x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisie de anchetă și pentru Referendumul din 2012

Comisie de anchetă și pentru Referendumul din 2012

de Marius Gîrlașiu    |    25 Apr 2017   •   08:56
Comisie de anchetă și pentru Referendumul din 2012
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Liviu Dragnea a rămas definitiv cu condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare dictată în aprilie 2016 în dosarul „Referendumul”. Instanţa supremă a respins ieri contestaţia la executare depusă de liderul PSD împotriva condamnării definitive, o cale extraordinară de atac rămasă în cele din urmă fără sorţi de izbândă. Preşedintele Camerei Deputaţilor nu a exclus însă înfiinţarea unei comisii parlamentare care să ancheteze ce s-a întâmplat la Referendumul din 2012.

 

Un complet de cinci jude­cători al Instanţei supreme a respins ieri ca nefondată contestaţia la executare depusă de avocaţii lui Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul”. Hotărârea ÎCCJ este definitivă, astfel că liderul PSD va rămâne cu decizia dictată în aprilie 2016 de un complet de judecată condus la acea vreme de fosta şefă ÎCCJ Livia Stanciu: doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani. Pe lângă respingerea contes­taţiei, judecătorii au mai dispus ca Liviu Dragnea să plătească 100 de lei cheltuieli de judecată. Avocaţii şefului PSD au cerut în instanţă anularea deciziei din dosarul „Referendumul”, pe motiv că două judecătoare din complet, printre care şi Livia Stanciu, s-au pensionat înainte de redactarea motivării, iar în locul lor a semnat alt judecător. Liviu Dragnea a invocat şi faptul că s-a depăşit termenul de 30 de zile pentru redactarea motivării în acest dosar. Documentul a apărut în februarie 2017, judecătorii ÎCCJ arătând că pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare aplicată lui Liviu Dragnea este de natură să asigure scopul educativ şi să faciliteze reinserţia socială a inculpatului. Instanţa supremă a argumentat că pedeapsa cu suspendare este suficientă „pentru a-l determina să adopte o conduită corespunzătoare în cadrul campaniilor electorale viitoare”.

Încă se caută răspunsuri

Rămas cu sentinţa definitivă, Liviu Dragnea a anunţat că n-ar fi exclus ca Parlamentul să decidă în perioada imediat următoare înfiinţarea unei comisii care să ancheteze împre­jurările Referendumului din 2012 pentru demiterea preşe­dintelui Traian Băsescu. „Dacă se va înfiinţa o comisie şi pentru Referendum, nu ştiu, poate că da, poate că nu, acolo fiind şi mai aproape evenimentele, s-ar putea să dorească mai mulţi să vorbească sau să fie chemaţi. Am primit şi eu, am primit şi noi de la cetăţeni acelaşi lucru: dar de ce nu şi pentru Refe­rendum? Bun, eu nu exclud această variantă”, a explicat Dragnea. Liderul PSD ar putea conduce dacă va mai fi cazul şi comisia parlamentară care va ancheta presupusa fraudare a prezidenţialelor din 2009, după articolul scris de patronul EvZ Dan Andronic. Acesta susţine că Laura Codruţa Kovesi, George Maior şi Florian Coldea ar fi influenţat soarta alegerilor din 2009, ca membri ai unei „celule de criză” constituite ad-hoc în noaptea turului II în casa fos-tului vicepremier Gabriel Oprea.

Din decizia ÎCCJ: „Respinge, ca nefondată, contestația la executare formulată de condamnatul Dragnea Nicolae Liviu împotriva deciziei penale nr. 114 din data de 22 aprilie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2795/1/2015”.

Referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu i-a adus condamna­rea definitivă lui Liviu Drag­nea, secretar general al PSD la data faptelor. Potrivit judecătorilor, liderul PSD a coordonat un mecanism complex având ca scop fraudarea rezultatelor pri-vind participarea la vot.

 

×