x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corida pentru Bucuresti

Corida pentru Bucuresti

24 Mar 2004   •   00:00

In arena Capitalei a inceput forfota pentru cucerirea Primariei. Rănd pe rănd, partidele si-au desemnat „toreadorii" pentru o corrida politica care va demonstra nu numai maiestria candidatilor ci, mai ales, forta partidelor pe care ii reprezinta.

Trei barbati si o femeie vor agita esarfa rosie in prima linie a spectacolului electoral pentru care premiul este „medalia" de primar. Mai mult decăt un jilt administrativ, scaunul de sef al Capitalei are, in sine, o miza politica. Aici candidatii nu fac doar jocuri de scena personale, ci prind in joben si voturile partidelor lor, spre deosebire de alegerile locale din restul teritoriului, unde conteaza numai figura candidatului-gospodar. Centru al puterii absolute, Bucurestiul este mai mult decăt o ograda care trebuie gestionata bine, fiind cea mai vizibila scena administrativ-teritoriala, cu un electorat informat si o viziune „nationala".

Partidele trimit in lupta candidati cu profiluri speciale, capabili sa poarte pe umeri si imaginea partidelor lor, dupa o strategie diferita de toate celelealte, folosite la orase si sate. Bilele albe, ca si cele negre ale protagonistilor sunt numarate dupa aceasta „socotitoare", in care conteaza nu atăt programele electorale ale candidatilor, căt portretele lor psihologice si capacitatea fiecaruia de a convinge ca el este alesul.

Eroii Bucurestiului vor fi, dupa cum arata cartile in acest moment, Traian Basescu, purtănd tricoul aliantei liberalo-democrate, candidatul-supriza al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz, un alt personaj celebru si furios, din partea PRM, Dumitru Dragomir, plus o candidatura speciala, din partea PUR - Monica Tatoiu, in fruntea unei echipe de sapte femei.

Duvaz + Dragomir = Basescu

In topul candidatilor, analistul politic Bogdan Teodorescu il plaseaza pe Traian Basescu, considerat de altfel „cel mai bun produs de imagine al sistemului politic romănesc". Atuul actualului primar este acela ca a contracarat crizele de administrare ale Bucurestiului cu crize proprii, pe care le-a gestionat dupa interesele sale de imagine, ceea ce a facut sa aiba, inca, o perceptie buna in ochii opiniei publice. In plus, el are si sustinerea politica a Aliantei PNL-PD, care ofera bune sanse opozitiei de a mentine Capitala in fieful sau, o reduta necucerita niciodata de PSD.

Bogdan Niculescu-Duvaz este o „optiune antiBasescu", remarca Bogdan Teodorescu, care il va incomoda foarte tare pe actualul primar tocmai pentru ca provine din partidul sau. „Este curat, neavănd o imagine negativa ca efect al participarii la guvernare, este un bun vorbitor, rezista foarte bine la confruntari. In plus stie foarte multe despre Basescu, acesta neputăndu-i reprosa toate relele, pentru ca timp de 13 ani a fost in PD". La dezavantaje apare doar notorietatea, care nu a fost masurata, fiind insa oricum sub nivelul lui Sorin Oprescu, fosta optiune a PSD pentru Capitala, care atinge 90%. „Interesant este faptul ca Duvaz si Dragomir fac amăndoi căt Basescu, primul acoperind latura politica, iar al doilea, pe cea conflictuala a primarului Capitalei. Personaj formidabil pentru o campanie negativa, Dumitru Dragomir il va eroda pe Basescu, dar asta nu ii va aduce voturi personale. Acestea se vor duce spre Duvaz, dupa cum si voturile lui Duvaz vor aluneca spre Dragomir", apreciaza Bogdan Teodorescu.

„Monica Tatoiu va aduce un scor mai bun pentru PUR si consilieri in plus, dar are dezavantajul de a fi o doamna in politica, ceea ce nu este foarte agreat in Romănia", afirma Teodorescu, care mai apreciaza ca avantajul ei este notorietatea, iar neajunsul, faptul ca aceasta este una generala, nefiind construita pe o anumita atitudine, pe un portret de primar.

Fin contra nas

Scos din joben zilele trecute, ca o mutare surpriza, Bogdan Niculescu-Duvaz se va lupta „in familie" cu Traian Basescu, fiind finul acestuia. Pe lănga calitatile evocate deja, el va avea legitimitate si audienta daca va face dezvaluiri de culise in privinta fostului sau sef de partid. „Alegerile vor invalida mitul invincibilitatii lui Basescu, afirma in context Dan Mihalache, secretar executiv si sef al Departamentului de analize si sinteze al PSD. El vede astfel calitatile purtatorului de cuvănt al partidului: „Duvaz este un combatant politic redutabil, stie sa se bata pentru idei, cunoaste vulnerabilitatile lui Basescu si ii poate demonta discursul demagogic. Punctul slab este acela ca totul ar putea sa para o batalie personala, dar discursul sau va invalida aceasta idee, el fiind capabil sa propuna o viziune proaspata privind organizarea Bucurestiului, in virtutea profesie sale de arhitect", incheie Dan Mihalache.


Primarul Capitalei nu face rabat in lupta

Desi tocit de lupta cu primarii „sectoristi" ai PSD, Basescu ramăne favoritul cursei, avănd capacitatea de a inspira incredere alegatorilor, pe limba carora stie sa si vorbeasca. Bilele negre ale acestei candidaturi sunt o anumita satietate a electoratului fata de conflicte (stari in care Basescu pare ca se simte bine) si esecurile de administrare a Bucurestiului in planul curateniei, al gropilor si al căinilor comunitari. Echipa sa de campanie va explica bucurestenilor faptul ca primarul a fost blocat de Consiliul General prin ordin politic, de aceea le va cere ca de aceasta data sa voteze si un consiliu cu care sa poata lucra efectiv, arata directorul de campanie pe Bucuresti al PD, Vasile Blaga. Atuurile lui Basescu sunt vazute din interior astfel: „Basescu este un om hotarăt sa faca ceea ce promite, si bucurestenii s-au convins deja de asta, el este pentru ordine si pentru utilizarea corecta a banului public. Âşi nu face rabat cănd trebuie sa se lupte pentru asta. In plus este solidar cu bucurestenii, carora le-a luat partea cănd presedintele Iliescu i-a criticat pentru lipsa de civism", incheie Vasile Blaga.

Mitica Dragomir, pe profil vadimist

Dumitru Dragomir este „durul" PRM pentru primaria Capitalei, cu un profil vadimist si o notorietate căstigata in lumea fotbalului. Calitatile sale, pe care el insusi le puncteaza, sunt autoritatea („Eu sunt pentru dictatura legii"), faptul ca a căstigat multe batalii si ca a ramas curat la cazier. „Toata lumea m-a blamat si am avut multi dusmani, dar nimeni nu a putut sa imi faca nimic", ne-a declarat Dragomir. El anunta solutii spectaculoase, cu retete americane si japoneze, pentru curatenia Capitalei, precum si faptul ca va spune cinstit populatiei „ce nu putem face". Neajunsurile acestei candidaturi sunt faptul ca reprezinta un partid de doar 10-15% in Bucuresti si ca este perceputa ca provenind dintr-un alt spatiu decăt cel politic, in pofida mandatului de deputat al lui Mitica Dragomir.

Monica Tatoiu poate da o lectie barbatilor

In fruntea unei echipe formate din sapte femei, Monica Tatoiu este solutia spectaculoasa a umanistilor. „De altfel, campania PUR la locale va avea un capitol separat, cel al femeilor-candidat care vor iesi cu actiuni proprii", arata Daniela Popa, sefa campaniei nationale la alegerile locale a Partidului Umanist. Candidatura Monicai Tatoiu este inedita, incercănd sa spulbere prejudecatile misogine ale electoratului romăn, printre bilele albe fiind capacitatea sa manageriala, hotarărea si perseverenta, ca date personale. Ea va trebui sa se bata insa pentru Primarie cu politicieni versati, antrenati in confruntari directe sub lumina reflectoarelor. Daniela Popa completeaza: „Monica Tatoiu va crea imaginea femeii puternice, curajoase, fara teama de a infrunta barbatii candidati la Primarie. Ea poate spulbera promisiunile (neonorate) facute de barbatii primari, intrucăt femeile s-au saturat de demonstratiile de vanitate masculina. Monica Tatoiu va avea capacitatea sa atraga un mare numar de simpatizantia ai acestei idei, pentru ca trebuie sa existe cineva care sa se găndeasca si la bucuresteni, nu numai la competitia politica. E timpul ca femeile sa intre in arena".
MIRELA IAMANDI

×
Subiecte în articol: basescu politic dragomir tatoiu