x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Crin Antonescu: "În fond Traian Băsescu a fost demis. În formă aşteptăm verdictul Curţii Constituţionale"

Crin Antonescu: "În fond Traian Băsescu a fost demis. În formă aşteptăm verdictul Curţii Constituţionale"

31 Iul 2012   •   16:14
Crin Antonescu: "În fond Traian Băsescu a fost demis. În formă aşteptăm verdictul Curţii Constituţionale"

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a vorbit azi, pentru prima data dupa referendum, despre "povara uriasa" a Curtii Constitutionale, care trebuie sa decida ce date privind numarul de cetateni cu drept de vot din Romania va folosi pentru validarea sau invalidarea referendumului.

"Cunoastem in acest moment, practic, rezultatele referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei si putem sa tragem niste concluzii ferme, pe cifre foarte precise. 8,5 milioane de romani cu drept de vot, in ciuda diverselor forme de boicot, s-au prezentat la urne. Prima concluzie este ca, in fond, Traian Basescu a fost demis. In forma, asteptam rezultatele Curtii Constitutionale. Sper, asa cum spera si 8,5 milioane de cetateni romani, ca decizia Curtii va da intaietate unor realitati, nu unor hartii. Nu unor jocuri aritmetice si unor tertipuri care nu au nimic de-a face cu esenta democratiei", a spus Crin Antonescu.

"Nu stim care vor fi cifrele pe care Curtea Constitutionala le va lua in calcul atunci cand va da un verdict. Stim sigur ca 8,5 milioane de alegatori sunt in viata, sunt reali si au putut fi numarati. Nu exista dubii in legatura cu prezenta lor, cum exista cu cei din scripte, despre care nu stim daca mai sunt in viata, daca mai au cetatenie. Stim sigur ca 8,5 milioane de cetateni si-au exprimat clar vointa. Restul e birocratie si asupra acestei birocratii va trebui sa se pronunte Curtea Constitutionala", a spus presedintele interimar.

Antonescu a vorbit si despre "povara uriasa" a Curtii Constitutionale, afirmand ca orice decizia va lua, va fi respectata.

"Curtea Constitutionala are de luat o decizie foarte grea. Sunt un om politic care a criticat decizii ale Curtii Constitutionale. Le-am respectat intotdeauna, dar in numeroase ocazii le-am criticat. Indiferent care va fi deciza Curtii, nu va trebui sa o cuplabilizam. Curtea are o decizie grea si nu este vina ei. Curtea, atunci cand va trebui sa fixeze aritmetic ce inseamna jumatate din populatia cu drept de vot, va avea de-a face cu date diferite, din documente diferite ale insitutiilor statului. Curtea are o povara uriasa pe umeri si nu ar fi trebuit sa o aiba", a spus Antonescu, adaugand ca, in fond, el il considera pe Traian Basescu un presedinte demis.

"Dincolo de numarul alegatorilor cu drept legal de vot, raman cifre care nu pot fi interpretate in termeni conjuncturali. 5,2 milioane l-au ales pe Traian Basescu, 7,5 milioane de alegatori i-au spus presedintelui ca trebuie sa plece. Traian Basescu nu mai este, nu mai poate fi indiferent de decizia Curtii, presedintele nostru, al celor 8,5 milioane de romani. Vom respecta deciza Curtii, indiferent de sensul ei. Dar in opinia noastra, Traian Basescu nu mai este presedintele legitim al acestei tari", a mai spus Antonescu.

×