x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristian Diaconescu - Ar juca totul pe un protocol

Cristian Diaconescu - Ar juca totul pe un protocol

de Gabriela Antoniu    |    27 Aug 2007   •   00:00
Cristian Diaconescu - Ar juca totul pe un protocol
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Vicepreşedintele şi purtătorul de cuvănt al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, neagă existenţa unui conflict intre el şi liderul partidului, Mircea Geoană. El este de părere că, dacă moţiunea de cenzură la adresa Executivului va trece, social-democraţii nu trebuie să intre in nici o formulă de guvernare fără a avea o hărtie la mănă.



Vicepreşedintele PSD, senatorul Cristian Diaconescu, neagă existenţa unui conflict intre el şi liderul partidului, Mircea Geoană, şi e de părere că, dacă moţiunea de cenzură va trece, social-democraţii nu ar trebui să intre in nici o formulă de guvernare fără a avea o hărtie la mănă.


  • Jurnalul Naţional: Domnule Diaconescu, in presa ultimelor zile au apărut informaţii privind un conflict intre dvs. şi preşedintele PSD, Mircea Geoană. Este adevărat?
Cristian Diaconescu: Relaţia mea cu preşedintele Mircea Geoană este una normală, ne cunoaştem şi lucrăm impreună de foarte mulţi ani. Este evident că lansarea ideii cu moţiunea de cenzură a generat foarte multă emoţie in plan politic. Vă asigur că aceia care au lansat in presă aceste speculaţii nu cred că au avut in vedere colaborarea mea cu preşedintele Mircea Geoană, ci cu totul alte proiecte.


  • Totuşi, aceste speculaţii, cum le numiţi dvs., au mers pănă intr-acolo incăt s-a asociat conflictul dintre dvs. şi dl Geoană cu o posibilă relansare a lui Adrian Năstase in politică, sprijinit de Miron Mitrea, ştiut fiind că sunteţi unul dintre politicienii promovaţi de dănsul...
Domnii Năstase şi Mitrea sunt doi politicieni pe care ii respect pentru ceea ce au făcut pentru PSD şi pot spune că am colaborat şi am fost sprijinit politic de aceştia atăt in timpul guvernării din 2000-2004, căt şi ulterior. Dl Năstase a fost unul dintre cei care au avut incredere in mine in toată acea perioadă. Am convingerea că atăt dl Năstase, căt şi dl Mitrea mai au multe de spus in viaţa politică romănească şi că vor găsi atăt momentul, căt şi modalitatea adecvată de a se poziţiona politic in continuare.


  • Dar există vreun sondaj care vă plasează mult mai bine decăt dl Geoană in opţiunile electoratului, astfel incăt să-l concuraţi la şefia PSD sau la postul de prim-ministru, aşa cum se vehiculează?
Din căte cunosc, in sondajele comandate de PSD, pentru uz intern, nu au fost puse intrebări referitoare la nivelul de incredere a electoratului in ceea ce mă priveşte, şi de aceea orice comparaţie intre mine şi colegii mei nu are un suport documentat sociologic.


Moţiune de clarificare
  • Informaţia că aţi fi agreat prim-ministru este legată de moţiunea de cenzură anunţată de PSD ce pare destul de sigur că va fi adoptată. De ce trebuie să cadă acum Guvernul, cănd mai e un an pănă la alegerile la termen? Demersul PSD este perceput deja ca un element de instabilitate politică.
In orice democraţie, un guvern trebuie să cadă atunci cănd rezultatele activităţii sale nu mai corespund aşteptărilor societăţii. De aceea, faptul că această moţiune de cenzură intervine intr-un moment relativ apropiat de alegerile europene şi parlamentare nu poate reprezenta o ameninţare la adresa stabilităţii politice din Romănia, ci, in opinia mea, va contribui la clarificarea scenei politice romăneşti. Acest demers este absolut necesar in condiţiile in care PSD era din ce in ce mai mult perceput ca un partid de suport al unui guvern de dreapta, iar proiectele social-democrate incepuseră să se strecoare timid pe scena politică sub paternităţi doctrinare incerte. De exemplu, legea pensiilor, proiect social-democrat cu act normativ depus in Parlament din anul 2005, a fost transformată şi asumată prin propagandă intr-un succes al liberalilor, iar mai de curănd in instrument de presiune pentru a bloca moţiunea de cenzură a PSD prin specularea temerilor electoratului de vărsta a treia.


