x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisia cere începerea urmăririi penale a Elenei Udrea

Comisia cere începerea urmăririi penale a Elenei Udrea

de Elena Stan    |    09 Sep 2009   •   00:00

Comisia de anchetă parlamentară care anchetează felul în care au fost cheltuiţi banii publici la Ministerul Turismului a decis să ceară începerea urmăririi penale în cazul ministrului Elena Udrea.



Anunţul a fost făcut, ieri, de preşedintele Comisiei de anchetă, liberalul Ludovic Orban. Acesta a spus că în raportul final va exista un punct distinct în care să se ceară acest lucru. "Evident, acesta este rezultatul comportamentului ministrului Elena Udrea şi al Ministerului Turismului, care este contrar articolului 111 din Constituţia României, care prevede obligativitatea fiecărui minister de a pune la dispoziţia fiecărei comisii parlamentare toate informaţiile şi documentele solicitate. De asemenea, constituie infracţiune furnizarea de informaţii eronate, potrivit Legii răspunderii ministeriale", a explicat Ludovic Orban. El a spus că membrii Comisiei vor finaliza proiectul de raport până marţi, urmând să îl voteze cel mai târziu miercuri. "Pentru a avea un comportament constituţional, am decis ca cererea pentru începerea urmăririi penale împotriva ministrului Turismului să fie cuprinsă în raportul final al comisiei", a explicat Orban. Comisia de anchetă a chemat ieri la audieri un expert contabil şi unul de la CNA pentru a-i lămuri pe membrii comisiei cu privire la unele inadvertenţe constatate în contractele încheiate de Ministerul Turismului şi pentru a stabili dacă Udrea s-a promovat pe bani publici.

NOI AUDIERI
În cadrul audierilor din comisie, Mihaela Botnaru, directorul Direcţiei de monitorizare din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a precizat că spoturile privind campaniile de promovare organizate de Ministerul Turismului, "Lumină la malul mării", "Paşte în Bucovina" şi "Romania, Land of choice", nu conţin publicitate politică. De asemenea, membrii comisiei au audiat şi un expert contabil care a explicat că un contract trebuie să aibă avizul contabil înainte de a fi semnat, ceea ce în cazul celor de la Ministerul Turismului nu s-a întâmplat.

El a spus însă că nu este de competenţa sa să spună ce măsură se poate lua împotriva Elenei Udrea pentru încălcarea legilor din domeniul contabil.

×
Subiecte în articol: politic