x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coruptia nu-i de noi - Basescu arunca buzduganul spre UE

Coruptia nu-i de noi - Basescu arunca buzduganul spre UE

de Valentin Zaschievici    |    23 Noi 2005   •   00:00
Coruptia nu-i de noi - Basescu arunca buzduganul spre UE
Corespondenta din Paris
Suntem tot mai putin dispusi sa acceptam eticheta "Romania o tara corupta", chiar daca aceasta stampila este inca folosita discretionar de numerosi politicieni europeni. Acesta este mesajul transmis UE de la Paris de presedintele Basescu.
El a utilizat pe post de buzdugan, evantai si plici de muste rapoartele Bancii Mondiale si BERD ce indica un regres al fenomenului coruptiei (sau macar a perceptiei acesteia) in tara noastra. S-a mai prevalat si de raportul de tara favorabil din octombrie. Iar in urma cu o saptamana semnarea contractului EADS de securizare a frontierelor a indulcit inimile multor politicieni de pe malurile Senei.

NEDUMERIRE. La Bucuresti, anuntul ca "Romania nu mai e o tara corupta" va provoca nedumerire, cu atat mai mult cu cat Basescu , asa cum il stim, va tuna si fulgera la intoarcere impotriva cercurilor de interese si marii coruptii si va cere vehement institutiilor statului sa-si faca datoria. Insa, discursurile politice sunt calibrate pe lungimile de unda ale urechilor care le asculta. Asadar, pentru urechile presei straine careia Basescu i-a dedicat aceasta stire, Romania a inregistrat succese notabile asupra capitolului ce ar putea angrena activarea clauzei de salvgardare. Celalalt capitol fierbinte, referitor la securizarea frontierelor, pare deja rezolvat cata vreme ne aratam convinsi de determinarea si potenta EADS de a-si respecta obligatiile contractuale.

DISCURS. Printr-un discurs lung de peste 30 minute, menit sa imputineze timpul rezervat posibilelor intrebari nesuferite ale presei straine cum ar fi cele legate de prietenia aratata americanilor, Basescu a transmis un mesaj ferm: Romania nu are un plan B in cazul amanarii aderarii. Asadar jucam pe o singura carte: 1 ianuarie 2007. Tot ieri, la Paris, Basescu a expus pe sleau, stiind ca "asta ii va infuria pe unii" planul Romaniei de rezolvare a problemei Kosovo: instituirea unui protectorat UE, adica administrarea enclavei de un comisariat european ce va impune ordinea si democratia pana la gasirea unei solutii definitive. Pentru multi ani de acum inainte, timp in care eforturile comunitare vor cauta sa netezeasca tensiunile etnice si sa vindece cicatricele trecutului recent. Cum va fi primita propunerea Bucurestiului de cancelariile europene ce n-au fost consultate inca, ramane de vazut.

×
Subiecte în articol: basescu politic