x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Contestatie la legea electorala cu nr. 666

Contestatie la legea electorala cu nr. 666

10 Sep 2004   •   00:00

Deputatii PD si PNL au depus ieri la Secretariatul General al Camerei contestatia adresata Curtii Constitutionale pe marginea legii alegerilor parlamentare. Parlamentarii Aliantei D.A. sunt nemultumiti de prevederile articolului care-i permite presedintelui Romaniei sa candideze ca independent pe listele unui partid.

MOTIVE. Democratul Onisei a sustinut ieri ca, in conditiile inscrierii pe liste, presedintele "nu mai poate sa isi pastreze neutralitatea si echidistanta necesare pentru a-si indeplini responsabilitatea constitutionala de a media intre puterile statului, intre acestea si societate". De asemenea, presedintele-candidat este acuzat de aliati ca incalca articolul 84, aliniatul 1 din Constitutie, care interzice sefului statului sa faca parte din vreo formatiune politica. "Presedintele Romaniei va fi implicat partinic, va fi identificat cu partidul pe listele caruia candideaza, cu doctrina, cu programul politic si electoral, cu mesajul si actiunea politica-publica a acelui partid, cu actiunile lui de campanie electorala", sustin contestatarii legii electorale. Deputatii PNL si PD considera ca rezolvarea sesizarii cu privire la candidatura presedintelui este "un moment crucial pentru Curtea Constitutionala", care nu trebuie sa se implice in jocurile politice.

INREGISTRARE. Sesizarea democratilor si liberalilor a fost inregistrata la secretariatul Camerei cu numarul malefic 666, dar asta nu i-a demoralizat pe contestatari.

Liberalul Crin Antonescu declara cu optimism la predarea sesizarii ca el nu este superstitios si ca numarul Satanei nu va avea efecte malefice asupra modului de solutionare a sesizarii. (Camelia Ionescu)

ILIESCU E MULTUMIT

Presedintele Ion Iliescu a salutat modul in care este croita legea electorala. Intr-un interviu acordat BBC, Ion Iliescu a spus ca aceasta este una corecta, chiar daca el va candida ca independent pe listele pentru Senat ale PSD din postura de sef al statului. "Nu am schimbat nici o regula. Am mai participat si la alegerile din legislatura 1992-1996 sub acelasi statut, in timp ce eram presedintele in exercitiu al tarii. Nu exista nici o prevedere, nici in Constitutie, nici in legi, care sa interzica participarea presedintelui la alegerile parlamentare, atunci cand el isi termina mandatul. Deci, eu imi voi termina mandatul, dar e, in acelasi timp, si dreptul meu, ca cetatean, de a candida pentru viitorul Parlament", a declarat seful statului.

×
Subiecte în articol: politic