x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cozi de cinci ori mai mari la parlamentare?

Cozi de cinci ori mai mari la parlamentare?

de Marius Gîrlașiu    |    05 Aug 2016   •   13:00
Cozi de cinci ori mai mari la parlamentare?

Scandalul votului din străinătate de la prezidenţialele din 2014 s-ar putea repeta la o scară de cinci ori mai mare la alegerile parlamentare, susţine ministrul pentru diaspora, Maria Ligor. Chiar dacă Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, cheia votului prin corespondenţă se află totuşi în mâna parlamentarilor.

Un scandal de cinci ori mai mare decât cel al votului din diaspora din 2014 ar putea izbucni la alegerile legislative din acest an dacă ordonanţa pregătită de Guvern nu va trece de Parlament în sesiunea care începe în septembrie sau va fi contestată intenţionat pentru a nu intra la timp în vigoare. “În Italia am avut, în 2012, 56 de secţii de vot, în 2014 - 51. În baza legii actuale, dacă nu vor fi înfiinţate la cerere secţii de vot, vom ajunge la 11. În Spania, de la 41 de secţii de vot în 2012 ajungem la 10 secţii de votare în această toamnă. La fel, în Republica Moldova, de la 21 de secţii în 2014 ajungem la 6. În Statele Unite, unde în 2008 aveam 30 de secţii de votare, ajungem la 5 secţii de votare”, a avertizat Maria Ligor. Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni s-a întâlnit ieri cu liderii liberali la sediul PNL.

 

Online, mai bine decât offline

 

“Ordonanţa de urgenţă va intra în dezbatere publică pe 15 august şi în preajma începerii sesiunii parlamentare o să o aprobe în Guvern. În primul rând, va permite înregistrarea online pentru toţi cei care doresc să voteze în Diasporă. MAE o să propună AEP o listă de secţii de votare acolo unde la toate scrutinele parlamentare de până acum s-au prezentat români la urne”, a anunţat Vasile Blaga la finalul întâlnirii. “De asemenea, o modificare faţă de actuala lege, listele suplimentare, deci vor putea vota pe liste suplimentare cetăţenii români oriunde în aceste secţii, şi nu numai la misiunile diplomatice, cum este acum prevăzut în lege", a mai explicat liderul PNL concluziile întrevederii cu ministrul.

×