x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Concediu maternal de un an, din 2011

Concediu maternal de un an, din 2011

de Adriana Duţulescu    |    06 Dec 2010   •   10:32
Concediu maternal de un an, din 2011
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Boc a făcut cum a zis Băsescu: concediu maternal de un an, din 2011
Perioada de concediu de creştere a copilului şi valoarea indemnizaţiei rămân neschimbate pentru cei 198.000 de părinţi care sunt deja în plată, însă viitoarele mame vor avea un singur an de concediu plătit şi posibilitatea de a intra în concediu fără plată dacă vor să stea acasă, să-şi crească micuţii. Acestea au fost deciziile Guvernului, adoptate prin Ordonanţă de Urgenţă în şedinţa de aseară, anunţate de premierul Emil Boc. Executivul mai promite că în 2011 se va ocupa de creşterea numărului de creşe.

Din 2011, perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea indemnizaţiei. Limita minimă a indemnizaţiei rămâne în ambele cazuri 600 de lei, iar limita maximă, 3.400 de lei. Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată, urmând să primească o primă de 500 de lei pe lună dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an.

"Pe parcursul lui 2011 se va crea infrastructura necesară, astfel încât, începând cu anul următor să poată exista locuri suficiente în creşe pentru copiii care vor veni acolo în urma deciziei părinţilor de a se reîntoarce la muncă sau la sfârşitul celor douăsprezece luni de concediu care vizează creşterea copilului", a declarat Boc.

"Noi vom fi solidare cu femeile gravide şi vom ieşi în stradă miercuri, în faţa guvernului, de la ora 11:00, aşa cum am anunţat. Hotărârea era luată, indiferent de hotărârea care urma a fi luată de Executiv. Guvernul ar fi trebuit să facă un calcul şi să aplice această măsură la nouă luni de la data la care au votat-o, astfel încât să nu le afecteze nici pe cele care şi-au făcut un calcul în conformitate cu legea de până acum. Oricum, s-a anunţat vreme frumoasă, vor fi 14 grade, iar unii părinţi vor veni şi cu copiii, iar ceilalţi vor aduce, în mod simbolic, o fotografie a fiecărui copil", a declarat Maria Culescu, preşedintă a Asociaţiei MAME. (Diana Scarlat)

Guvernul s-a încurcat între mame, mămici, copii şi bebeluşi

Coaliţia nu a reuşit să descâlcească ghemul calculelor legate de indemnizaţia pentru creşterea copilului nici după vizita de ieri a lui Traian Băsescu la Palatul Victoria. Miniştrii Ialomiţianu şi Botiş au făcut un tur de forţă între grupurile parlamentare ale UDMR şi UNPR, iar aseară era programată şi o întâlnire a premierului Boc cu parlamentarii PDL. Miniştrii au cerut parlamentarilor puterii părerea în legătură cu acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dar au prezentat şi legea bugetului pe 2011, înainte ca aceasta să fie trimisă oficial în Parlament de Guvern.

Cu o seară înainte, liderii coaliţiei de guvernare stabiliseră să păstreze acordarea indemnizaţiei pentru concediul maternal pe o perioadă de doi ani, aşa cum doresc cei de la UDMR. Traian Băsescu însă le-a spus guvernanţilor că bugetul nu suportă acordarea indemnizaţiei pe o perioadă mai mare de un an. Ministrul Muncii a pledat în continuare pentru redu­cerea la un an a perioadei în care se acordă indemnizaţia pentru copii, în timp ce UDMR a transmis că acceptă diminuarea limitei maxime a indemnizaţiei de la 3.400 de lei la sub 2.500 de lei, dar cu menţinerea perioadei de acordare la doi ani.

Surse participante la şedinţa coaliţiei au declarat pentru Jurnalul Naţional că preşedintele Traian Băsescu  a venit cu o propunere pentru rezolvarea problemei, în sensul flexibilizării perioadei de concediu, dar cu restrângerea acordării indemnizaţiei. Mai precis, Băsescu a spus că femeile trebuie să fie lăsate să stea în concediu de maternitate cât doresc, dacă doresc să stea mai mult cu copilul acasă, dar indemnizaţia să fie acordată fix 12 luni. Sursele citate susţin că Traian Băsescu s-a arătat amuzat de dezbaterea publică ge­nerată de iniţiativa Guvernului de a tăia indemnizaţia maternală. "Am văzut că în România nu mai există copii, avem numai bebeluşi, şi nu mai sunt mame, sunt doar mămici", a spus râzând şeful statului în şedinţa coaliţiei.

UDMR şi UNPR se opun însă propunerilor venite din partea preşedintelui şi din partea PDL, exprimându-se public în acest sens, după ce miniştrii Finanţelor şi Muncii au fost trimişi de premierul Emil Boc să aibă întâlniri separate cu grupurile parlamentare ale partidelor din coaliţie.

