x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristian Diaconescu: PSD, un partid dispus la aranjamente politice ca să-i facă pe unii fericiţi

Cristian Diaconescu: PSD, un partid dispus la aranjamente politice ca să-i facă pe unii fericiţi

10 Feb 2010   •   00:00
Cristian Diaconescu: PSD, un partid dispus la aranjamente politice ca să-i facă pe unii fericiţi
Sursa foto: /

Partidului Social Democrat are nevoie să încheie "pacea" între membrii acestuia, înainte de a trece la stabilirea de priorităţi programatice sau înainte de a alege persoane, susţine vicepreşedintele Cristian Diaconescu în proiectul său politic intitulat "Social-democraţia. Renaşterea speranţei".



În Declaraţia-Angajament pe care o va prezenta la Congresul Extraordinar al PSD din 20 februarie, candidatul la funcţia de preşedinte al formaţiunii afirmă că partidul are nevoie de instaurarea unei atmosfere interne rezonabile pentru a putea discuta şi decide în mod raţional şi temeinic.

"Nu va trebui să ne intereseze care dintre grupări o va învinge pe cealaltă, ci care dintre echipe va fi capabilă politic, profesional şi comportamental să reconfigureze partidul, pentru a-l oferi ca variantă optimă a viitorului politic al României. Fiecare coleg este valoros! Pentru a putea merge înainte, avem nevoie de toate forţele şi de toate individualităţile din partid!", precizează Diaconescu în proiectul său politic, citat de Agerpres.

Vicepreşedintele social-democrat consideră că adevăratele calităţi ale unui conducător sunt cele pe care colegii lui de partid le recunosc şi le respectă, precum şi ceea ce a dovedit că poate să facă de-a lungul timpului. "A venit vremea instaurării respectului reciproc în relaţiile dintre membri partidului nostru indiferent de funcţiile pe care le deţin", susţine Diaconescu.

Potrivit acestuia, "PSD se află într-un moment de răscruce al istoriei, chiar dacă există unele voci care nu vor să recunoască acest lucru". "Dacă, în acest moment, PSD nu va găsi forţa de a se replia, şi de a se reuni dincolo de interesele personale sau de grup, va deveni un partid nesemnificativ pe scena politica românească. Dacă stânga va dispărea în termeni semnificativi din viaţa politică, în ţara noastră, democraţia se va afla într-un grav impas îndreptându-se către partidul stat, fundamentat ideologic exclusiv la dreapta", a mai spus Diaconescu.

În acest context, candidatul la şefia formaţiunii crede că în noul Statut al PSD trebuie revizuit mecanismul decizional, în sensul simplificării acestuia, iar criteriile statutare de promovare în partid să fie competenţa, experienţa, onestitatea şi consecvenţa.

Cristian Diaconescu a atras atenţia că varianta discutată de unii dintre competitorii săi la funcţia de preşedinte, de "conducere colegială pe listă", poate duce la divizarea partidului în grupuri.

"În egală măsură, marginalizarea unuia sau altuia dintre colegii noştri pe temeiuri incerte, uneori generate interesat chiar din interiorul partidului, sunt în detrimentul obţinerii performanţei politice, respectiv a câştigării viitoarelor bătălii electorale. (...) În strategia PSD nu vor fi acceptate demersurile orientate către aranjamentele de culise. Suntem într-o etapă în care astfel de atitudini insultă libertatea de acţiune şi decizie a membrilor de partid şi de aceea ele vor trebui să fie eliminate definitiv din practica unor grupări din partidul nostru", a mai spus vicepreşedintele PSD.

Cristian Diaconescu a negat, totodată, orice legături ale formaţiunii cu trecutul comunist - asemănări utilizate de adversarii politici în principalele competiţii electorale.

"A acuza PSD de comunism este ca şi cum ai acuza partidele de dreapta de extremism de dreapta. Stânga social-democrată română a văzut comunismul ca pe un adversar intolerabil", afirmă viceliderul social-democrat.

Într-o succintă analiză a alegerilor de după 2005, Cristian Diaconescu a menţionat că PSD nu a avut tăria de a-şi susţine punctele de vedere în faţa coaliţiei de dreapta.

"Am ieşit din Guvern dând senzaţia electoratului că partidul nu are o abordare constantă şi solidă privind angajamentul de punere în aplicare a obiectivelor de stânga asumate prin Programul de guvernare. Am devenit un partid disponibil să negocieze oricând aranjamente politice, la putere sau în opoziţie, care să îi facă pe unii sau alţii fericiţi", a afirmat senatorul PSD.

Potrivit vicepreşedintelui PSD, delegaţii Congresului trebuie să decidă dacă va dori un nou început sau dacă se vrea continuarea pe aceeaşi cale. 'Nu ne mai putem permite să dovedim slăbiciune. Fiecare dintre noi are contribuţia sa, atât la succesele, cât şi la eşecurile pe care le-am avut'.

Fostul ministru de externe mai spune că PSD a pierdut în ultimii ani rolul de promotor al unor teme fundamentale de stânga, între care problematica persoanelor de vârsta a treia, asigurarea locurilor de muncă, salarizarea unitară a angajaţilor din sectorul de stat, protecţia socială - "teme preluate treptat de preşedintele Traian Basescu şi de PD-L în discursurile lor".

"PSD nu îşi mai permite să fie învins de către partidele de dreapta. Fostele strategii s-au dovedit a fi deja sortite eşecului în lupta cu partidele de dreapta. Nu ne mai permitem să le acordăm o a doua şansă. Singura noastră soluţie este o nouă perspectivă, care nu poate fi implementată printr-o reciclare a vechilor conducerii", a adăugat senatorul PSD.

Cristian Diaconescu a denunţat, în programul său, marginalizarea oamenilor de calitate din PSD. "În partid, ca şi în România, în general, nu-l mai vedem pe cel de alături ca pe un coleg, ca pe un semen, ci ca pe un competitor, adversar, chiar duşman", a spus Diaconescu, afirmând că această problemă trebuie tranşată la Congresul PSD "pentru conservarea unităţii partidului".

"Deliberat sau nu, tema corupţiei a fost strâns asociată cu lideri ai partidului nostru. Este o etichetă ale cărei cauze ar trebui să ne preocupe şi pe care ar trebui să le eliminăm de îndată. Totodată, nu trebuie să cădem în capcana imaginii şi să renunţăm la oameni de valoare doar din cauză că sunt criticaţi în spaţiul public. În acelaşi timp, nu putem neglija nici valoarea imaginii sau valoarea prestaţiei publice a liderilor noştri", a spus vicepreşedintele PSD.

El a adus în discuţie şi necesitatea promovării mai intense a tinerilor în partid, dar şi a femeilor social-democrate, în acest sens, exprimându-se pentru existenţa femeilor în proporţie de peste 30% femei în structurile de conducere de la nivel local şi central. "Reconstrucţia identităţii ideologice a PSD nu poate fi separată de reconstrucţia imaginii sale", a conchis fostul şef al diplomaţiei. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic