Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a subliniat, sâmbătă, "importanţa majoră" pe care statul român o acordă învăţământului în limba maternă, pe care îl sprijină şi îl finanţează.
"Statul român sprijină şi finanţează învăţământul în limbile minorităţilor naţionale la toate nivelurile şi la toate specializările. Începând de la învăţământul preşcolar şi până la învăţământul superior, elevii sau studenţii ce aparţin unei minorităţi naţionale pot învăţa în limba maternă. În universităţile româneşti, cum ar Universitatea Babeş-Bolyai, UMF Târgu-Mureş, Universitatea de Artă din Târgu-Mureş există învăţământ în limba maghiară, finanţat de către statul român", a arătat Costoiu, într-o declaraţie dată în contextul declaraţiilor vicepremierului ungar Zsolt Semjen.
Potrivit lui Costoiu, în afară de organizarea propriu-zisă a învăţământului în limba maternă, există o serie "amplă" de măsuri menite să ajute cetăţenii români provenind din rândul minorităţilor naţionale.
"Statul român oferă burse sociale şi de merit, subvenţii pentru cămine şi cantine, reducerea cheltuielilor de transport, tabere gratuite, olimpiade, concursuri, burse de studiu în străinătate pentru toţi cetăţenii, indiferent de originea lor etnică. Sunt încântat că avem acest sistem educaţional deschis, care susţine conservarea limbilor şi identităţilor minorităţilor etnice, un sistem european, divers şi modern, care înregistrează din ce în mai multe performanţe", a declarat Mihnea Costoiu.
Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că e trist şi chiar ruşinos că statul român nu contribuie la înfiinţarea unor instituţii de învăţământ superior în limba maghiară şi că acest lucru reprezintă o discriminare a contribuabililor de etnie maghiară din România.
El a fost prezent vineri la Târgu Mureş la Ziua Universităţii "Sapientia", ocazie cu care a participat şi la inaugurarea unui cămin studenţesc finanţat integral de Executivul ungar.