x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: Revizuirea Constituţiei o facem pentru cetăţeanul român, nu pentru viitorul preşedinte, care nu ştim cine va fi

Antonescu: Revizuirea Constituţiei o facem pentru cetăţeanul român, nu pentru viitorul preşedinte, care nu ştim cine va fi

07 Mar 2013   •   12:10
Antonescu: Revizuirea Constituţiei o facem pentru cetăţeanul român, nu pentru viitorul preşedinte, care nu ştim cine va fi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, susţine că modificarea Constituţiei nu se face pentru viitorul preşedinte sau pentru "comoditatea" relaţiei dintre premier şi preşedinte, ci pentru cetăţeanul român, informează agerpres.ro.

"Cine aşteaptă, cine speră o dezbatere şi o revizuire a Constituţiei exorcizată de politică este condamnat să rămână pe teritoriul iluziei, nu numai pentru că, în practică, politicienii nu vor scăpa niciodată o asemenea ocazie să facă politică, dar şi pentru că, în fond, o Constituţie este prin excelenţă o expresie a politicii, a marii politici, nu a politicii înguste, nu a politicii strict partizane. Dar, ce este în fond politica altceva decât o aşezare a societăţii şi a raporturilor dintre membrii acesteia prin intermediul legilor, în primul rând prin intermediul Legii fundamentale?", a spus preşedintele Senatului joi la dezbaterea cu tema ''Revizuirea Constituţiei: necesitate, oportunitate, obiective posibile'', desfăşurată la Academia Română.

În context, el a afirmat că membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei vor modifica Legea fundamentală în calitatea lor de oameni politici.

"Pentru cine facem această Constituţie? Pentru cine o modificăm? Aceasta este o întrebare fundamentală şi răspunsul la această întrebare ne poate da, cred, o premisă corectă, o premisă fertilă. Nu o facem, cum cred unii, pentru viitorul preşedinte, mai ales că nu ştim cine va fi. Nu o facem, cum cred alţii, pentru comoditatea actualului sau viitorilor prim-miniştri în raport cu preşedintele. Nu o facem pentru Parlament, nu o facem pentru partide, nu o facem nici măcar pentru întreaga clasă politică, deşi, evident că prin intermediul structurilor democratice politice, partide, Parlament, Guvern, Preşedinţie, această Constituţie va trebui respectată şi aplicată de către oamenii politici. Nu ei sunt însă în spiritul nostru destinatarii primordiali ai lucrării de revizuire", a susţinut preşedintele Senatului.

Antonescu, care este preşedinte al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, a punctat în discursul său că revizuirea Legii fundamentale va fi făcută pentru "cetăţeanul român, deci european, al secolului XXI".

La dezbaterea de la Academia Română participă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. De asemenea, la eveniment a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu, însă a plecat imediat după ce şi-a susţinut discursul.

În discursul său, şeful statului a făcut apel ca orice revizuire a Constituţiei să se facă având la bază referendumul din toamna anului 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari. 

×