x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CONTRALOVITURĂ - Guvernul dă bani pe moţiunile PSD

CONTRALOVITURĂ - Guvernul dă bani pe moţiunile PSD

de Lavinia Dimancea    |    Dana Piciu    |    17 Sep 2008   •   00:00
CONTRALOVITURĂ - Guvernul dă bani pe moţiunile PSD

Guvernul a primit ieri dintr-un foc două lovituri în Parlament, Senatul şi Camera Deputaţilor adoptînd moţiunile simple pe agricultură şi educaţie iniţiate de PSD. Ca să-şi spele ruşinea, premierul Tăriceanu a împărţit mărinimos creşteri salariale şi majorări de pensii.



Guvernul a primit ieri dintr-un foc două lovituri în Parlament, Senatul şi Camera Deputaţilor adoptînd moţiunile simple pe agricultură şi educaţie iniţiate de PSD. Ca să-şi spele ruşinea, premierul Tăriceanu a împărţit mărinimos creşteri salariale şi majorări de pensii.

Imediat după votul pozitiv din cele două Camere, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a chemat la Palatul Victoria pe iniţiatorii moţiunilor simple, luîndu-i prin surprindere pe unii dintre aceştia. Unii intuiau că este vorba de o negociere pe propunerile PSD cuprinse în moţiunile simple. În cea adoptată la Senat, intitulată "Promisiuni şi minciuni = «Sprijinul» acordat agricultorilor de Guvernul Tăriceanu", pesediştii cereau acordarea unui sprijin financiar de 700 de lei/ha pentru motorină şi cel puţin 4% din PIB pentru agricultură în 2009, iar în cea de la Camera Deputaţilor, "Guvernarea de dreapta, un eşec pentru educaţie", demisia ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, şi indexarea salariilor cadrelor didactice cu 50%. La întîlnirea de seară, programată pentru ora 20:30, au răspuns Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Marian Sârbu, Ecaterina Andronescu şi Ilie Sârbu, iar din partea Guvernului au participat miniştrii Dacian Cioloş, Cristian Adomniţei, Varujan Vosganian şi Paul Păcuraru. Rezultatul întîlnirii, anunţat de premierul Tăriceanu undeva spre ora 22:00, a fost unul victorios pentru pesedişti: Guvernul va majora pensiile de la 1 octombrie în loc de 1 noiembrie, măsură cerută cu insistenţă de PSD, şi va efectua din noiembrie a doua creştere salarială, de 9%, pentru personalul din învăţămînt. Totuşi, Tăriceanu a ţinut să explice că majorarea cu o lună mai devreme a pensiilor, de care vor beneficia şi pensionarii din agricultură, este posibilă datorită rezultatelor foarte bune de creştere economică, iar a doua majorare salarială în sistemul de învăţămînt respectă acordurile încheiate cu sindicatele. În ceea ce priveşte solicitările PSD pe agricultură, şeful Guvernului a arătat că trebuie ţinut cont de capacitatea economiei de a subvenţiona anumite ramuri şi că, însumînd subvenţiile acordate în acest an, "ajungem la o cifră importantă, de 620 lei la hectar, care reprezintă motorină, subvenţia europeană plus alocaţia de la bugetul de stat".

Satisfacţie

Pesediştii s-au arătat mulţumiţi de ceea ce au obţinut în urma discuţiilor cu Tăriceanu. Cum Guvernul a acceptat propunerea privind devansarea majorării pensiilor pentru data de 1 octombrie, Mircea Geoană a anunţat că social-democraţii renunţă la intenţia de a depune o moţiune de cenzură. "Moţiunea de cenzură pe care intenţionam să o depunem îşi pierde justificarea", a declarat liderul PSD. Cu toate acestea, Geoană aşteaptă ca Executivul să rezolve în totalitate şi propunerea privind subvenţia pentru agricultori, susţinînd că miniştrii de resort trebuie să identifice resursele necesare pentru a completa diferenţa de la 620 lei/ha pentru motorină pînă la suma de 700 lei, pe care o cere PSD.
Cele două moţiuni iniţate de social-democraţi au trecut cu uşurinţă în cele două Camere. Moţiunea pe educaţie de la Camera Deputaţilor a fost adoptată cu 141 de voturi "pentru", 68 de voturi "împotrivă" şi două abţineri, iar la Senat, cea
pe agricultură cu 86 de voturi "pentru", 37 de voturi "împotrivă", un vot fiind anulat. În favoarea moţiunilor au votat alături de PSD reprezentanţii PC, PD-L şi prm.

Acuzaţii

Cu toată dărnicia afişată în urma discuţiilor cu social-democraţii, premierul Tăriceanu s-a vrut critic cu partidele, cerîndu-le să renunţe la "circul politic şi la interesele electorale şi politicianiste". "Demersurile acestea la care asistăm în ultima perioadă din motive politicianiste iniţiate de adversarii noştri politici, care s-au năpustit cu o avalanşă de moţiuni ca formă de campanie electorală, nu fac decît să pună în discuţie stabilitatea politică şi economică a României", a acuzat şeful Executivului.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic psd