x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne

CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne

18 Apr 2024   •   18:59
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
Sursa foto: Hepta

Comisia Europeană a propus Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre. Această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu din iunie, a declarat Ylva Johansson, comisarul European pentru Afaceri Interne.

„Schengen nu este doar o problemă bilaterală între România și Bulgaria. Schengen este un proiect european. Anul trecut am realizat un pas important. Trebuie să continuăm cu al doilea, cu frontierele terestre în 2024. Ambele țări sunt pregătite pentru asta. Suntem pregătiți să o facem. Am implementat cu succes decizia luată în 2023. Am luat măsurile necesare pentru a securiza frontierele noastre și frontierele europene pentru a combate migrația ilegală și crima organizată transfrontalieră. Și este adevărat, suntem aici pentru a sărbători un rezultat important obținut anul trecut. Dar suntem și aici pentru a ne organiza eforturile pentru a continua munca noastră în beneficiul cetățenilor noștri în 2024 până când vom finaliza acest important proiect european, care este extinderea acquis-ului Schengen la toate frontierele pentru România și Bulgaria”, a spus, joi, la Sofia, Cătălin Predoiu.

El susține că este sigur că împreună cu comisarul Johansson și cu restul statelor membre UE, România își va atinge obiectivele anul acesta.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Ylva Johansson, comisarul European pentru Afaceri Interne, a spus că aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, anul trecut, este un motiv de sărbătoare, dar că „nu suntem complet mulțumiți, deoarece încă mai avem nevoie să decidem ridicarea controalelor la frontierele terestre, așa cum bine știți”.

„Și vă pot spune că, acum două zile, Comisia a adoptat raportul anual Schengen, unde, pentru prima dată, am propus de asemenea recomandări pentru Consiliu, în care propunem Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre. Această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu din iunie. Și știu că este o prioritate și pentru președinția belgiană. Vreau să vă spun că am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniștri, Stoyanov și Predoiu, au vorbit despre îmbunătățirile realizate atât în Bulgaria, cât și în România. De asemenea, am observat, prin diferite misiuni de fact-finding și evaluări ale Comisiei, că aceste două țări, Bulgaria și România, sunt de fapt mai bine pregătite să respecte toate cerințele Schengen decât unele dintre celelalte state membre”, a declarat Johansson.

Comisarul a adăugat că și colaborarea polițienească este eficientă.

„Astfel, observăm că acum, după ce săptămâna trecută am avut o decizie, decizia finală privind noul Pact privind migrația și azilul, atât Bulgaria cât și România sunt în avans față de unele dintre celelalte state membre în ceea ce privește implementarea, datorită tuturor eforturilor depuse la frontierele externe. Este impresionant să vedem toate aceste progrese. Și ultimul lucru pe care aș dori să-l spun este că aceasta a fost o problemă foarte importantă pentru Comisie, dar și pentru mine personal, să văd Bulgaria și România ca membri deplini ai spațiului Schengen. Și sunt absolut convinsă și foarte motivată să văd ultima decizie de eliminare a controlului la frontiera terestră în timpul mandatului meu de Comisar european”, a mai spus Johansson.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Schengen