La iniţiativa Consiliului Judeţean Harghita, autorităţile locale din două oraşe şi şase comune din nordul judeţului, cu populaţie majoritar română, s-au unit într-o asociaţie de dezvoltare. Primarii din Topliţa, Borsec, Bilbor, Gălăuţaş, Corbu, Tulgheş, Subcetate şi Sărmaş au agreat aceasta formă de organizare şi au depus solicitarea de înfiinţare la Tribunalul Topliţa, care va da un verdict la finalul lunii ianuarie.
"Prin intermediul asociaţiei create de Consiliul Judeţean, cele două oraşe şi şase comune vor prelua de la CJ Harghita puterea decizională pentru problemele legate de cultură, educaţie, agricultură, sănătate, social, religios, turism, protejarea monumentelor de artă, dar şi sursele de finanţare pentru acestea. Bugetul pentru 2014 a fost elaborat în aşa fel, încât asociaţia să îşi poate începe activitatea", a declarat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, citat de Magyar Nemzet.
"Cele 8 localităţi însumează 1.200 de km pătraţi şi 32.000 de locuitori, dintre care 74% de etnie română. Zona reprezintă o insulă românească faţă de restul judeţului, unde trăiesc 86% etnici maghiari. Unele consilii locale au adoptat deja hotărârea de a intra în asociaţie şi au achitat contribuţia de înfiinţare a acesteia", notează sursa citată.
"La împărţirea surselor de finanţare din CJ, mereu s-a luat în considerare proporţionalitatea etnică, iar soarta surselor de finanţare pentru comunităţile româneşti era decisă de 30 de consilieri, dintre care doar trei din partea partidelor româneşti. Prin această asociaţie am dorit să schimbăm asta. Am vrut să ducem puterea decizională mai aproape de cei implicaţi. Prin asigurarea acestei independenţe vrem să dăm un exemplu pozitiv întregii societăţi din România. Am descentralizat doar acele prerogative, care sunt permise de lege. Restul competenţelor vor rămâne la Consiliul Judeţean. Nu cred că tribunalul va respinge formarea acestei asociaţii, având în vedere că în elaborarea proiectului am fost atenţi să respectăm legea", a adăugat Borboly, pentru sursa citată.