Decizia CSAT privind interimatul prelungit la SRI este neconstitutionala, iar mandatul lui Radu Timofte la sefia institutiei nu poate inceta decat cand Parlamentul ia act de demisia lui, sustin parlamentarii din comisia de specialitate.
Membrii Comisiei SRI au dat ieri publicitatii un comunicat semnat de liberalul Radu Stroe (presedinte) si pesedistul Ion Stan (secretar), potrivit caruia "comisia a luat act cu deosebita ingrijorare de solutia, vadit neconstitutionala, adoptata de CSAT in legatura cu un interimat pe o perioada nedeterminata in ceea ce priveste exercitarea atributiilor directorului SRI". Documentul mai arata ca demisia lui Radu Timofte este "neoperanta" atat timp cat nu capata solutionare constitutionala, tinand cont ca atat numirea, cat si eliberarea din functie a directorului SRI, potrivit Constitutiei si legii de organizare a serviciului, reprezinta "atributul exclusiv" al Parlamentului. De asemenea, se aminteste ca, potrivit Legii 14/1992, SRI este condus de un director "sub prestare de juramant", prin urmare "primul adjunct al directorului SRI nu poate fi director interimar, desemnat de la Cotroceni, ci doar conform legii, inlocuitor legal, in situatiile de indisponibilitate temporara (concedii, boala etc.), in caz contrar ordinele si actele pe care ar urma sa le emita ar fi lovite de nulitate absoluta". "Constatand lipsa de constitutionalitate a acceptarii demisiei directorului SRI, comisia ii cere lui Radu Timofte sa isi exercite mandatul conform juramantului depus in Parlament, pana la momentul in care hotararea Legislativului din februarie 2001 privind numirea sa in functie isi va inceta efectul si un nou director va fi numit", mai arata comunicatul. Radu Timofte a declarat la iesirea din sedinta CSAT ca a fost seful SRI pana luni seara, la reuniunea Consiliului. REACTII. Primii care au salutat decizia comisiei SRI au fost reprezentantii PC. "Consideram ca un interimat prelungit ar duce la un vid de autoritate", a declarat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. La randul sau, liderul PC, Dan Voiculescu, a apreciat ca seful statului se comporta precum Nicolae Ceausescu. "Dansul vrea sa conduca tot, dansul vrea sa hotarasca tot, dansul are, se pare, ultimul cuvant" a spus Voiculescu, adaugand ca presedintele se bazeaza pe faptul ca a fost ales de popor, dar "uita ca a fost ales de jumatate din electorat, nu de tot". "Traian Basescu doreste sa fie presedinte, premier, seful SRI, SIE, seful scolilor, seful spitalelor, mai putin cel care sa faca poporul roman sa traiasca mai bine. Dupa parerea mea, Basescu este un nepriceput. Nu se pricepe la nimic. Daca dansul poate sa ne spuna la ce anume se pricepe, il rog s-o faca public... in afara de sforarii", a conchis liderul conservator.
ARHIVA DUNAREA
|
Liderul PC, Dan Voiculescu, l-a felicitat pe seful statului pentru ca a reluat propunerea facuta de conservatori in urma cu un an si jumatate privind desecretizarea arhivelor Dunarea. Potrivit liderului PC, in urma desecretizarii arhivelor Dunarea vor fi doua rezultate:
pe de o parte, numele intreprinderii si al lucratorilor de acolo "nu va mai fi hulit" si, "undeva in subsidiar, se vor clarifica si mult disputatele legaturi ale Crescent cu Dunarea". "Se va dovedi ca nu a fost absolut nimic ilegal sau incorect", a mai spus Dan Voiculescu. (C.V)
|
Citește pe Antena3.ro
PEDISTI, "FOSTI SECURISTI"
| |
|