x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Cristian David consideră că autorităţile sârbe şi-au întors faţa spre etnicii români

Ministrul Cristian David consideră că autorităţile sârbe şi-au întors faţa spre etnicii români

07 Apr 2013   •   11:27
Ministrul Cristian David consideră că autorităţile sârbe şi-au întors faţa spre etnicii români
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, s-a arătat optimist în ceea ce priveşte flexibilizarea dialogului autorităţilor sârbeşti cu etnicii români din Serbia de nord-est, informează agerpres.ro.

Demnitarul român a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că promovarea unei asemenea atitudini va conduce la evitarea escaladării oricăror tensiuni în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale dintre România şi Serbia şi la o abordare comună a problematicii minorităţilor.

"Avem un viitor european comun. Rezolvarea unor diferende legate de drepturile şi libertăţile minoritarilor ne va da posibilitatea să nu mai creăm momente de îngrijorare. Ambele ţări şi-au declarat disponibilitatea de a-şi integra propria cultură la zestrea spiritual, europeană", a precizat David.

În context, el a evidenţiat faptul că Guvernul român dispune de o strategie realistă în ceea ce priveşte protejarea minorităţilor româneşti din spaţiile în care se vorbeşte limba română, cu atât mai mult în Timocul Sârbesc unde se cunoaşte că de aproape 180 de ani etnicii şi-au pierdut drepturile şi libertăţile de a se exprima şi manifesta în limba română.

El a mai arătat că interesul autorităţilor sârbe pentru a acorda atenţie minorităţii române a fost generat de întrevederea pe care a avut-o recent cu ambasadorul Serbiei la Bucureşti, Zoran Popovici, ocazie cu care s-a discutat despre necesitatea accesului la educaţie în limba română a etnicilor români, accesul la informare în limba română şi asigurarea fără oprelişte a drepturilor religioase.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, se află la lucrările celui de-al IV-lea Congres internaţional al jurnaliştilor români organizat în oraşul Doni Milanovăţ din Serbia sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe din România şi Institutul Cultural Român. 

×
Subiecte în articol: cristian david etnici romani serbia