x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisar european - Bruxellesul asteapta, Bucurestiul se piaptana

Comisar european - Bruxellesul asteapta, Bucurestiul se piaptana

de Gabriela Antoniu    |    09 Oct 2006   •   00:00
Comisar european - Bruxellesul asteapta, Bucurestiul se piaptana

Desi Romania mai are putin timp la dispozitie, nominalizarea de catre Guvern a unui candidat pentru postul de comisar european s-a impotmolit in dispute politice care fac din nou trimitere la eternul razboi presedinte-premier.

Dupa prezentarea Raportul de monitorizare a Romaniei, premierul Calin Popescu Tariceanu a primit de la presedintele Comisiei Europene, Jos... Manuel Barosso, o scrisoare prin care il anunta ca poate demara procedurile privind desemnarea unui comisar european. In aceeasi zi, Barosso a afirmat, la Bucuresti, ca asteapta ca Guvernul roman sa ii prezinte un candidat pe care sa il accepte pentru postul de comisar la CE, urmand ca portofoliul care va fi atribuit acestei persoane sa fie stabilit ulterior. "In conformitate cu scrisoarea pe care i-am trimis-o deja primului-ministru al Romaniei, la ora actuala Guvernul trebuie sa-mi sugereze un candidat, iar candidatul respectiv in primul rand trebuie sa fie avizat de mine. Numai apoi voi decide in legatura cu portofoliul care va fi atribuit persoanei respective", a spus Barroso.

Desi scrisoarea presedintelui Comisiei Europene, ca si declaratiile ulterioare ale acestuia aratau clar ca sarcina nominalizarii candidatului pentru postul de comisar european ii revine Guvernului, presedintele Traian Basescu a facut miercurea trecuta o declaratie care sugera ca si el are un cuvant de spus in acest proces. Astfel, seful statului afirma ca nici un partid din afara celor guvernamentale nu poate spera ca va obtine postul de comisar european, apreciind ca acesta va fi un om politic din cadrul Aliantei PNL-PD. Basescu adauga totodata ca este posibil sa fie propuse doua persoane - una din partea democratilor, cealalta din partea liberalilor - , urmand ca decizia sa apartina presedintelui Comisiei Europene. Interventia presedintelui Basescu a fost interpretata ca un nou episod in razboiul dintre Palate, in care seful statului ii da o noua lovitura premierului. Cu toate acestea, nominalizarile la postul de comisar european vor fi trimise la Bruxelles de Tariceanu. De altfel, premierul a tinut sa precizeze ca alegerea persoanei care va fi desemnata in aceasta functie intra in atributiile sale, dar a lasat sa se inteleaga ca se va consulta si cu reprezentantii coalitiei.

DIVERGENTE. Declaratia lui Basescu a fost urmata imediat de replica liberalilor, prin vocea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. "Romania are la fel de multa suveranitate si demnitate ca toate tarile membre. Asa cum fiecare tara membra a UE a propus, prin Guvernul sau, un candidat, asa va face probabil si Romania", a spus Olteanu. In schimb, democratii i-au dat dreptate sefului statului. "E un subiect care inca nu s-a discutat in Alianta si, daca se va va conveni intre cele doua partide componente un candidat comun, cu atat mai bine. Daca nu, fiecare partid isi va nominaliza un candidat si Comisia Europeana va alege", a aratat liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu. "In cazul in care nu va exista o candidatura unica agreata de toate fortele politice din Romania pentru ocuparea functiei de comisar european, atunci se avanseaza o lista de trei propuneri, din care Comisia Europeana alege", a mai spus Radulescu.

In schimb, UDMR a incadrat etnic raspunsul la aceasta problema. "Ca va fi numit din partea PNL sau PD, noi oricum vom avea un candidat. Nu ne facem iluzii. Deocamdata, in Romania, mentalitatea clasei politice este undeva in Evul Mediu si un om politic maghiar nu va fi acceptat. Stim acest lucru, dar vrem sa aratam ca avem si noi oameni capabili sa faca fata unei astfel de provocari", a spus Kelemen Hunor, presedintele Consiliului de Coordonare al UDMR.