  • Ce rol a avut grupul de la Cluj in luarea deciziei privind moţiunea de cenzură?
Propunerea privind depunerea moţiunii de cenzură este rezultatul consultării tuturor colegilor noştri de la nivel central şi teritorial, inclusiv a celor de la Cluj


  • Prin moţiunea de cenzură, PSD nu face cumva jocurile preşedintelui Băsescu, care şi-a dorit cu orice preţ inlăturarea premierului Tăriceanu?
Consider că, dincolo de discuţiile tactice sau care ţin de strategie electorală, interesul naţional al Romăniei este mai presus de viaţa partidelor. Preşedintele Traian Băsescu va avea ocazia, după inlăturarea Guvernului Tăriceanu, să propună un mecanism politic care să asigure coerenţa instituţiilor statului absentă in momentul actual. Sper că instituţia prezidenţială nu va accepta să se joace cu soarta poporului romăn şi va pune mai presus de orice interesele Romăniei. Moţiunea de cenzură a Partidului Social-Democrat nu are ca intenţie destabilizarea politică a Romăniei, ci oferirea unei alternative occidentale, dar şi de stănga la politica de dreapta promovată de Guvernul Tăriceanu.


  • Cu cine veţi face guvernul dacă moţiunea trece, avănd in vedere declaraţiile liderilor PD şi PNL?
Vom clarifica, prin acelaşi mod de dezbatere internă, şi vom lua deciziile cu privire la paşii care trebuie urmaţi, inclusiv in ceea ce priveşte o viitoare asumare a guvernării de către PSD şi a formulei in care aceasta va fi făcută. In opinia mea, dacă moţiunea va trece, PSD nu va trebui să intre in nici o colaborare cu un alt partid in absenţa unui proiect politic comun materializat intr-un document public, transparent, pe baza căruia să se obţină votul in Parlament şi din care să rezulte, cu certitudine, care sunt direcţiile şi obiectivele de dezvoltare viitoare a Romăniei şi care va fi contribuţia PSD la indeplinirea acestora. Cu toate acestea, nu pot face abstracţie de faptul că nu există disponibilitate din partea partidelor politice de a intra măcar in negocieri privind un proiect politic comun, care să fie util societăţii romăneşti. Nu trebuie să uităm că Alianţa D.A. şi-a construit, de la inceputul existenţei sale, intregul demers politic pe stigmatizarea PSD in ansamblul său. Astăzi, cu toată ruptura intervenită, rămăşiţele acestei construcţii politice promovează acelaşi mesaj cu ţinta de a ascunde lipsa proiectelor politice proprii. Pănă in prezent, toate partidele parlamentare, evident cu excepţia PNL şi UDMR, au cerut sub o formă sau alta, intr-un moment sau altul plecarea Guvernului Tăriceanu II. De aceea consider că este cinstit, dacă nu votează moţiunea PSD, ca partidele politice care s-au opus Guvernului să depună propriile moţiuni de cenzură pentru a fi votate in Parlament o dată cu moţiunea PSD, pentru a demonstra in faţa electoratului seriozitatea afirmaţiilor politice pe care le lansează cu diverse ocazii.


  • In cazul unui eşec, poate fi moţiunea un pretext pentru inlocuirea dlui Geoană din fruntea partidului inaintea alegerilor pentru Parlamentul European?
Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă de Parlament, avem obligaţia de a inţelege că actul instituţional nu poate fi judecat intr-o cheie a moralei totalitare şi de aceea sper să nu cădem in capcana identificării "vinovatului", abordare care face parte din retorica standard a sistemelor totalitare ce lucrează cu certitudini, şi nu cu posibile soluţii.


UE, cu ochii pe noi la euroalegeri

  • S-a stabilit data euroalegerilor, urmează campania electorală. Există riscul să asistăm la o campanie in care să domine deja consacrata răfuială politică dămboviţeană?
Ţinănd cont că acestea vor avea loc in premieră, consider că ideal ar fi ca aceia care intenţionează să candideze să poată fi capabili să găndească european şi să aplice local. Din nefericire, temele care ţin de mecanismele Uniunii Europene nu sunt centrale nici in campaniile electorale ale unor ţări cu o experienţă democratică mai vastă. Personal, sper să nu adoptăm acelaşi limbaj agresiv, specific campaniilor electorale din Romănia, avănd in vedere că Uniunea Europeană şi in special media europeană vor acorda atenţie acestui eveniment politic şi sper ca toţi cei care joacă un rol central in politica romănească să ofere un exemplu pozitiv in acest sens.


  • Care vor fi mesajele PSD?
Partidul Social-Democrat intenţionează să profite de experienţa europarlamentarilor noştri şi să promoveze mesaje constructive, specifice grupului european de care aparţinem. Comitetul Executiv este competent să stabilească atăt capul de listă, căt şi principalele linii strategice pe care partidul nostru ar trebui să le adopte in campania electorală.

×
Subiecte în articol: politic psd geoană politice cenzură moţiunea