x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Congres PSD - 15 vicepresedinti,o structura greoaie

Congres PSD - 15 vicepresedinti,o structura greoaie

de Lavinia Dimancea    |    09 Dec 2006   •   00:00
Congres PSD - 15 vicepresedinti,o structura greoaie

La Congresul PSD de maine, nu mai putin de 36 de candidati se vor bate pentru cele 15 posturi de vicepresedinti. Desi nemultumit de modul cum au fost stabilite domeniile, fostul ministru al Educatiei, deputatul Ecaterina Andronescu, a decis sa candideze la functia de vicepresedinte pentru egalitate de sanse si va avea doi contracandidati: Ana Birchall si Madalin Voicu.

Jurnalul National: De ce ati decis sa candidati pentru un post de vicepresedinte pentru egalitatea de sanse?
Ecaterina Andronescu: In primul rand, dintr-un sentiment de amaraciune pe care il traiesc in ceea ce priveste situatia in sondaje a PSD. Suntem intr-o perioada de opozitie si noi am continuat sa scadem de la 37% cat am avut in alegeri pana la, iata, 20%.

Cine este de vina pentru aceasta scadere?
Poate ca strategia noastra nu a fost cea mai buna, poate ca n-am stiut sa folosim echipa de profesionisti pe care PSD o are. De aceea, am considerat ca, prin experienta pe care o am pe un anumit domeniu, as putea sa fac mai mult decat am facut pana acum.

Puteti face mai mult de pe pozitia de vicepresedinte pe domeniul egalitatii de sanse? Dvs. sunteti specialist pe invatamant.
Dupa parerea mea, este o greseala ca nu exista un domeniu dedicat invatamantului si cercetarii. La Congres am sa propun sa existe un astfel de domeniu, dupa cum este normal sa existe domenii dedicate sanatatii, culturii. Sunt domenii, prin excelenta, cu orientare social-democrata. Numarul vicepresedintilor e foarte mare si se poate gasi o formula.

Schimbare contestata

Sunt 15 posturi de vicepresedinti, din care opt pe regiuni de dezvoltare si sapte pe domenii. Cele sapte domenii sunt deja stabilite...
Cele sapte domenii sunt intr-adevar deja stabilite, dar nu exista responsabilitati precise pentru vicepresedintii pe regiuni de dezvoltare. Pe de alta parte, Congresul este forul suprem. Modificari pot fi acceptate in Congres. Noi intram acolo cu propuneri pe care le-a facut Biroul Permanent National. Dar Congresul este cel care decide.

Pe ce criterii au fost stabilite cele sapte domenii?
Dupa parerea mea, este inexplicabil cum s-au stabilit aceste sapte domenii, cu atat mai mult cu cat acest domeniu al egalitatii de sanse s-a numit mai intai "sanse egale si educatie". Ulterior a fost scoasa sintagma "educatie".

Stiti pe ce considerente s-a facut aceasta modificare?
Pot sa fac o presupunere, dar poate nu ar fi suficient de argumentata.

S-a facut in favoarea cuiva?
Este posibil sa existe o astfel de abordare.

In favoarea secretarului executiv pe egalitate de sanse Ana Birchall?
Nu pot sa fac acuzatii pe care nu le-as putea fundamenta. Si, in general, eu sunt un om care imi masor cu foarte mare atentie vorbele, pentru ca este firesc sa sustii intotdeanuna cu argumente ceea ce spui. Insa presupun acest lucru. De ce m-am inscris totusi pe acest post? Pentru ca, in educatie, avem obligatia ca, prin strategia pe care o propunem pentru dezvoltarea acestui segment, sa asiguram sanse egale. Si, intr-un fel, am asociat domeniul invatamantului pornind de la aceasta idee cu acest domeniu propus de BPN.

Vot pagubos

Nu considerati totusi ca este prea mare numarul de vicepresedinti? Sunt 15...
Si mie mi se pare ca aceasta structura este greoaie. PSD trebuie sa aiba structuri flexibile, cu atat mai mult cu cat este un partid de opozitie. Dinamica cu care se misca un partid de opozitie trebuie sa fie una formidabila ca sa dovedeasca populatiei ca are o alternativa la actuala putere.