La randul sau, PSD a simtit nevoia sa i se acorde aceeasi atentie si importanta ca atunci cand i s-a oferit postul de director al SRI. Si a cerut coalitiei guvernamentale sa fie consultat in legatura cu desemnarea unui comisar european si sa tina astfel cont de influenta PSD pe langa grupul socialist din Parlamentul European. Cum presedintele Basescu a taiat elanul Opozitiei, Mircea Geoana a ripostat, declarand ca seful statului nu are nici un drept sa faca nominalizari pentru candidatii Romaniei la functia de comisar european si ca un reprezentant al PSD in acest post ar asigura un echilibru politic in Comisia Europeana.

REGULA UE
"In conformitate cu scrisoarea pe care i-am trimis-o deja primului-ministru al Romaniei, la ora actuala Guvernul trebuie sa-mi sugereze un candidat, iar candidatul respectiv in primul rand trebuie sa fie avizat de mine. Numai apoi voi decide in legatura cu portofoliul care va fi atribuit persoa- nei respective"
Jos... Manuel Barosso
presedintele Comisiei Europene
OPINIE PREZIDENTIALA
"Parerea mea este ca viitorul comisar european va fi din PNL sau din PD, sau din ambele partide, dandu-se posibilitatea presedintelui Comisiei Europene sa opteze pentru una din variantele propuse"
Traian Basescu
presedintele Romaniei

TERMEN
Procedurile de nominalizare a unui candidat pentru postul de comisar european ar trebui finalizate pana la sfarsitul acestei luni. Potrivit Serviciului de presa al Legislativului european, Parlamentul European ar putea audia comisarii europeni propusi de Romania si Bulgaria la 27-28 noiembrie. Procedura de validare a candidatilor la postul de comisar european este dura, ea implicand audieri de aproape trei ore, in care candidatii trebuie sa dea numai raspunsurile potrivite, dupa cum a declarat seful Biroului de informare al Parlamentului European la Bucuresti, Enrico D""Ambrogio. La randul sau, presedintele Comisiei Europene a aratat ca este important ca persoana nominalizata pentru postul de comisar european sa fie "hotarata" si sa isi asume angajamentele fata de UE. Barosso a amintit totodata ca un comisar european are o activitate independenta, fara a primi "instructiuni" din partea tarii pe care o reprezinta. In ceea ce priveste data pentru organizarea validarii comisarilor europeni sunt luate in calcul perioada de dinainte de 25 decembrie, 4 ianuarie sau 9 ianuarie.
ECHIPA BUNA "FACE" COMISARUL
Este important ca fiecare stat membru sa fie reprezentat in Comisia Europeana de o persoana aleasa pe spranceana, dar de multe ori cabinetul pe care comisarul si-l organizeaza duce greul si il face sa "dea bine" si sa fie apreciat. Potrivit unui comentariu al corespondentului la Bruxelles al Radio France Internationale, Romania si Bulgaria nu trebuie neaparat sa propuna presedintelui Comisiei Europene oameni care sa le stie pe toate sau care sa se arate mai importanti decat este cazul. Conditiile esentiale sunt integritate politica si cunostinte de ansamblu despre dosarul european care le va fi incredintat. Mult mai importanta este echipa pe care si-o vor forma, de la director de cabinet la consilieri. Acesti functionari sunt vitali in functionarea Comisiei Europene si au, adesea, aceeasi nationalitate cu a comisarului pentru care lucreaza. Ei pregatesc aspectele tehnice, poarta negocieri si informeaza presa si pot reprezenta secretul vizibilitatii si competentei unui comisar european. Numele care au fost vehiculate pana acum ca posibili candidati ai Romaniei sunt Monica Macovei, Anca Boagiu, Leonard Orban, Mihai Razvan Ungureanu, Cristian David, Varujan Vosganian, Sorin Frunzaverde, Petre Roman, Vasile Puscas.
  • Irina Cristea
  • ×