x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corlăţean: Asocierea Ucrainei cu UE, decizie ce trebuie respectată de toţi actorii internaţionali

Corlăţean: Asocierea Ucrainei cu UE, decizie ce trebuie respectată de toţi actorii internaţionali

de Mediafax    |    13 Sep 2013   •   20:59
Corlăţean: Asocierea Ucrainei cu UE, decizie ce trebuie respectată de toţi actorii internaţionali

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, după întâlnirea cu omologul ucrainean, Leonid Kojara, că, în opinia sa, acordul de asociere a Ucrainei cu UE este "o decizie suverană şi trebuie respectată de toţi actorii internaţionali".

Şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere la Bucureşti cu omologul său ucrainean, Leonid Kojara, prilej cu care a reafirmat "sprijinul constant, consecvent al României pentru realizarea procesului de asociere politică şi integrare a Ucrainei cu Uniunea Europeană şi pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii săi".

Totodată, Corlăţean a precizat că Bucureştiul încurajează Kievul pentru menţinerea unui ritm susţinut în procesul de reforme.

"Sperăm că agenda de asociere a Ucrainei cu UE să fie îndeplinită şi în acest context sperăm că vor fi întrunite condiţiile pentru semnarea acordului de asociere dintre Ucraina şi UE la summit-ul parteneriatului estic de la Vilnius din luna noiembrie a acestui an", a subliniat ministrul de Externe.

Oficialul român a punctat faptul că actualul context nu este "tocmai uşor", întrucât există "încercări din cele mai complexe pentru Kiev, cu un potenţial impact economic chiar direct pe măsură ce se apropie summit-ul de la Vilnius", aluzie la recenta decizie a Moscovei de a sista importurile de vin moldovenesc şi de dulciuri ucrainene.

"Parteneriatul estic a fost gândit într-o logică a cooperării, a extinderii beneficiilor economice ale UE, în baza unui spaţiu de valori comune şi a statului de drept. Orice reprezentări care îl asociază unor competiţii nu pot fi decât regretabile", a mai subliniat Corlăţean.

În opinia sa, acordul de asociere a Ucrainei cu UE este "o decizie suverană şi trebuie respectată de toţi actorii internaţionali".

Şeful diplomaţiei române a reamintit faptul că UE, atât prin vocea Înaltului reprezentant Catherine Ashton, cât şi a Parlamentului European, a spus că "orice formă de presiune care ar putea fi motivată politic pentru a deturna voinţa suverană, legitimă a statelor partenere ale UE din parteneriatul estic reprezintă o formă inacceptabilă".

Pe de altă parte, ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, a susţinut că în prezent "toate problemele legate de chestiunile vamale cu Rusia sunt rezolvate".

"Mărfurile din Ucraina trec frontiera vamală a Rusiei. Mai sunt unele chestiuni tehnice, deoarece normele vamale ale Uniunii Vamale şi acele norme vamale la care aderă Ucraina sunt puţin diferite. Sper totuşi că într-un mod constructiv, având în vedere relaţiile noastre speciale cu Rusia, vom rezolva şi aceste probleme", a spus Kojara. 

×
Subiecte în articol: ucraina ue Titus Corlăţean