x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Crin Antonescu: Dacă Traian Băsescu nu va fi demis la referendum, eu mă retrag definitiv din viaţa politică

Crin Antonescu: Dacă Traian Băsescu nu va fi demis la referendum, eu mă retrag definitiv din viaţa politică

06 Iul 2012   •   15:48
Crin Antonescu: Dacă Traian Băsescu nu va fi demis la referendum, eu mă retrag definitiv din viaţa politică

In discursul sustinut in fata celor doua Camere ale Parlamentului, liderul liberal Crin Antonescu a declarat ca in cazul in care Traian Basescu nu va fi demis la referendum se va retrage definitiv din viata politica.

Crin Antonescu:"Dincolo de articolele din Constitutie pe care presedintele le-a incalcat constant, in fond cred ca foarte multi din cei care traiesc in aceasta tara stiu ca s-a ajuns la solicitarea de suspendare a presedintelui dupa ani de zile in care presedintele a suspendat, de fapt, Constitutia Romaniei.
Nu e vorba doar de faptul ca Traian Basescu si numeroasa lui camarila politica si de alta natura au transformat ilegal Romania intr-un regim politic prezidential de facto. Un regim prezidential poate fi inca un regim democratic. Traian Basescu si sustinatorii sai au incercat mereu sa transforme Romania intr-un regim unipersonal si discretionar, care e cu totul altceva si decat un regim prezidential.
Exista distinctia intre vorba si fapta. Presedintele se ascunde azi in spatele unei false distinctii intre vorba si fapta. Trebuie sa stie domnul presedinte ca in anumite imprejurari si in anumite functii, vorba, declaratia inseamna fapta. Traian Basescu a dat oridine in mod direct Parlamentului, Guvernului, Curtii Constitutionale, Serviciilor de Informatii si tuturor celorlalte institutii care sunt in slujba cetatenilor. Aceasta este marea problema pe care vrem sa o sanctionam in Parlament, trimitand-o la judecata poporului.
Domnule Basescu, noi dorim sa va suspendam azi printr-un act constitutional. In realitate, dumneavoastra v-ati autosuspendat de mult. Ati lasat aceasta tara fara presedinte. Presedintele trebuie sa fie garant, moderator. In acesti ani, Romania nu a avut presedinte pentru ca nu a avut garant in persoana lui Traian Basescu, nu a avut mediator intre puterile statului si intre cetatean si stat. Si cum putea avea, cand presedintele s-a considerat insusi statul!.
Ma acuzati domnilor din PDL ca ne temem de justitie. Nu eu, nu Victor Ponta, ci dumneavoastra si presedintele au dosare inchise sau suspendate de justitia romana.
Unii sunt atat de ingrijorati incat fac comparatii cu mineriada din 1990. Da, in 1990, mineriadele acelea au fost cel mai mare atentat la democratia tarii. Stim ca Ion Iliescu era presedinte la acea vreme si stim ca va fi insotit mereu de repsonsabilitatea acelui moment. In acel moment, eu, Calin Popescu Tariceanu, Puiu Hasoti eram intr-un oras de provincie, eram membri PNL, aveam sediile atacate, sustineam valorile democratiei. Si mai stiu ca Vasile Blaga, Radu Berceanu erau deputati in partidul lui Ion Iliescu, partidul care cautiona mineriada.
Singura mea rugamite catre presedintele Traian Basescu, este ca atunci cand isi va scrie memoriile sau i le va dicta lui Mircea Cartarescu, sa spuna ce facea la mineriada.
Daca nu veti fi demis la referendum, eu Crin Antonescu, ma retrag definitiv din viata politica. Daca veti fi demis la referendum, nu stiu ce veti face, dar ne doresc amandurora un singur lucru, o justitie libera si un presedinte la fel de bun si pentru cetateni si pentru dumneavoastra"

×