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri, în urma şedinţei grupului parlamenta­rilor UDMR cu miniştri ai Cabinetului Boc, că sunt colegi care acceptă reducerea plafonului indemnizaţiei pentru creşterea copilului, însă UDMR nu acceptă reducerea perioadei de concediu de doi ani. "Sunt colegi care spun că nu trebuie nici o modificare, sunt unii colegi care acceptă o reducere a indemnizaţiei, a plafonului maxim, să nu fie la 3.400 de lei, ci mai jos, în funcţie de buget. Părerea noastră rămâne neschimbată, perioada de doi ani rămâne, nu vrem să acceptăm redu­cerea perioadei de doi ani. Despre cuantum discutăm în continuare în coaliţie şi în şedinţa de Guvern. Aici se poate stabili plafonul maxim la 20, la 15, la 12 milioane, în funcţie de buget. Trebuie analizat. Dar nu suntem de acord cu reducerea perioa­dei şi, oricum, nu suntem de acord să fie afectate plăţile care deja sunt pornite pentru cele care au născut şi cei care deja sunt în concediu", a spus Kelemen.

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat că partidul său susţine păstrarea concediului maternal la doi ani şi nu doreşte ca persoanele aflate în plată cu indem­nizaţia pentru creşterea copilului să fie afectate de modificări. "Din punctul nostru de vedere, lucrul de care nu ar trebui să ne atingem (...) este că toate persoanele care se află în acest moment în plată nu vor trebui afectate de o viitoare măsură în acest sens. (...) Se vorbeşte despre necesitatea diminuării la un an, dar cu posibilitatea ca în al doilea an, în cazul revenirii mamei pe piaţa muncii, să beneficieze de un sprijin de 500 de lei. Un sprijin de acest tip poate să influenţeze în mod pozitiv", a spus Sârbu la finalul unei întâlniri dintre grupurile parlamentare UNPR şi miniştri ai Cabinetului Boc. Sârbu a spus că UNPR ar dori să nu fie schimbat nimic în ceea ce priveşte concediul de maternitate şi valoarea indemnizaţiei, însă trebuie luat în conside­rare bugetul Ministerului Muncii. Liderul progresiştilor a spus totuşi că varianta la care ţine UNPR este ca măcar durata de doi ani a concediului să nu fie modificată. "UNPR consideră că păstrarea duratei de doi ani, indiferent de variantele pe care le vom adopta în privinţa cuantumului (...), ar trebui să rămână neschimbată", a precizat liderul UNPR. Sârbu a mai spus că în cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre bugetul pe anul 2011, însă nu au fost prezentate decât linii generale, deoarece nici în Guvern detaliile nu sunt încă stabili­te. "A fost o prezentare destul de ge­nerală, pentru că nici în Guvern nu s-a adoptat bugetul. Probabil în seara asta sau mâine vor lua decizia finală", a explicat liderul UNPR. "În acest moment v-am spus limitele peste care nu putem trece, ca susţinere a bugetului, dar în acelaşi timp trebuie să discutăm raţional, cu banii pe care îi are Ministerul Muncii pentru asistenţă socială", a mai spus Sârbu, declarându-se mulţumit că pe celelalte domenii de asistenţă socială nu vor apărea diminuări de indemnizaţii în proiectul de buget.

Sârbu a mai spus că ar putea avea loc noi întâlniri dintre miniştri şi grupurile parlamentare după cele programate luni, în funcţie de rezultatul discuţiilor.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că indemnizaţia pentru mame ar trebui menţinută în formula actuală şi că guvernanţii inten­ţionează să o modifice "pentru a mai lua bani de la români şi a-i da clientelei portocalii". "Punctul nostru de vedere privind indemnizaţia pentru mame este cel pe care Guvernul Tăriceanu l-a statuat prin aşezarea acestor prevederi. Mă tem să nu fie o bucurie prematură, cea stârnită de decizia de dimineaţă a menţinerii duratei de doi ani de acordare a in­demnizaţiei, pentru că, între timp, se pare că a venit primul-mi­nistru, domnul Traian Băsescu. Aşa încât nu m-aş grăbi să salut ca pe o victorie a democraţiei până când nu vedem ce hotărăşte adevăratul premier al acestei ţări", a comentat Antonescu. El a reiterat că PNL consideră că prevederile în vigoare trebuie să se menţină şi a opinat că acestea au răspuns nevoilor "de toate felurile" şi au dat satisfacţie. "Nu văd de ce ar trebui schimbată. Îmi explic acest lucru doar prin disperarea Guvernului dlui Băsescu de a mai lua bani de la români, acolo unde se mai găsesc, pentru a-i da clientelei portocalii, categoriei speciale şi respinse de români, pe care o servesc", a mai spus liberalul.

Cum în şedinţa coaliţei de duminică seară, liderii puterii au decis că în continuare concediul postnatal va fi acordat pentru o perioadă de doi ani, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că această decizie reprezintă o victorie a întregii societăţi româneşti împotriva Executivului, care ar dori să dea "încă o lovitură viitorului României". "E o rază de speranţă în această situaţie politică, în care totul se impune cu forţa, faptul că un efort conjugat a avut acest rezultat şi sperăm că nu doar acum sub această ameninţare a întregii societăţi Boc şi cu Băsescu au dat înapoi", a spus ieri Ponta, înaintea şedinţei conducerii PSD.

×