x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cotizatii de 1.000 de lei

Cotizatii de 1.000 de lei

03 Mar 2004   •   00:00

Fiecare partid are pusculita proprie si oameni delegati sa vegheze la umplerea ei periodica. In trezoreria partidelor, banii vin din cotizatii, donatii, venituri provenite din activitati proprii si, bineinteles, din subventia de la stat.

Biroul Executiv al PSD a hotarat ca fiecare membru de partid sa plateasca 1.000 de lei pe luna. Din acest punct de vedere, un aport mai solid il aduc oamenii de afaceri din partide, care pot, lunar, suplini nevoile formatiunii. Senatorul PSD Traian Novolan ne-a spus ca, spre exemplu, la Dambovita, "mana mai larga e optionala", singura obligatie fiind mia de lei de cap de membru de partid. Parlamentarii PSD au o obligatie financiara si fata de "centru", fiecare organizatie stabilind o suma de dat pe luna la Bucuresti. Cotizatia de acest tip poate varia de la 500.000 lei pana la un milion sau mai mult, in functie de decizia parlamentarilor. Cu toate acestea, pesedistii au avut aproape anual scandaluri serioase pentru strangerea banilor pentru partid.

Un accent important se pune pe "contributiile personale " ale oamenilor de afaceri din PSD, din partea carora partidul asteapta o deschidere mai mare a buzunarului. Surse din interiorul partidului de guvernamant ne-au confirmat ca, mai ales in anii electorali, problema banilor nu lipseste din nici o sedinta. Iar cei mai curtati pentru "pusculita de partid" sunt parlamentarii si afaceristii. Un exemplu al manierei in care PSD procedeaza pentru a aduna banii de care are nevoie in campanie este ultima "baroniada ", desfasurata la inceputul lunii februarie anul acesta. Conducerea PSD i-a convocat la Bucuresti pe liderii locali, pe care i-a ascultat la teme, adica la sponsori. Sefii din judete au trebuit sa arate la centru ce fel de finantare au gasit pentru campania electorala.

PD: Alesii locali pun la bataie chenzina

Cotizatia pe cap de membru PD, ca si in cazul celorlalte partide, variaza, ajungand la maximum 10.000 de lei pe luna. Grosul il dau parlamentarii si alesii locali. Pentru primii, contributia lunara ajunge la 800.000 de lei, iar consilierii locali si judeteni, primarii si viceprimarii trebuie sa livreze circa 10% din salariu. Vicele democrat Radu Berceanu, sef al organizatiei de Gorj a PD, ne-a marturisit ca, adesea, "cotizatiile se strang cu greu". "Dar nu din cotizatii supravietuim, cea mai mare cotizatie fiind de 10.000 lei pe luna", recunoaste acesta. "Cotizatia este un fel de timbru pe o legatura simbolica intre membru si partid", ne-a spus Radu Berceanu, care pune accent pe un alt soi de venituri, si anume "contributiile", adica "donatiile pe principiul de la fiecare dupa puteri si partidului dupa necesitati, care oricum depasesc cu mult posibilitatile concrete". La democrati apare si situatia in care - ca peste tot - un sef al unei organizatii comunale, ca sa scape de stresul stransului banilor de la cateva sute de membri din sat, "prefera sa dea din buzunar 200.000-300.000 si cu asta basta", recunoaste Berceanu.

In an electoral, consilierii locali si judeteni sunt cei care "se sacrifica" pentru campanie. In unele judete, ei sunt obligati sa-si doneze tot salariul, lucru interesant avand in vedere ca Traian Basescu le-a cerut sa renunte la afaceri. Ca atare, se pune problema veniturilor alternative ale acestora. Suma pe care va trebui sa o asigure cei care vor candida pentru Parlament nu a fost stabilita inca. In 2000 insa, celor plasati pe locuri eligibile li s-au cerut circa 100 de milioane de lei (echivalentul a 4.000 de dolari la vremea respectiva).

Trebuie precizat ca sumele enumerate mai sus corespund numai contributiei catre centru. Ei i se adauga si sustinerea financiara pe care pedistii (parlamentari in special) o acorda filialei din care fac parte.

