x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cooperativa lui Bușoi nu prea mai crede în victorie

Cooperativa lui Bușoi nu prea mai crede în victorie

de Sînziana Duţă    |    18 Mai 2017   •   12:50
Cooperativa lui Bușoi nu prea mai crede în victorie
Sursa foto: DIANA OROS

Cristian Bușoi și Ludovic Orban s-au înscris oficial în cursa pentru șefia PNL, moment care pare să fi fost unul de cotitură pentru susținătorii celor două tabere. Desfășurarea de forţe etalată de aliaţii lui Orban, vizibil mai numeroși decât cei ai europarlamentarului, a făcut ca oamenii lui Bușoi să își piardă încrederea în victorie, deși izbânda le părea realizabilă în urmă cu doar câteva săptămâni. Pe lângă liberalii cu influență care îl susţin, Ludovic Orban pare să fi reușit să îi coopteze în tabăra sa atât pe Cătălin Predoiu, cât și pe Raluca Turcan.

Chiar dacă au mai rămas câteva organizații care nu și-au anunţat oficial susţinerea pentru unul dintre cei trei candidați, Ludovic Orban pornește din pole-position în cursa pentru șefia PNL. Fostul deputat are sprijinul a cel puţin 27 de filiale jude- ţene, bazându-se mai ales pe tripleta Mircea Hava (Alba) - Gheorghe Falcă (Arad) - Ilie Bolojan (Bihor), lideri cu mare influenţă în Ardeal. Orban se bucură și de simpatia liberalilor de la firul ierbii, campania sa fiind pe placul primarilor și baronilor liberali din teritoriu, cărora le-a promis că vor avea mai multă influenţă cu el președinte. În schimb, Cristian Bușoi s-a lăudat că moţiunea sa a fost semnată de o sută de membri PNL, însă dintre aceștia doar 16 sunt lideri de organizații județene, spun surse liberale. Inițial, „cooperativa” din spatele lui Bușoi, reprezentată de treimea Voicu - Atanasiu - Petrache, spera ca europarlamentarul să obțină susținerea a cel puțin 25 de filiale judeţene pentru a lupta cu șanse la Congresul din 17 iunie. Mai mult decât atât, surse apropiate de tabăra Orban se așteaptă ca și alți liberali să treacă de partea fostului ministru, printre aceștia fiind și „un fost lider de partid”, cel mai probabil Alina Gorghiu. Fosta șefă PNL a fost o susțină- toare a candidaturii lui Ilie Bolojan, însă după refuzul acestuia, senatoarea s-a apropiat de Orban, fiind de notorietate faptul că între Gorghiu și „cooperativa” care se află în spatele lui Bușoi există un război mocnit.

Turcan s-a răzgândit și merge cu Ludovic Orban

Surse liberale au declarat pentru Jurnalul Național că, după ce membrii filialei PNL Sibiu și-au exprimat dorința de a-l sprijini pe Ludovic Orban, Raluca Turcan ar fi schimbat și ea macazul. La depunerea moțiunii lui Orban,printre susținătorii prezenți la sediul partidului s-au aflat inclusiv liberali de la Sibiu. Conform acelorași surse, președintele interimar al PNL s-ar fi îndreptat iniţiat către tabăra europarlamentarului Bușoi, cu care ar fi negociat o funcție de președinte executiv sau prim-vicepreședinte PNL. După ce s-a retras din cursă, Cătălin Predoiu nu și-a exprimat susţinerea pentru niciunul dintre candidaţi, explicând că va lua o decizie numai după ce „va citi cu atenție moțiunile” și „va analiza echipele lor de conducere”. Cu toate acestea, Predoiu înclină mai degrabă către o apropiere de Ludovic Orban, susţinut de o mare parte dintre foștii pedeliști. Predoiu a spus, cu ocazia alegerilor pentru conducerea PNL Cluj, că „vremea cooperativelor s-a încheiat”, o trimitere directă către gașca Mișu Voicu – „Tase” Atanasiu – Marian Petrache care se află în spatele lui Bușoi.

5000 de delegaţi vor alege viitorul preşedinte al PNL la Congresul programat pe 17 iunie la Romexpo. Deşi pot face recomandări directe membrilor cu drept vot, liderii filialelor judeţene nu pot controla în exclusivitate votul acestora la Congres. Tradiţia a arătat că odată ajunşi în cabină, mulţi dintre delegaţi votează conform propriei conştiinţe.

Candidaţii oferă funcţii la tarabă

Până în prezent, strategiile celor doi pretendenţi la tron de a-şi atrage cât mai mulți susţinători s-au bazat pe promisiuni de funcții și demnități publice, însă, potrivit unor surse din Modrogan, succesul de care se bucură Orban are la bază şi faptul că acesta a promis mai mult decât poate oferi. Astfel, în tabăra lui Orban există cazuri în care mai mulți liberali au fost asigurați că vor obține aceeași funcție în conducerea partidului în schimbul susținerii.

×
Subiecte în articol: busoi orban pnl