x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Costurile exorbitante ale birourilor parlamentarilor

Costurile exorbitante ale birourilor parlamentarilor

de Robert Kiss    |    29 Oct 2015   •   18:35
Costurile exorbitante ale birourilor parlamentarilor
Sursa foto:

Parlamentarul român primeşte în fiecare lună un salariu de 5.000 de lei, la care se adaugă bani pentru diurnă, cazare, telefon şi transport, iar cei cu funcţii de conducere în Legislativ ajung până la 12.000 de lei. Cei mai mulţi bani se duc însă pe cheltuie¬lile cabinetelor parlamentare. Lunar, un astfel de cabinet consu¬mă până la 30.000 de lei, adică aproximativ 8.000 de euro.

Peste două mii de angajaţi lucrează pentru cei 548 de parlamentari. Dacă fiecare deputat şi senator are în medie doi sau trei angajaţi, există aleși care au şi 16 persoane pe statele de plată. Angajarea persona¬lului din birourile parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor se face prin încheierea unui contract de muncă sau a unei convenţii civile, ambele pe durată determinată. Anchetele Agenţiei Naţionale de Integri¬tate au arătat că zeci de actuali şi foşti parlamentari şi-au angajat rudele la birourile parla¬mentare, astfel că sumele pentru lefurile lor tot în buzunarele familiilor respectivilor senatori şi deputaţi au ajuns. Conform paginilor de internet ale celor două camere ale Parlamentului, fiecărui senator şi deputat îi este decontată o sumă forfetară pentru cheltuielile de organizare şi funcţionare a biroului parla¬ mentar. Printre acestea se numără cheltuielile cu salariile personalului angajat, dar şi cheltuie¬lile cu bunuri şi servicii. Este de remarcat faptul că parlamentarii nu sunt obligaţi să prezinte docu¬mente justificative pen-tru toate aceste chel-tuieli. Chiria, facturile la ener-gie, apă, gaze naturale, paza, consumabilele sunt şi ele decon¬tate de Parlament.

Cheltuieli variabile
De asemenea, instituţia decontează diurna şi trans¬portul angajaţilor din cabinetul parlamentar, precum şi cheltu¬ielile de protocol sau reparaţiile necesare. În funcţie de aceste criterii, sumele pe care senatorii şi deputaţii le cheltuie cu cabi¬netul parlamentar diferă de la lună la lună, însă, de cele mai multe ori, depăşesc valoarea de 10.000 de lei. Suma cea mai mare este cheltuită de deputaţi, care decontează până la patru milioane de lei lunar din bugetul Camerei Deputaţilor. Deşi multe birouri parlamen¬tare sunt închise, sau uneori funcţionează fie în sediile de partid, fie în Palatul Parlamen¬tului, fiecare deputat decon¬tează, invariabil, cel puţin 10.000 de lei lunar. Dacă depu¬taţii se încadrează în jurul acestei sume, colegii lor sena¬tori cheltuie şi 30.000 de lei pe lună. Este exemplul senatorului independent Valeriu Todiraşcu, care decontează în fiecare lună aproximativ 19.000 de lei pentru cheltuie¬lile de personal şi alţi 12.000 de lei pentru bu-nuri şi servicii. Suma totală pe care o cheltuie Parlamentul în fiecare an cu birourile din teri¬toriu depăşeşte 15 milioane de euro. Banii sunt alocaţi din bugetul Camerei din care face un parlamen-tar parte, buget pe care Legis¬lativul şi-l vo-tează singur, Guvernul fiind obligat de lege să asigure fondurile necesare, indiferent dacă-i convine sau nu.

O tentație irepresibilă la încălcarea legii
În urmă cu aproape două săptămâni, ANI a mai publi¬cat o listă cu 32 de actuali şi foşti parlamentari care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare încălcând astfel regimul juridic al conflictului de interese. Dintre cei 32, 14 deputaţi şi un senator încă deţin funcţiile de la Parla¬ment. ANI a constatat conflcitul de interese administra¬tiv, însă în două cazuri s-a constatat conflict de interese de natură penală şi au fost sesizaţi procurorii. Este vorba de senatorul PSD Cătălin Croitoru (foto) şi fostul depu¬tat Viorel Cărare. Pe lista dată publicităţii de către Agenţie, se mai află Relu Fenechiu, Ion Mocioalcă, Mădălin Voicu, Daniel Oajdea, Iulian Iancu, Mihăiţă Cali¬mente, Petru Călian, Gheorghe Firczak ş.a.

Juriști pe lângă lege. Deşi ar fi trebuit să ştie la ce riscuri se expun, sunt şi membri ai Comisiei juridice a Camerei care au intrat în conflict de interese. Preşedintele Co-misiei, Bogdan Ciucă, se află pe ultima „listă neagră” a ANI, el angajându-şi sora. Un alt membru, Mate Andras (foto), este deja condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a angajat soţia la biroul parlamentar. Deci-zia ICCJ a f

În mandatele 2004-2008 şi 2008- 2012 au fost 150 de deputaţi în aceeaşi situaţie, iar ANI şi Parchetul au făcut doar 25 de dosare. Dacă pentru unii se poate şi pentru alţii nu, înseamnă că trăim într-o ţară minunată.
Mate Andras, deputat UDMR
 

×