x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică COMISAR EUROPEAN/Gâlceava PSD – PD-L se mută la Bruxelles

COMISAR EUROPEAN/Gâlceava PSD – PD-L se mută la Bruxelles

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    18 Mar 2009   •   00:00
COMISAR EUROPEAN/Gâlceava PSD – PD-L se mută la Bruxelles

Nici nu au epuizat împărţeala pe caşcavalul din ţară, că PSD şi PD-L au început să se certe pe funcţiile d-afară. Cele două partide îşi dispută viitorul post de comisar european pe care România ar trebui să-l trimită la Bruxelles, după alegerile pentru Parlamentul European, din luna iunie.



Preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a grăbit deja să anunţe că PSD are pregătite câteva propuneri, pe care vrea să le anunţe rapid. Geoană a afirmat ieri, după o întâlnire cu Susanne Kastner, vicepreşedinte al Bundestag-ului german, că nominalizările PSD vor fi anunţate chiar mâine. "Nu vă ascundem faptul că intenţia noastră este de a propune un comisar care să se alăture grupului comisarilor socialişti din Comisia Europeană", a declarat preşedintele PSD, anunţând că la sfârşitul săptămânii va avea discuţii pe acest subiect cu liderii socialişti de la Bruxelles, cărora le va oferi câteva nume. Deşi Geoană s-a ferit să spună care sunt nominalizările social-democraţilor, în partid sunt vehiculate numele europarlamentarului Adrian Severin şi al ministrului Vasile Puşcaş, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene. În ceea ce priveşte portofoliile vizate, liderul PSD nu s-a sfiit să spună că din partea României se va alcătui o "listă scurtă". "Evident, cele cu incidenţă economică sunt cele mai importante şi nu pot să nu mă gândesc la faptul că o ţară baltică, Letonia, a avut comisariatul pentru Energie, extrem de important, sau Polonia, Dezvoltarea regională, un subiect extrem de interesant, la fel", a spus Geoană, adăugând că "Agricultura sau Dezvoltarea regională" sunt, de asemenea, domenii de interes pentru România, o ţară care, "cel puţin pe hârtie", e a şaptea în Europa şi ambiţia ei trebuie să fie "pe măsură". Geoană a fost însă contrazis de prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan. Contactat de Jurnalul Naţional, Stolojan a declarat că PSD nu poate avansa de unul singur nume de comisari europeni, pentru că acest lucru trebuie discutat mai întâi în coaliţie. "Discuţia este prematură. Guvernul va propune numele comisarului european din partea României. Nu trebuie să fie neapărat un membru de partid. Nu contează ce culoare politică are individul, ci trebuie să fie unul competent pentru funcţia pe care o va avea", ne-a declarat Stolojan, adăugând că şi PD-L are o listă de potenţiali candidaţi, pe care nu vrea să o dezvăluie. "Problema importantă pentru România este să obţină un portofoliu important pentru ea, cum ar fi Agricultura, Dezvoltarea regională sau Transporturile", ne-a declarat Stolojan. "În coaliţie, cele două partide sunt egale, iar subiectul acesta nu s-a negociat. Aşa că şi ei se pot gândi, şi noi ne putem gândi, şi alţii...", a punctat Stolojan.

PIELEA URSULUI DIN PĂDURE
Cele două partide se ceartă deocamdată pe pielea ursului din pădure pentru că nu este încă lămurită structura Comisiei Europene ce va prelua manda-tul după alegerile europarlamentare. Majoritatea statelor UE doresc aplicarea Tratatului de la Nisa, care prevede reducerea numărului de comisari din 2009, dar decizia nu este încă luată. "Dacă se păstrează structura actuală e mai simplu pentru noi: fiecare ţară va avea un comisar. Dacă nu, vom vedea. Oricum vom cere un post indiferent de decizie", a explicat Stolojan.

PATRU ÎN VIZOR
Că va fi sau nu aceeaşi structură, europarlamentarul PSD Adrian Severin este convins că România poate obţine un portofoliu mai bun decât cel deţinut în prezent prin Leonard Orban (Multilingvism) şi crede că ar trebui să ne batem pentru cel puţin patru. Primul portofoliu ar fi Energia, europarlamentarul PSD explicând că ţara noastră are mari şanse de a accede la acest post de comisar. "Acum, comisar pe Energie este un letonian. Nu cred că Letonia poate oferi oameni mai valoroşi decât noi", susţine Severin. Un al doilea post de comisar european ar fi cel pentru Extindere, asta în condiţiile în care, argumentează Severin, ţările candidate sunt din sud şi din sud-estul Europei. "Este mai potrivit să ai un comisar pentur extindere din zonă, din regiunea aceasta a Balcanilor, decât să ai unul, de exemplu, din Finlanda", explică europarlamentarul PSD. Celelalte două portofolii pentru care Severin crede că România ar trebui să intre în cursă ar fi Dezvoltarea regională şi Integrarea culturală şi imigraţia, ultimul urmând a fi creat prin transformarea Multilingvismului. "România trebuie să joace toate aceste patru variante. Avem şanse de a îl ocupa pe oricare dintre ele", concluzionează Severin. Cât priveşte posibila lui nominalizare, Adrian Severin nu a făcut nici un comentariu.

×
Subiecte în articol: politic psd severin comisar