Dar dvs. propuneti sa mai existe si domenii pe educatie, sanatate...
Domeniile pot fi structurate altfel decat sunt gandite la acest moment, in asa fel incat sa se poata realiza deopotriva si o structura flexibila si domenii reprezentative.

Anul trecut ati candidat la postul de secretar general si ati obtinut aproape 400 de voturi. De ce anul acesta nu ati mai candidat pentru aceasta functie?
Pozitia de secretar general este una care mi se potriveste mai putin decat cea de vicepresedinte.

Va asteptati sa obtineti la acest Congres un scor asemanator sau chiar mai bun? Pe ce sustinere va bazati?
Eu n-am avut timpul necesar pentru o campanie electorala in teritoriu, dupa ce mi-am anuntat candidatura. Ma bazez pe faptul ca cei care vin la Congres ma cunosc in cea mai mare parte din timpul mandatului meu ministerial. Am fost unul dintre ministrii care au strabatut tara in lung si in lat in perioada mandatului si sper sa-i regasesc printre participantii la Congres pe multi dintre cei cu care am promovat proiecte in domeniul invatamantului.

Se vorbeste zilele acestea despre aranjamente la Congres...
Nu am sa particip niciodata la aranjamente si, daca va fi un vot al aranjamentelor, acest vot va fi pagubos pentru evolutia partidului. Am citit si eu in presa despre aceste acuzatii, dar eu ma bazez pe intelepciunea membrilor PSD, pentru ca, sunt convinsa, toti doresc ca acest partid sa evolueze.

Lipsa de intelepciune

Acum la final de mandat, cum apreciati prestatia actualei conduceri a PSD?
Eu cred ca n-a reusit sa gaseasca cele mai bune cai de a folosi personalitatile pe care le are si care au dovedit in guvernarea anterioara profesionalism in domeniul lor...

S-a resimtit lipsa lui Ion Iliescu din conducerea PSD?
Eu m-am uitat cu foarte multa admiratie la aceasta relatie pe care intai dl Iliescu a lansat-o si apoi si echipa de la conducerea partidului a incercat sa o incurajeze. Probabil ca, dupa congresul din 2005, multi care s-ar fi aflat in situatia dlui Iliescu ar fi renuntat si ar fi plecat din partid. Prin modul in care s-a comportat, este un exemplu pentru toti cei care au intrat in partid, pentru ca au inteles ca aici pot sa formeze o echipa.

A acceptat si functia de presedinte de onoare...
Tocmai. Propunerea care a venit din partea conducerii PSD si acceptarea dlui Iliescu arata ca aceasta relatie ar fi trebuit sa fie una extrem de profitabila pentru PSD inca de la inceput. Din pacate, trebuie sa recunosc ca nu a fost chiar asa.

De ce?
Poate dintr-o lipsa de intelepciune a uneia dintre parti.

Din partea conducerii?
Eu cred ca orice partid dovedeste lipsa de intelepciune daca nu reuseste sa-si foloseasca toate resursele. Nu are nimic de castigat. Pe de alta parte, eu am o amaraciune, pentru ca nu am gasit in interiorul partidului, din aprilie 2005 si pana acum, nici un fel de modalitate sa ne manifestam spiritul de solidaritate. Nu am stiut sa ne solidarizam cu reprezentantii nostri, cu oamenii aceia care au fost pusi, in aceasta perioada, sub presiuni politice extraordinar de mari, fara ca institutiile abilitate ale statului sa dea un verdict. Noi, prin lipsa aceasta de solidaritate, i-am invinovatit mai mult.

Va referiti la Adrian Nastase? De ce nu a existat aceasta solidaritate?
Acest lucru este greu de explicat si cred ca a fost o greseala.

Considerati ca e nevoie de o schimbare a actualei conduceri?
Eu am un vot. Il voi acorda la Congres.

Dar cine este mai bun pentru functia de presedinte al PSD: Mircea Geoana sau Sorin Oprescu?
Dati-mi voie sa nu va raspund la aceasta intrebare. Congresul va decide. Membrii nostri de partid vor da un vot, punand in balanta punctele tari si punctele slabe ale fiecarui candidat.
×
Subiecte în articol: politic partid psd congres sanse domenii