PNL: Sume "simbolice"

Liberalii au aplicat un sistem descentralizat al platii cotizatiilor: fiecare filiala isi stabileste singura nivelul contributiei membrilor sai, isi strange singura banii si ii si foloseste asa cum crede de cuviinta. Secretarul general al PNL, Mihai Voicu, spune ca este diferit cuatumul cotizatiei. Liberalii din sate platesc mai putin, cei din mediul urban mai mult. La organizatia de Bucuresti, membrii obisnuiti platesc 50.000 de lei pe luna, existand reduceri pentru anumite categorii, asa incat pensionarii, de exemplu, platesc doar 10.000 de lei pe luna. Mihai Voicu spune ca aceste cotizatii sunt mai mult simbolice, dar ca, desi liberalii nu sunt urmariti cu arcanul pentru datoria fata de partid, cotizatiile se platesc cu regularitate. Dupa rang creste insa si suma de bani care trebuie platita. Parlamentarii platesc 1.000.000 de lei pe luna, iar membrii Biroului Executiv contribuie suplimetar cu 100 de dolari. Vicepresedintele PNL Paul Pacuraru spune insa ca partidul se bazeaza in special pe donatiile membrilor sai, in limitele legalitatii. Cei care sustin financiar filialele PNL sunt de fapt liderii locali sau membri "cu stare" ai partidului.

UDMR: Dupa grosimea pungii

In UDMR, fiecare membru are posibilitatea sa contribuie cu o suma conforma cu marimea buzunarului, cuantumul cotizatiei nefiind prestabilit. "Nu am fixat o anumita suma. Fiecare are posibilitatea sa cotizeze cat il tine punga", ne-a declarat ieri directorul economic al UDMR, Barta Margit. Nici demnitarii UDMR nu sunt stransi cu usa in ceea ce priveste plata cotizatiei. Directorul economic al Uniunii spune ca "bunul-simt" ar trebui sa-i faca pe acestia sa plateasca o suma mai mare decat cea cu care contribuie un singur membru, lucru care se si intampla de regula. Barta Margit a precizat ca se intentioneaza adoptarea unei reglementari prin care demnitarii UDMR din administratia publica sa vireze in conturile Uniunii un anumit procent din indemnizatia lunara, procent care ar urma sa fie stabilit de fiecare organizatie teritorala in parte. Desi a precizat ca suma colectata in cursul anului trecut din cotizatii este confidentiala, directorul economic al UDMR a subliniat ca ea s-a situat sub estimarile initiale. "Cred ca nu exista formatiune politica in Romania care sa nu aiba probleme cu strangerea cotizatiilor, avand in vedere situatia economica din tara", a spus Barta Margit.

PRM: Cotizatie fixa abia de anul trecut

Pana in vara anului trecut, membrii PRM nu aveau obligatia sa plateasca nici un fel de cotizatie, fiecare dadea cat avea si cand avea. Fiecare filiala judeteana strangea acesti bani si se gospodarea din ei, iar la centru nu trimiteau nici un ban. Mai mult, centrul era cel care trimitea bani in teritoriu, cate 6 milioane lunar pentru fiecare filiala pentru cheltuielile curente, banii provenind din subventia care revenea PRM de la bugetul de stat. In vara anului trecut, pentru ca se apropia anul electoral, conducerea PRM a luat hotararea sa se introduca o cotizatie fixa pentru fiecare membru, aceasta pornind de la suma de 5.000 de lei pe luna pentru un membru simplu si ajungand la 500.000 de lei pentru un parlamentar. Banii au ramas totusi la filiale si nu s-a cerut de la centru nici un fel de evidenta. Abia luna trecuta, conform trezorierului partidului Corneliu Ciontu, s-a luat hotararea ca lunar sa se faca o statistica a sumelor provenite din cotizatii. "Acest demers are un rol mai mult informativ pentru centru. Vrem sa verificam calitatile manageriale ale liderilor nostri de filiale", a mentionat Ciontu. El a mai spus ca exista vreo doua judete care au strans deja in jur de 60-80 de milioane de lei. Sumele acestea insa vor fi pastrate pentru campania electorala de la alegerile locale, pe care fiecare organizatie judeteana si-o va subventiona singura.

Pagina realizata de Camelia Ionescu, Dana Piciu, Monica Iordache, Oana Stancu si Silviu Sergiu

×
Subiecte în articol: politic luna suma membru