

PENSII
Dupa sedinta solemna, senatorii si deputatii au votat cu "mare, mare majoritate", Statutul parlamentarilor, prin care si-au stabilit pensia de serviciu la nivelul a 40%, 60% sau 80% din venitul brut lunar al unui parlamentar, corespunzator numarului de mandate efectuate. De ele vor beneficia si parlamentarii din perioada 1990-2004. Alesii au dreptul la pasaport diplomatic, impreuna cu sotul/sotia si copiii aflati in intretinere, precum si la medicamente si transport intern gratuit. La capitolul obligatii, parlamentarii nu si-au mai dat in schimb silinta, aici fiind mentionata doar participarea la sedinta. Statutul functionarilor parlamentari a fost votat si el ieri, iar directorul SRI, Radu Timofte, a prezentat rapoartele de activitate ale Serviciului din ultimii trei ani, ocazie cu care a declarat ca, in 2005, SRI a transmis peste 1.000 de informari la nivelul presedintelui si peste 1.800 la nivelul primului-ministru.
×
Subiecte în articol: politic